Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie wioloetta

kto sie zna na płacach? chodzi o zwolnienie lekarskie przy zmianie pracodawcy

Polecane posty

Gość nie wioloetta
a czy pracodawca moze zwolnic pracownika za to, ze chorowal na okr. probnym?czy jest takie prawo?

to nie jest powód do zwolnienia pracownika. Może w związku z tym nie przedłużyć umowy na dłużej

Gość nie wioloetta
to jest zgodne z prawem? bo wydaje mi sie, ze pracodawcy gdy to robie naduzywaja w tym momencie swoich praw:(

L-4 nie może być powodem zwolnienia. Co innego gdybyś chorowała dłużej niż 3 miesiące i pracowała krócej niż 6 m-cy to wtedy może rozwiązać umowę o pracę i to nawet bez wypowiedzenia.

bo przewiduję że raczej chodzi o kilka dni choroby a nie więcej niż 3 miesiące??

Gość nie wioloetta
to bylo 2tyg. i kilka dni choroby. Po prostu ktos potrzebowal stolka dla znajomego i sie mnie pozbyli. Zreszta bylo wiadomo,ze tak bedzie bo byly awantury od poczatku..no nic dzieki za wszystkie odpowiedzi :)🌻

Wiesz jak się chca kogos pozbyć to znajda haka na każdego. Norma. Zreszta może to i lepiej że juz tam nie pracujesz - nerwów szkoda i te zadymy wieczne. Tez pracowałam w takich warunkach kiedyś to normalnie tak znerwicowana chodziłam że do mnie bez kija nikt nie mógł podejść bo groziło pogryzieniem :)) teraz mam już święty spokój od tego miejsca zero nerwów stersu cisza i spokój, siedzę sobie za biureczkiem i księguję fakturki i zajmuje się kadrami i placami. tylko kasa mogłaby być lepsza :) Nie ma za co. Chętnie pomogę a tym samym sama się ucze bo za niektórymi rzeczami musze grzebać. Także pisz jak coś ja sobie dałam ten topic do ulubionych i będę tu zaglądac. pozdrawiam

Gość nie wioloetta
dziekuje za odp. 🌻:) Ja tez to mialam. Strasznie sie zachowywalam wobec otoczenia przez te prace.

wierzę. mi do tego wszystkiego doszła niedoczynność tarczycy a to mi pomagało w mojej wybuchowości. Jedno jest pewne z ludzmi (tzn z klientami) nie mam zamiaru pracować bo mnie do szału doprowadzają :) (mimo leczenia tarczycy)

Gość nie wioloetta
a moze wiesz, czy jesli zwolnienia sie skonczylo po rozwiazaniu umowy to czy za te dni co nei sa podczas umowy ZUS cos wyplaca?

Gość nie wioloetta
a ja musze do nich jeszcze isc do tych bab w kadrach? jak maja zaswiadczenie? no nie wiem, jakby np. byl jakis blad na zaswiadczeniu ?

wiesz co nie wiem za bardzo, ale wydaje mi się że moja szefowa to wysyłała do zus-u za pracownice która miała przedłużoną umowę do dnia porodu żeby macierzyński zus jej wypłacał

Gość nie wioloetta
aha-dziekuje :) A sluchaj, tak z innej beczki-czy jak ktos pracowal gdzies krotko(3mies.)to pracodawca patrzy na niego jakos inaczej? Bo mi troche wstyd, ze nie utrzymalam pracy.

Gość nie wioloetta
wiem, ze pytam nie na temat, ale czasami jak ktos pracuje w kadrach to slyszy rozne rzeczy...znaczy od innej strony moze spojrzec na sprawe.

Gość ludzik123
w odpowiedziach w sprawie wyplacania zasilku chorobowego nastapil blad... w przypadku kazdorazowej zmiany pracy istnieje 30-dniowy okres gdy nie warto isc na zwolnienie bo bedzie nieplatne... wiec jesli zostalas zatrudniona w czerwcu i w czercu chorowalas to jestes niestety stratna bo wynagrodzenie za dzien choroby sie nie nalezy

Powiem tak mój szef na to nie patrzy ale jest wielu takich co na to zwróca uwagę niestety i pewnie zapytają dlaczego tam nie pracujesz dalej. No ale na to można rzucić jakąś ściemę typu że Cię w konia robił pracodawca, pensja nie była na czas itp. Ja oglądam świadectwa naszych pracowników ale to tylko tak z czystej ciekawości. Nieraz mają deyscyplinarkę a ich przyjmuję. Także wszystko zależy od pracodawcy :)

do ludzik 123 tak jak najbardziej te 30 dni się zgadza, ale w przypadku jak miedzy jednym a drugim zatrudnieniem przerwa była krótsza niż 30 to nie czeka się tych 30 dni. Dopiero jak ta przerwa jest dłuższa to niestety musisz odczekać swoje żeby Ci zapłacili za chorobę

Gość nie wioloetta
ludzik-ilka ma racje. Juz rozumiem jak z tym chorobowym.Dziekx:)

spoko luzik nie ma za co. Teraz weekend czas zacząć więc jak coś to w poniedziałek tu zaglądnę ale też malutko bo wypłatki będe przygotowywać. pozdrawiam i do napisania

Gość nie wioloetta
to ja mam jeszcze pytanie :) Czy nowemu pracodawcy musze podawac dotyczchczasowa podstawe pensji (tzn. ile zarobilam do tekj pory, czy wystarczy jak mu napisze, zeby naliczal mi podatek wg stawki 18%?)

Gość co wy tam opowiadacie
podbijam🖐️

Gość hej tam han\looo
....

Przepraszam że dopiero teraz sie odzywam ale sie pochorowałam i nie miałam siły sie doczołgać do kompa. Nowego pracodawce nie powinny obchodzić Twoje zarobki w poprzedniej pracy i nic mu nie podawaj :) Podatek jest 18 % i nic nie piszesz że ma Ci tyle ściągać bo to jest ustawowo narzucona wysokość.

Gość nie wioloetta
dziekuje ilka :)🌻

Gość niewioletttaa
:)

Gość bbb2363
Cześć :) mam problem nastepującej treści: Jestem zatrudniona przez AGENCJĘ PRACY TYMCZASOWEJ i jestem w 11 tygodniu ciąży. Prace rozpoczęłam w październiku i 7 stycznia kończy mi sie 3-miesięczna umowa. Powiedziałam kierowniczce o moim stanie i zostalo ustalone ze umowa zostanie mi przedluzona na 15 miesiecy, ale dzis dowiedzialam się, że musze pracowac jeszcze przynajmniej 2 miesiace po podpisaniu tej umowy, poniewaz jesli wczesniej przyniose zwolnienie to moge zostac posądzona o umyslne zatajenie ciązy i moge zostac pociągnieta do odpowidzialnosci z tego tytulu. Wiem, że zatrudnienie przez Agencje Pracy Tymczasowej rządzi sie innymi prawami niż normalne, tradycyjne zatrudnienie. Czy może okazac się prawdą to o czym mowila moja kierowniczka?? Moze jest ktos kto spotkal sie z podobna sytuacja?? Bardzo prosze o informację. pozdrawiam