Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pomoooocyyyy

ostateczny termin składania deklaracji maturalnych !!! help!!

Polecane posty

Gość pomoooocyyyy

jaki jest ostateczny termin składania deklaracji maturalnych ? chodzi mi o maturę 2011

Gość m@łp@
zależy od uczelni chyba

Gość isbeelka
wstępnych deklaracji do 7 grudnia, ostateczne 7 luty... tak zrozumiałam, a czemu pytasz? ;>

Gość pomoooocyyyy
bo wszędzie inaczej jest napisane :O już sama nie wiem, a jest to dla mnie bardzo ważne bo nie uczę sią aktualnie w zwykłym lo, tylko zdaję egzaminy eksternistyczne, ostatnie piszę pod koniec lutego, także jeśli termin ostateczny wypada wcześniej to w tym roku nie będę mogła zdawać matury 😭 ehh a tak mi zależało żeby zdać w przyszłym roku kurwa :O

Gość isbeelka
mam to samo ;-) identyko ..trzeba zadzwonić do CKE i tam powiedzą.. w sumie możemy chyba pisać w tym roku maturę! wiem, ze po jednorocznych kursach maturalnych mogli pisać, tylko jakaś szkółka zawaliła, i nie dopełniła formalności i pisali w październiku pół roku później ;/. przecież uczniowie III LO na przykład, też nie wiedza do konca kwietnia czy piszą! to logiczne, że jesli do konca kiwetnia będa wyniki to dostaniemy świadectwo ;-) ..ale pewna nie jestem... też szukam info.. a piszesz dopiero w lutym? bo ja tak, dlatego, że nie wydali mi papierów jeszcze i nie złożyłam do końca lipca...

Gość isbeelka
mam wrażenie, że strasznie niewiele osób zdaje te egzaminy, bo nie ma informacji w necie zbytnio trzeba skontaktować się z OKE, tam wszystko powiedzą.. i do kiedy deklaracja itd... tylko jak ja wypełnić, tam trzeba podać szkołę .. aj nie wiem, dowiem sie jutro i tu napiszę ;-) Miło wiedziec, że nie mam tego problemu tylko ja ;D

Gość pomoooocyyyy
no to witam w klubie :) - ja również w lutym, a co do świadectw to poniekąd to niesprawiedliwe, oni nie mając świadectw mogą składać deklaracje maturalne, a my musimy czekać, ale naprawdę nie możemy wcześniej złożyć tej głupiej deklaracji przed otrzymaniem świadectw? :O

Gość isbeelka
Wydaje mi się, że możemy, jednak upewnie się ;-) Ja nie wyobrażam sobie abym nie miała zdawać matury w tym roku, ahhhh dobrze i to LO zaliczyć, i do jakiejś szkoły policealnej pójść, jednak chciałabym też i maturę za jednym zamachem.,. bo pozapominam w końcu! Teraz mam taka prace, że dużo czasu moge w niej poświęcać na naukę... Ile masz lat?;-) Ja 19, zdaję w Wawie ;-) Pogmatwałyśmy sobie, nie?:-)

Gość isbeelka
a skąd Twoje przypuszczenia, że nie możemy złożyc tej deklaracji maturalnej? ;>

Gość isbeelka
Tak nie mam za bardzo z kim pogadać o tym, a później podenerwować przed egzaminami ;-)

Gość pomoooocyyyy
dokładnie - zeby chociaż zaliczyć te lo i mieć z głowy ehh też mam 19, swoją oke mam w łomży, a zdawać będę zapewne w olsztynie (bo najbliżej), dokładnie - bardzo mało info o tych egzaminach, chciałam dowiedzieć sie w jakim miejscu były wcześniej przeprowadzane w owym mieście - zapewne w jakimś lo - no ale nic, kompletnie nic, zero informacji na ten temat, hmm wydaje mi sie że do złożenia deklaracji potrzebne jest świadectwo ukończenia lo - poza uczniami liceum oczywiście - a w ostatecznym terminie składania ich, my będziemy dopiero w trakcie zdawania egzaminów... ale to tylko przypuszczanie, tak naprawdę nie wiem jak to wszystko wygląda i mam nadzieję, ze źle przypuszczam, oby!

Gość isbeelka
Osoby, które złożyły deklarację przystapienia do egzaminów eksternistycznych ze wszystkich zajęć edukacyjnych objętych planem nauczania liceum ogólnokształcącego mogą, podobnie jak uczniowie klas maturalnych, złożyć deklarację przystąpienia do egzaminu maturalnego w roku szkolnym, w którym uzyskają świadectwo ukończenia liceum. Deklarację zgłoszenia do egzaminu maturalnego osoby te składają do właściwej OKE, która po zakończeniu zimowej sesji egzaminów eksternistycznych dopuszcza do egzaminu maturalnego osoby, które uzyskają świadectwo ukończenia liceum ogólnokształcącego. Mamy odpowiedź Czyli, jakos tak w grudniu trzeba się tam wybrać, najlepiej przed 7, aby miec pewność, że nie zawali sie jakiejś procedury i można po zdaniu egzaminu przystąpic do matur I podnieśli opłatę za egzamin, wychodzi ok 1760 złotych... ;/za wszystkie przedmioty To teraz już wiesz, koniecznie na początku grudnia trzeba tam się stawić i poskładac te papierki ;-) NO i kase zbieeeerać;/

Gość isbeelka
Dobrze, że rozwiało to wątpliwości, najpierw deklaracja z wszystkich przedmiotów LO, i zaraz potem maturalna ;-) Jest dooobrze ;-) Bałam się tego, że okaże się, że nie można... i tak do dziś nie poszperałam dogłębniej po necie.. dopiero jak zobaczyłam, ze Ty też szukasz odpowiedzi na to pytanie, to się zmotywowałam ;-) Byle zdac ;-))) Hmmm.. chodzisz gdzieś na jakiś kurs? Czy sama sie uczysz? Ja sama, zapiszę sie wkrótce na niemca, no i matmę ;///// Łomża ;-) Mój szef jest z Łomży ;-) Ciagle o niej słyszę.. Olsztyn sliczny .. ;-) Nie mam pojęcia gdzie będę zdawała w Wawie, byleby zdać;DDD

Gość pomoooocyyyy
uuffffffffff ulżyło po przeczytaniu tego :P a wiesz może skąd wziąć ten wniosek o dopuszczenie do egzaminów + oświadczenie, ze nie jest się słuchaczem innej szkoły? to z oke trzeba czy jak? ja dopiero od niedawna się tym zainteresowałam i niestety było już po 31 lipca :O

Gość isbeelka
wiesz..ja do niedawna nie wiedziałam, że w ogóle tak się da ;D kiedyś jeszcze tytuł technika można było tak zdobywać.. teraz jest tylko LO.. zdawać puki jeszcze można! Bo nikt nie powiedział, że taka możliwość będzie zawsze..

Gość pomoooocyyyy
uczę się sama, matmy się obawiałam,ale gdy usłyszałam, ze w tym roku matma była tak prosta, że nawet dobry uczeń gimnazjum by zdał i ogólnie te trąbienie wszystkich, że była aż za prosta - więc już sie nie przejmuje ;)

Gość pomoooocyyyy
to znaczy, wiem jakie wnioski trzeba złożyć, wzory widziałam, tylko nie wiem gdzie otrzymam ten papierek? w oke, prawda? przeszukuje net, ale nigdzie nie ma rzetetelnej informacji skąd dokładnie uzyskać ten papierek

Gość isbeelka
w tamtym roku była.. a co w tym? Ja się chyba zapisze na pare lekcji, zrobie przekrój całego LO, jakieś podstawowe zagadnienia, tak na wszelki wypadek ;-) aby nie było niespodzianek.. Boje sie fizyki:(, chemii trochę mniej, historii ... Niby z kartka w ręce przerabiam każde zagadnienie, jednak czy to wystarczy? Pocieszam się tym, ze to wszystko jest pisemnie, chociaż widziałam arkusze..w zasadzie taka podstawowa matura NIBY, jednak nigdy nie wiadomo.. Uczę się według wytycznych.. .i mam nadzieje, że wystarczy ;-)

Gość isbeelka
mozna wydrukować samemu, można poprosić w oke.. tak mi sie wydaje, ja wydrukuję sobie, wypełnię, wątpliwe kwestie w oke, i tyle..

Gość pomoooocyyyy
eee 15 punktów na 50 możliwyh to nawet największy tłuk uzyska ;) choć ja też troszkę steresuję sie przed tymi ścisłymi, lecz jestem dobrej myśli :)

Gość isbeelka
ponoć na matmie masowo polegają... mam nadzieję, że jest tak jak mówisz ;-) warto się przygotowywać tak czy inaczej ;-) bo jeden niezaliczony przedmiot, to niedopuszczenie do matury i kolejny rok z głowy ;/

Gość pomoooocyyyy
dlatego będę kuć tylko z tych przedmiotów z których wiem, ze jetem słaba, z tych łatwiejszych ogólnie 'liznę' materiał i wystarczy, te egzaminy jak i sama matura to przecież w większej mierze czytanie ze zrozumieniem i wyciąganie wniosków (no poza nieszczęsną matmą, fizą i chemią :O) w mniejszej wiedza, aaa i mam nadzieję, że później nie zapomnisz o tym wątku, przynajmniej przed, jak i po egzaminach ;) może w tym okresie pokaże się więcej osób zdających w ten sam sposób

Gość isbeelka
ja tak samo, wiadomo z polaka przerobię dokładnie, bo to już na maturę, matmę też, bo również nie chodzi mi o to aby tylko ledwo zdać.. jednak taki niewybitny, dobry wynik przyda się. Niemca uwielbiam, wiec liczę na super wynik. Obawy jedynie właśnie chemia, fizyka,MATMA bo tam jest potrzebna konkretna wiedza ;-) Trzeba opanować podstawy i prześlizgnąć się ;-) Dokładnie wgłębić sie wymogi, aby nie zawalić;/ Najgorzej z matmą, bo z niej coś chyba cisną;/ na eksternie.. I dlatego koniecznie korki.. nigdy nie chodziłam, teraz najwyższa pora ;P Tak, niby poduczyć się z tych problematycznych bardziej przedmiotów..ale trzeba pamietać, że potem tylko marzec i kwiecień i matura z tych LEPSZYCH ;-) Jednak masz rację, najwazniejsze aby zdać eksterne, bo bez tego się daleko nie zajedzie.. Jasssne! Zapisałam sobie wątek już, i zajrzę pewnie około grudnia, chociaż teraz doczytałam, że najpierw deklwaracja z przedmiotów i opłata a dopiero potem deklaracja maturalna, i wszystko w styczniu ;-) ... nieważne, i tak OKE odwiedzę ;-) I postaram się jeszcze w międzyczasie relacjonować, chociaż dopiero przed lutym zrobi się goraco ;D

Gość julinek
Witam wszystkich maturzystów nasza baza prezentacji maturalnych sięga ponad 50 prac, każda z nich zawiera treść, bibliografie, plan a także dodatki jeśli wymaga tego praca np. obrazy. Cena każdej pracy to 20 zł. Piszemy także pracę na zamówienia za 60 zł. Spis prezentacji maturalnych: 1.Różne kreacje samobójców. Scharakteryzuj wybranych bohaterów prezentując teksty z literatury polskiej i powszechnej. 2.Dwór ziemiański w literaturze różnych epok. Omów na wybranych przykładach. 3.Dziecko, jako bohater dzieła literackiego. Przedstaw temat na wybranych przykładach. 4.Filmy Andrzeja Wajdy jako interpretacje dzieł literatury polskiej. Omów wybrane przykłady. 5.Jak rodzą się zbrodniarze? Omów temat wpływu różnych czynników na degradację jednostki, wykorzystując wybrane teksty literackie. 6.Jan Paweł II poeta i pielgrzym. Omów zagadnienie na podstawie wybranych utworów poetyckich. 7.„ Funkcja i znaczenie kiczu w literaturze, sztuce i kulturze. 8.Kobieta w literaturze: żona, dama, opiekunka ogniska domowego, muzaZanalizuj portrety i świat wewnętrzny kilku wybranych bohaterek literackich. 9.Słynne drzewa w literaturze polskiej i obcej - zaprezentuj funkcjonowanie tego motywu i znaczenie poszczególnych drzew w oparciu o dowolnie wybrane przykłady. 10.Motyw marzeń / marzyciela w literaturze różnych epok. Przedstaw różne ujęcia tego motywu. 11.Motyw śmierci w literaturze i sztuce. omów temat odwołując się do wybranych przykładów. 12.Motyw wędrówki w literaturze. Przywołując utwory różnych epok, omów temat. 13.Portret ojca w literaturze. Omów temat na wybranych przykładach. 14.Paulo Coelho pisarz fascynujący. Opracuj zagadnienie, odwołując się do wybranych przykładów. 15.Przedstaw barok w literaturze, rzeźbie, malarstwie i architekturze. 16.Różne ujęcia wsi w literaturze. Przedstaw na wybranych przykładach. 17. Symbolika ogrodu w literaturze i sztuce. Scharakteryzuj sposoby jej istnienia analizując wybrane przykłady. 18.Twórcy emigracyjni - Ojczyźnie. Przedstaw ich dążenia i aspiracje, wykorzystując wybrane teksty literatury romantycznej i współczesnej. 19.Motyw kobiety w sztuce jest jednym z najpopularniejszych motywów do których powracali artyści wszystkich epok. 20.Wizja Sądu Ostatecznego w literaturze i sztuce. 21.Analiza języka biznesu oraz polityki i jego wpływ na kształtowanie języka współczesnego. 22.Bitwa jako temat literacki i malarski/filmowy. 23.Dramat Pokolenia Kolumbów wyrażony w poezji. Przedstaw jego istotę i wymiar analizując wybrane utwory. 24.Dzieło literackie i jego adaptacja. Omów udane i chybione przykłady realizacji filmowych. 25.Język i funkcje tekstów reklamowych w kreowaniu współczesnego obrazu świata. Przedstaw problem, analizując zgromadzony materiał językowy. 26.Komiks literatura dla pozbawionych wyobraźni? Omów problem analizując wybrane komiksy polskie i obce. 27.Kreacje Boga w literaturze 28.Listy jako źródło wiedzy o człowieku i jego czasach. 29.Małżeńskie dramaty w wybranych utworach literackich. Zanalizuj problem w oparciu o wybrane dzieła. 30.Miłość siła twórcza czy destrukcyjna. Omów na przykładach bohaterów literackich. 31.Motyw domu i rodziny w świetle wybranych utworów literackich. 32.Motywy biblijne. 33.Na podstawie analizy wybranych tekstów scharakteryzuj język poetycki Bolesława Leśmiana. 34.Na wybranych przykładach literackich prześledź i zanalizuj relacje ojcowie dzieci. 35.O roli buntu w rozwoju człowieka i świata. Omów na przykładzie wybranych utworów. 36.Obraz cierpienia i choroby w literaturze różnych epok. Porównaj kreacje i funkcje tego motywu. 37.Obraz miasta w dziełach literackich i filmowych. Zanalizuj zagadnienie w wybranych przykładach. 38.Obrazy rewolucji i jej wpływy na losy jednostki albo ogółu. Zanalizuj problem wybierając teksty z różnych epok. 39.Obrzędy i obyczaje ludowe w literaturze. 40.Omów i scharakteryzuj język komentarzy i transmisji sportowych na wybranych przykładach z telewizji. 41.Pieniądz narzędziem dobra i zła. Omów jego rolę w życiu człowieka w wybranych utworach literackich różnych epok. 42.Porównaj wizerunek kobiety w literaturze różnych epok. 43.Postaci z obrazów Jana Matejki w literaturze. 44.Prawda o ułomnościach ludzkich zawarta w utworach satyrycznych. 45.Przeanalizuj na wybranych przykładach utworów młodopolskich literackie portrety filistra i artysty. 46.Przedstaw i porównaj literackie portrety zbrodniarzy i obrazy zbrodni. 47.Przedstaw motyw kariery w wybranych utworach literackich różnych epok. 48.Przedstaw na podstawie literatury etos rycerza i etos spiskowca. 49.Rola Inspiracji mitologicznych w literaturze. 50.Różne kreacje samobójców. 51.Sen jako ukojenie. 52.Symbolizm w dramatach Stanisława Wyspiańskiego i w malarstwie Młodej Polski. 53.Literackie portrety zakochanych. 54.W jakim celu pisarze sięgają po przysłowia? Omów funkcję przysłów w wybranych utworach literackich. 55.Wizje przyszłości w literaturze science fiction. 56.Wpływ historii naszego narodu na tematykę utworów literackich. 57.Zjawy, duchy, sny. Omów ich funkcję na wybranych przykładach literackich. 58.Źródło i sens buntu na podstawie wybranych postaci literackich. Porównaj różne wizerunki matki w literaturze i sztukach plastycznych. DODATKOWO posiadamy CALA bazę motywów literackich, dosłownie od a do z. Jeśli np. interesuje Cię motyw dziecka to przesyłamy cale skany. Zawiera to m.in. krótkie opisy, jakie wiersze i książki powinieneś dołączyć do swojej pracy itp. Jest to naprawdę bardzo pomocne. Kosztuje to 5zł.. Wszystko przesyłane jest natychmiast po wpłacie pieniędzy na konto. WAZNE: wszystkich zainteresowanych proszę o wiadomości na kraksonet.eu , gdyż nigdzie indziej nie odpowiadamy.

Gość pomoooocyyyy
hmm a orientujesz się może jak to jest ze strojem - 'normalne' ubranie czy bardziej na galowo?