Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rozbita mama

starsze rodzeństwo a noworodek

Polecane posty

Moich synow dziela 4 lata roznicy i teraz 12 i 8 zra sie czasem jak psy bo to juz nastolatek:) i dzieciak, jestem w ciazy z trzecim wiem ze bedzie dobrze bo maja juz zaprawe bo maja siebie, ale trzeba dzieci utwierdzac w tym ze kazde jest dla nas najwazniejsze, na swiecie nie zmuszaj jej do niczego to okres buntu zacisnij zeby i nie walcz to nic nie da a bedzie tylko gorzej, maluch podrosnie zacznie byc kontaktowy to corka inaczej zacznie go postrzegac znam to, moja przyjaciolka miala taki problem mala nie mogla doczekac sie brata a potem byly klopoty coz nikt nie mowil ze bedzie latwo:)

Moja szwogierka jest w ciąży jej córeczki mają 11 i 4 lata, starsza zareagowała na wieśc o maleństwie, o nie będę musiała dzielić swój pokój z młodszą siostrą, a maluch będzie miał pokój sam... a młosza, to był szok, ja nie chcę dzidzi, jak ją przywieziesz to ją młotkiem zabije i już n=jej nie będzie... No ale teraz po rozmowach jakoś się oswoiły, mama starszej powiedziała, że jak tylko maluszek troszke podrośnie, że nie będzie tak wnocy płakał to będzie dzielił pokój z młodszą siostrą, a ona będzie miała sama bo jest najstarsza, no i młodszej córce wszystko wytłumaczyła i mała już chce dzidziusia w domu, no ale jak to będzie po narodzinach to się okaże... A co do różnicy wieku to zależy od dziecka, mój mąż ma rodzeństwo o 10 i 11lat starsze, ale kontakt mają super, choć brat jak był mały a mój mąż był noworodkiem szczypał go, co ich mama wyszła ze szpitala to mój M płakał i przyłapała jak brat go szczypie, a teraz dwaj kojacy się bracia, którzy gotowi są za sobą w ogień wskoczyć:) Także może się ułoży i córka potrzebuje czasu :)

Gość rkfhli254
U mojej rodziny problem podobny tylko że starsze nie zakceptowało nowego dziecka. Młodszy ma 4 lata, starszy 13. I do dziś samych zostawiać nie można bo ciągle zdarzają sie epizody w których starsze coś chce zrobić młodszemu (jakiś miesiąc temu chciał utopić w wannie). I ani tłumaczenia ani nic nie pomogło, starsze twierdzi, ze młodszego nienawidzi i życzy mu śmierci i że go się pozbędzie.

U nas to jest pokrecone jestem po rozwodzie i zarazem w nowym malzenstwie to nasze pierwsze wspolne dzieckomoj eks maz ma corke z nowego zwiazku i chlopcy tak troche dostali ja w prezencie bo nie powiedzial im ze spodziewaja sie dziecka mlodszy ja uwielbia z wzajemnoscia a starszy no coz jest juz za duzy mam nadzieje ze bedzie ok dlugo sie staralismy i przygotowalismy ich na to to nasze wspolne dziecko ale nie chce zeby mnie wyreczali jesli beda chcieli super ale nic na sile.

Gość No to się martw
Ja wpadłam z mężem jak córka miała 14 lat. Jest epileptyczką. W czasie 9 msc miała więcej ataków niż w ciągu 2óch poprzednich lat. W czasie ich trwania krzyczała ,że jak synek się urodzi to go zabije ,że jest naszym jedynym dzieckiem ,że nienawidzi innych dzieci. W sumie córka lubiła się w piaskownicy dzielić z innymi zabawkami czy słodyczami. W stosunku do swoich równolatków była przyjacielska i nie była egoistą ale jak widziała dziecko w wózku potrafiła podbiec rzucic piaskiem i uciec. Jak urodziłam to mały dostał żółtaczki przez 2 tyg byłam w szpitalu to ani razu mnie nie odwiedziła. Pierwsze 2 miesiące spędziła nocując u koleżanek i rodziny. Jak poprosiłam ją by przez 2 godzinki zajęła się małym bo muszę iść do dentysty to wstała wzięła torbe, ubrała buty i wyszła by wrócić o 22. Synek ma 2 lata. Córka 17 i nic się nie zmieniło. Jak wychodzi do szkoły o 6:30 to wraca o 20. Najgorzej jest w weekendy. Czasem jak wpadnie na małego a ten się przewróci i zacznie płakać to warknie: Smarkacz łazić nie umie i się pcha gdzie nie trzeba. Nauczyciele mówią że w szkole bardzo dobrze się uczy nie sprawia problemów, chętnie chodzi na wolontariat. Pół roku temu moja mama zmarła na raka płuc i zapisała naszej córce mieszkanie i dużą sumę pieniędzy. Jak mojego brata to zdziwiło to odpowiedziała mu ,że tyle łez ile nasza córka wylała od momentu kiedy ogłosiłam że jestem w ciąży do tamtego czasu, nie wylało chyba żadne z jej dzieci przez całe życie (mam 6 rodzeństwa). Córka nie ukrywa ,że rodząc jej brata zniszczyłam jej życie...Uważaj więc lepiej