Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Żegnamy Samobójcę

Jak wygląda taka rozprawa sądowa?

Polecane posty

Gość Żegnamy Samobójcę

w sprawie podwyższenia alimentów? Będę tam ja i mój ojciec.. jak to się odbywa i ile trwa?

musisz uzasadnić dlaczego chcesz alimenty w takiej wysokosci- wymieniasz swoje potrzeby (tylko nie wymieniaj pierdół ale rzeczy ważne) np- podręczniki i przybory szkolne (ile w ciągu roku Cię to kosztuje), ubranie (typu kurtka buty na zimę), jedzenie. jeśli chorujesz lub korzystasz z pomocy specjalisty- ile kosztują wizyty i lekarstwa.

taka rozprawa trwa do pół godziny ale sąd bierze pod uwagę nie tylko Ciebie ale też Twojego ojca- a dokładnie jego miesięczne dochody, status materialny i czy w jego wypadku kwota, którą proponujesz jest realna do zapłacenia

Gość Żegnamy Samobójcę
Mój ojciec się zgodzi, bo już o tym rozmawiałam. Więc jak długo może to potrwać?

Gość Żegnamy Samobójcę
Aha. A będę musieć przysięgać, że mówię prawdę, prawdę i tylko prawdę itp :D

nie będziesz przysięgać. Zostaniesz tylko pouczona, że w przypadku mówienia nieprawdy moze grozić Ci do 3 lat więzienia

Gość Żegnamy Samobójcę
To może mogłabyś powiedzieć mi kto oprócz nas (mnie, ojca i sędziego) będzie obecny na sali?

Gość JESLI OJCIEC SIE ZGADZA
TO PO CO ROZPRAWA???

Gość Żegnamy Samobójcę
Tak, ojciec się zgadza na 100%... w takim wypadku też będę musieć uzasadniać? (a jeśli tak to czy mogę powiedzieć po prostu że zaczynam w tym roku studia i w związku z tym zwiększa się moje zapotrzebowanie na pieniądze? dziwnie brzmi, ale w sumie tak jest... )

Gość Żegnamy Samobójcę
Po to jest rozprawa, żebym miała zasądzone na piśmie, bo ojciec jest alkoholikiem i myślę, że mógłby po jakimś czasie przestać płacić "bo nie". Zresztą to chyba normalne...

O studiach jak najbardzie możesz powiedzieć bo to dobry argument. A sprawy o alimenty są prowadzone przy tzw drzwiach zamkniętych- czyli bedzie sąd, protokolant, ojciec i Ty

Gość Żegnamy Samobójcę
Dziękuję nekromanta za wyjaśnienia :)