Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

badwoman17

Praca od zaraz!!

Polecane posty

Co trzeba zrobić, żeby zarabiać pieniądze? Zadzwonić pod nr 511834285 ,tam dowiesz się szczegółowych informacji.

Gość The Lost Children
nie dzwoncie, to jakis zart. po drugiej stronie nie wiedzial o co chodzi

moja praca polega na odbieraniu telefonow i przekazywaniu informacji na temat firmy xD Raz,a dwa wysylam wam formularz i potem adres firmy. Ja tylko posrednicze xD

Gość The Lost Children
taka praca, ze się zapierrrdala po nocach za 1300 brutto :D

Gość terminal96@tlen.pl
pracować w Anglii, za 5000 zł miesięcznie

Elastyczne godziny pracy,tym sie moge pochwalic. zreszta nie oszukujmy sie to jest praca w domu.Polegajaca na wysylaniu do chetnych formularzy ,a nastepnie do duzej firmy skladajacej dlugopisy. Moja znajoma preferuje na rynku 10 lat i ostatnio zaproponowala mi prace. Na pewno to nie jest zadna sciema,poniewaz wiele osob juz sie zglaszalo .

Gość niech żyją niech żyją
aa, długopisy. To my już znamy te klimaty tutaj na kafe :D

"Na pewno to nie jest zadna sciema,poniewaz wiele osob juz sie zglaszalo" - TO ZE WIELE OSOB DALO SIE NABRAC NIE ZNACZY ZE TO SENSOWNA OFERTA duzo kobiet na wychowawczym szuka tu pracy tymczasowej, ale jesli jestes rzetelna - nazwa firmy, rodzaj umowy, pensja... a zainteresowani sprawdza w Necie opinie "Moja znajoma preferuje na rynku 10 lat" - co Twoja znajoma PREFERUJE?!

Gość może chodzi o dziesięciolatki
pewnie jakaś siatka pedofilów

Gość jeśli chcesz pracować
przy długopisach - uśmiałam się - jakby to była rekrutacja na specjalistyczne stanowisko.

Czysty interes, czyli długopisy dla naiwnych Ile kosztują dwa najzwyklejsze długopisy? Co najwyżej kilka złotych. Okazuje się jednak, że można za te same długopisy zapłacić nawet i 100 zł. - Zostałam nabita w butelkę - skarży się nam czytelniczka. Pewna krotoszynianka przeczytała w lokalnej gazecie ogłoszenie: Składanie długopisów. Wysokie zarobki i prowizje. Zatelefonowała pod podany numer. Dowiedziała się, że firma Clean Business-Z (co znaczy: czysty interes) zawiera z osobą gotową do współpracy umowę dealerską. Długopisy są jej dostarczane pocztą kurierską, za złożenie jednego otrzymuje od 15 do 33 gr. W pierwszej przesyłce miały się znaleźć części długopisów i katalog za 27,50 zł. - Do spróbowania przekonały mnie dzieci, bo ja mam stałą pracę. Mówiły, że będą składać te długopisy - wyjaśnia krotoszynianka. Kobieta trochę się wahała. Zadzwoniła więc ponownie. - Przedstawiciel firmy upewnił mnie, że wszystko jest za darmo - mówi. Zgodziła się na przysłanie katalogu i rozłożonego długopisu. Wydawało się, że nie może się nie udać. Przecież złożenie może trwać zaledwie parę chwil... 100 zł dziennie W paczce od warszawskiej firmy Clean Busines-Z były: części długopisu i katalog... choć to określenie na wyrost, ponieważ w istocie zamiast katalogu krotoszynianka otrzymała pojedynczą, niedużą kartkę z wydrukowanymi na niej wzorami kilkunastu długopisów. Do tego zestawu dołączono informacje o rodzaju działalności i kupon zgłoszeniowy, zachęcający do podjęcia pracy przy składaniu długopisów. Na pierwszej stronie czytamy m.in.: składanie długopisów jest najbardziej atrakcyjną, wygodną i dochodową formą pracy. Dalej autorzy przekonują, że długopisy są świetnym towarem, ponieważ szybko się zużywają, więc stale trzeba je produkować. Praktycznie nikt nie może się bez nich obejść. Dowiadujemy się też, że składając długopisy można zarobić od 50 do 100 zł dziennie, a dokładny instruktaż oraz próbny pakiet otrzymamy po zapłaceniu 70-złotowej kaucji, która podlega zwrotowi. - Kaucję zapłaciłam, ale jej nie odzyskałam - mówi nasza czytelniczka. Drwił ze mnie Po upływie dwóch tygodni dostała drugą przesyłkę, zawierającą książeczkę pt. Jak zarobić pieniądze, pracując na własny rachunek przy długopisach, gdzie po raz pierwszy wyjaśniono, że firma prowadzi działalność informacyjną i nie zapewnia zatrudnienia osób chętnych do skręcania długopisów. Autorzy tłumaczą, iż warto podjąć swoją działalność gospodarczą i wyjaśniają mechanizm zarabiania na długopisach. Krotoszynianka uznała się za wprowadzoną w błąd. - Zadzwoniłam ponownie do przedstawiciela, który wyjaśnił, że jeśli chcę zacząć zarabiać, to muszę założyć własną działalność gospodarczą. Jego zdaniem firma \\\"Clean-Busines\\\" przekazała mi cenne informacje i mogę sporo zarobić, składając długopisy. Mówił to tak, jakby ze mnie drwił - opowiada. Chce pan próbny pakiet? Zadzwoniłem do przedstawiciela firmy pod podany w gazecie numer telefonu, przedstawiwszy się jako potencjalny klient, zainteresowany składaniem długopisów. Usłyszałem wyuczoną formułkę o podstawowych zasadach nawiązania współpracy. Kiedy zacząłem dopytywać się o szczegóły, w tonie mojego rozmówcy wyczułem zniecierpliwienie. - A czy ten katalog jest obszerny? - pytałem. - Katalog jak katalog, najważniejsze, że zawiera zdjęcia długopisów i opis. Chce pan próbny pakiet? - odpowiedziano mi. Kiedy poinformowałem, że jestem dziennikarzem i zapytałem dilera, czy nie uważa, że działalność, którą prowadzi, jest zwykłym naciąganiem ludzi, zapadła kilkunastosekundowa cisza. Po chwili powiedział, że nie jest osobą kompetentną do udzielania takich informacji. Poprosiłem więc o numer telefonu do centrali w Warszawie. Kilkakrotnie próbowałem dodzwonić się tam, ale w słuchawce zawsze słyszałem jedynie głos automatycznej sekretarki... *** Zdjęcie: Warszawska firma Clean-Business-Z wysyła taki materiał instruktażowy

clean business z Oszustwo!!! Autor: o_n_a_6 10.06.10, 09:39 Dodaj do ulubionych Skasujcie Odpowiedz Witam, mam pytanie czy jest sposób żeby odzyskać swoje pieniądze od rzekomo "czystej" firmy clean business z znajdującej się przy al jerozolimskich??? Oferują pracę chałupniczą przy składaniu długopisów po czym wysyłają książeczkę z informacją jak założyć własną działalność :[ i ewidentnie dopiero w niej tłustym drukiem piszą że wcale nie proponowali chałupniczej pracy, oraz zamieścili krótką bajkę dając do zrozumienia że w sądzie się z nimi nie wygra. Skandal! Firma już istnieje od prawie 10 lat i dalej naciąga ludzi i nikt z nimi nic nie robi. Bartłomiej Ryba który prowadzi działalność kłamie że listy z materiałami do niego nie wracają ( bo oczywiście jest napisane w ich regulaminie że zwracają koszty jeśli się zwróci im ten badziew ), jeśli komuś się udało odzyskać pieniądze albo wie jak to proszę o pomoc. :) :) :)

Gość jeśli chcesz pracować
w ogóle to na kilometr widać, że to ściema - ogłoszenie brzmi jak reklama, tak łaskawie wyjaśnia, jak małym dzieciom, po co jest kaucja. A najlepsze jest: wyślij nam pieniądze w dobrze zaklejonej kopercie - profesjonalizm że ho ho.

A co z adresowaniem kopert? _____________________________ PRACA - ADRESOWANIE KOPERT Podpisujemy umowy zlecenia, o dzieło lub o współpracę !!! Agencja Reklamowa "CLEAN BUSINESS-Z" 02-326 Warszawa Al.Jerozolimskie 145/19, NIP: 526-105-12-23 tel./fax: /0-prefix 22/ 824-51-65 czynny w godz. 9.00-16.00 Działamy w oparciu o zezwolenie nr.0/6431/E Wydziału Handlu i Usług W odpowiedzi na Twoje zgłoszenie do pracy, przedstawię po pierwsze naszą firmę. Jesteśmy znaną w kraju firmą reklamową, istniejącą od wielu lat, dynamicznie rozwijamy się, a więc jesteśmy pewnym podmiotem gospodarczym, z którym warto współpracować na dłuższą metę. Reklamowani jesteśmy przez Polskie Książki Telefoniczne w dziale "Reklamowe Agencje".Zajmujemy się również handlem, marketingiem bezpośrednim oraz działalnością wysyłkową. Firmy, które prowadzą tego typu działalność, wysyłają dużą ilość listów, paczek, różnego typu korespondencji. Wiąże się to z zatrudnieniem dużej ilości osób, które zajmują się adresowaniem. Zatrudnienie związane jest z dużymi kosztami, w szczególności w Warszawie roboczo-godzina jest droga. Dlatego też nasza firma szuka innych rozwiązań, np.: nawiązanie współpracy z osobami spoza Warszawy. Innym problemem, na które natrafiają firmy wysyłkowe, które wysyłają oferty zakupu różnego typu towaru - jest adresowa baza danych, która jest coraz droższym i cenionym towarem. Jest tak z prostego powodu: firma która wysyła ofertę kupna grzejnika olejowego na prąd, musi mieć adres, nazwisko osoby mieszkającej we wsi lub mieście "XYZ", musi wiedzieć czy w danej miejscowości jest centralne ogrzewanie - czyli podstawowe informację z danego rejonu kraju, aby oferta była skuteczna. Bez sensu jest wysyłać ofertę kupna narzędzi rolniczych osobie, która mieszka w bloku w dużym mieście. Dlatego też tego rodzaju informację w nowoczesnym handlu są niezwykle cenne i nie do zdobycia z książek telefonicznych czy z podobnych źródeł informacji. Firmy które prowadzą tego typu działalność, coraz częściej starają się więc mieć swoich przedstawicieli w różnych rejonach kraju. Współpraca taka musi opierać się na zaufaniu i ścisłego przestrzegania zasad umowy, ponieważ można zarobić spore pieniądze. My również poszukujemy swoich dealerów na terenie całego kraju i wiemy, że nie jest łatwo dotrzeć do osób zaufanych i poważnie zainteresowanych zarabianiem pieniędzy. Nie potrzebujemy wielu osób, bardziej kładziemy nacisk na ich jakość i aby nasi partnerzy byli równomiernie rozmieszczeni w poszczególnych rejonach kraju. W Twoim rejonie zamieszkania nie mamy jeszcze swojego dealera, dlatego można jeszcze podpisać z nami umowę. Praca polega głównie na adresowaniu kopert i wysyłaniu formularzy. Nie wymagamy maszyny do pisania czy komputera. Wszystkie czynności można wykonać ręcznie, bez wychodzenia z domu. Będziemy płacić 0,50 zł. za zaadresowanie koperty i od 10 do 20 zł. za wysłanie formularza. Możliwe jest też wysyłanie naszych ofert. Jeżeli będziesz się stosować do naszych prostych instrukcji, to dziennie można będzie zarobić 50 - 100 zł. Jest to możliwe jeżeli zaczniesz solidnie i uczciwie pracować. Wszystkie niezbędne materiały do pracy, dostarczamy przy pomocy poczty i oczywiście na nasz koszt. Mamy system umożliwiający współpracę z osobami na terenie całego kraju. Mamy również inne opcję, umożliwiające współpracę z naszą firma. Osoby operatywne, które sprawdzą się w pierwszym etapie pracy, mogą nawiązać z nami bardziej poważną i popłatną współpracę. Co trzeba zrobić, żeby zarabiać pieniądze? Materiały do pracy otrzymasz po opłaceniu kaucji 65 zł. Dlaczego pobieramy opłatę? 1. Firma nasza ponosi koszty związane z korespondencją i ogłoszeniami prasowymi. 2.Nasze materiały są warte dużo więcej niż 65 zł. 3.Współpracownik inwestując tę symboliczną kwotę staje się dla nas bardziej wiarygodny, że faktycznie chce zarobić na adresowaniu i że warto mu przekazać nasze materiały, wiedzę i doświadczenie. 4. Wiele osób brało materiały od naszej firmy i nie podejmowało pracy, a my ponosiliśmy znaczne koszty. 5. Kwota ta ma się zwrócić natychmiast po rozpoczęciu pracy. 6. Wszystkie duże firmy tak pracują. Wydaje się nam, że w pierwszych miesiącach współpracy takie podejście do sprawy daje obu stronom gwarancję na uczciwą i owocną współpracę. UWAGA: Prosimy o podjęcie decyzji w ciągu 7 dni od otrzymania naszej oferty. Po tym okresie, ze względu na dużą ilość zgłoszeń, nasza oferta może nie być aktualna !!! Prosimy o czytelne wypełnienie kuponu zgłoszeniowego i przesłanie nam łącznie z przekazem pocztowym, ewentualnie jego kserokopią, na nasz adres. Drogą pocztową, nie przez internet !!! Potrzebne materiały zobowiązujemy się wysłać osobom zainteresowanym adresowaniem kopert w ciągu 14 dni od daty otrzymania kaucji 65 zł. Jeżeli nasza propozycja nie spodobała się , firma nasza życzy znalezienia odpowiedniej dla Ciebie pracy i zarobienia pieniędzy.

Witam serdecznie! Uważajcie na firmę Clean Business mieszczącą się w Warszawie przy Alejach Jerozolimskich. Oszukancza oferta tej firmy wygląda tak: Nasza firma zajmuje się między innymi pomocą w zarabianiu pieniędzy, pod warunkiem że osoba chce pracować przy długopisach. Istnieje też możliwość wykonywania nadruków na ich korpusie metodą tampondruku. Praca przy długopisach jest bardzo wygodną i dochodową formą pracy. Mamy też wiele innych możliwości podjęcia z nami wspólpracy. Dane naszej firmy: "CLEAN BUSINESS-Z" Al.Jerozolimskie 145/19 02-326 Warszawa tel./fax: /0-prefix 22/ 824-51-65 czynny w godz. 9.00-16.00. Działamy w oparciu o zezwolenie nr.0/6431/E Wydziału Handlu i Usług. Reklamowani jesteśmy przez Polskie Książki Telefoniczne w dziale "Reklamowe Agencje". Długopisy są bardzo dobrym towarem handlowym, ponieważ nie tylko są potrzebne, ale również zużywają się, więc stale trzeba je produkować. Duże korporacje doszły do olbrzymich pieniędzy dzięki produktom, które się zużywają np.: mydło, proszki do prania, paliwo itp. Długopisy potrzebują księgarnie, poczta, urzędy państwowe, sklepy przemysłowe, jednostki wojskowe, szpitale. Praktycznie żaden podmiot gospodarczy nie może się bez nich obejść. Szkoła i każda osoba prywatna potrzebuje długopisów. Producenci długopisów mają więc co robić, aby nadążyć za potrzebami rynku. Pracując przy długopisach można bardzo dobrze zarobić. Zależeć to będzie w szczególności od Twojej operatywności, ponieważ jest to praca na własny rachunek. Wiemy, że można zarobić 50-100 zł. dziennie, nawet 0,15 zł. za 1 sztukę w zależności od rodzaju długopisu. Stosowane materiały nie są trujące i są bezpieczne dla dzieci. Stosowana technologia produkcji jest ekologiczna i przyjazna dla środowiska. Są różnego rodzaju długopisy: zwykłe, typu "PARKER", z wkładem zwykłym lub żelowym. Istnieje również możliwość dokonywania nadruków na ich korpusie. Nasza firma ma system umożliwiający współpracę z osobami na terenie całego kraju. Współpracujemy głównie z Pocztą Polską, która odbiera nasze przesyłki. Co trzeba zrobić, żeby zarabiać pieniądze? Potrzebne materiały - dokładny instruktaż pracy oraz próbny pakiet części otrzymasz po opłaceniu kaucji 90 zł. Towar będziesz zamawiać w ilościach jakie potrzebujesz, rodzaj długopisu również możesz wybrać, lub zająć się kilkoma rodzajami. Dlaczego pobierana jest opłata? 1. Ponosimy koszty związane z korespondencją i ogłoszeniami prasowymi. 2. Materiały są warte naszym zdaniem więcej niż 90 zł. 3. Inwestując tę symboliczna kwotę stajesz się dla nas bardziej wiarygodny, wiemy że faktycznie chcesz zarobić pracując przy długopisach i że warto przekazać Tobie nasze materiały - wiedzę i doświadczenie. 4. Wiele osób brało od nas materiały, nie podejmowało pracy. Ponosiliśmy wówczas znaczne straty. 5. Kwota ta ma się zwrócić natychmiast po rozpoczęciu pracy. 6. Wszystkie duże firmy tak pracują. 90 zł. jest kaucją i podlega zwrotowi !!! Jest to jedyny koszt, jaki poniesiesz w kontakcie z naszą firmą. Nasze materiały zawierają dokładny instruktaż pracy co powoduje, że praca jest prosta i każdy może ją wykonać. Osoby operatywne, mogą również nawiązać z nami bardziej poważną i popłatną współpracę. Mamy wiele innych możliwości. UWAGA: Prosimy o podjęcie decyzji w ciągu 7 dni od otrzymania naszej oferty. Po tym okresie, ze względu na dużą ilość zgłoszeń, nasza oferta może nie być aktualna !!! Prosimy o czytelne wypełnienie kuponu zgłoszeniowego i przesłanie nam łącznie z przekazem pocztowym, ewentualnie jego kserokopią, na nasz adres. Drogą pocztową, nie przez internet !!! Potrzebne materiały zobowiązujemy się wysłać osobom zainteresowanym składaniem długopisów w ciągu 14 dni od daty otrzymania kaucji 90 zł. Gwarantujemy pełne zadowolenie ! Szczegóły pracy dostępne w siedzibie firmy oraz w internecie na stronie www.cleanbusiness-z.rubikon.pl Prosimy o zapoznanie się z tymi szczegółami Jest to dla Ciebie unikalna szansa zarobienia pieniędzy w sposób uczciwy i etyczny. Nasze biznes informację, pozwolą Tobie rozwinąć własny biznes. Reszta zależy od Ciebie - od Twojej inicjatywy, wyobraźni, zaangażowania w realizację własnych zamierzeń. Oprócz składania długopisów, możesz zająć się wykonywaniem nadruków na ich korpusie. Zależy to tylko od Ciebie. Nie stawiamy żadnych wymogów. Ty sam o tym zdecydujesz, która praca bardziej się Tobie spodoba. A jak było po zgłoszeniu ? Pani przysłala mi list w bąbelkowej kopercie z jednym długopisem za który musiałam zapłacić 90 zł. To był mój najdroższy długopis w życiu. Po skontaktowaniu się z Jolanta Jelonek- zaznaczam że ta kobieta jest po 40-stce, zapytałam czy robią ludzi w banbuko bo zamiast paczki z długopisami zastałam jeden zwykły długopis warty ok 0,10 gr. Pani natychmiast się rozłaczyła. A na moje pytania odpowiadała słucham myślę że ta kobieta potrafi tylko oszukiwać i robic ludzi w konia to jej najlepiej wychodzi. Jeszcze raz ostrzegam !!!

To ja zostalam oszukana przez znajoma :) I ta firme :) Cudownie:P Moje 65 zl :) nie ma to byc glupim i naiwnym xD

Czy warszawska firma oszukuje częstochowian? Monika Jaremko-Siarska 2008-04-06, ostatnia aktualizacja 2008-04-06 00:00 - Byłam pewna, że da się w ten sposób zarobić - opowiada Emilia Sołtysiak. - Odpowiedziałam na ogłoszenie, zapłaciłam konieczną kaucję 90 zł. Za to dostałam kilkustronicową broszurkę i długopis wart złotówkę. Czuję się oszukana. Pani Sołtysiakowa żyje ze skromnej emerytury. - Kiedy zobaczyłam ogłoszenie, że firma z Warszawy Clean Business-Z proponuje pracę przy skręcaniu długopisów, natychmiast do niej zadzwoniłam - opowiada. Przysłała mi kupon zgłoszeniowy o treści "Podejmuję się pracy przy długopisach, proszę o przysłanie materiałów. Wypełniony kupon oraz przekaz pocztowy z kaucją 90 zł wysyłam na warszawski adres firmy. W ulotce reklamowej zapewniano: "Odbiór gwarantowany. Towar będziesz zamawiać w ilościach, jakie potrzebujesz, rodzaj długopisu również możesz wybrać lub zająć się kilkoma rodzajami długopisów". Zapewniano również, że dziennie na montowaniu długopisów można zarobić 50 złotych, a nawet więcej. W dokumentach był podany NIP firmy i adnotacja o zarejestrowaniu w warszawskim magistracie. Jakie więc było moje zdziwienie, gdy po dwóch tygodniach dostałam kopertę, a w niej... jeden długopis do skręcenia oraz broszurkę odbitą na powielaczu z informacją, że jeśli chcę zarabiać, mam założyć działalność gospodarczą, znaleźć dostawcę części do składania i odbiorców! Na końcu broszurki był rodzaj ostrzeżenia: historia pana, który czuł się oszukany przez jakąś firmę, pozwał ją do sądu, przegrał sprawę, a proces kosztował go pieniądze i czas. To ostatnie odczytałam jak pogróżkę wobec tych, którzy również poczuli się oszukani i chcieliby postąpić jak ten pan. Zadzwoniłam do Warszawy, ale nikt tam nie odbiera telefonu. Straciłam 90 złotych. Zastanawiam się, ilu jeszcze ludzi tak nacięli. W Clean Business-Z rzeczywiście nikt nie odbiera telefonu, względnie włącza się automatyczna sekretarka. Ale na swojej stronie internetowej firma wciąż proponuje zarobek na skręcaniu długopisów (także na adresowaniu kopert i wyjazdach zagranicznych). Jednak w żadnym miejscu nie uprzedza, że za 90-złotową kaucję wysyła zainteresowanym tylko jeden długopis i broszurkę informacyjną. - Oczywiście, że nie, bo wtedy nikt by się nie nabrał i nie wysłał tylu pieniędzy za podobną bzdurę - komentuje pani Emilia. Ostatecznie "Gazecie" udało się skontaktować z prezesem Clean Business-Z Bartłomiejem Rybą. - Oddajemy 90 złotych każdej osobie, która jest niezadowolona - oznajmił prezes. - Zwrotów mamy około 10 procent, reszta jest zadowolona. Nie obiecujemy przecież pracy chałupniczej, ludzie źle czytają ogłoszenia. My nie odpowiadamy za takie nadinterpretacje. Co mogą zrobić osoby, które czują się oszukane i nie mogą odzyskać pieniędzy? - Bezwzględnie złożyć doniesienie, że padły ofiarą przestępstwa. W tej historii mamy do czynienia z firmą wyspecjalizowaną w wyłudzaniu zapłat niewspółmiernie wysokich do wartości towaru. Treść ogłoszenia jest sprytnie skonstruowana, dwuznaczna, jej celem jest ewidentne wprowadzanie ludzi w błąd i wyzyskanie ich. To pułapka zastawiona na osoby skromnie sytuowane, bo takie najczęściej szukają dodatkowych źródeł dochodu - mówi prokurator Romuald Basiński. Oszukanym nie pomoże Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów. - Nie zajmujemy się pomocą pojedynczym osobom - tłumaczy Kamila Kurowska z UOKiK. - Odsyłam do rzeczników praw konsumenta. Wojciech Krogulec z częstochowskiego RzPK zapowiada, że wystąpi w imieniu pani Emilii o zwrot pieniędzy: - Jeśli firma odmówi, pozostaje droga sądowa. Pani Emilia zastanawia się nad złożeniem doniesienia: - Wezwania na przesłuchania zabierają czas, a ja mam pod opieką matkę staruszkę. Muszę to przemyśleć. Tak naprawdę to mam ochotę machnąć ręką i zapomnieć, jaka byłam naiwna. Źródło: Gazeta Wyborcza Częstochowa ___________________________________________________________ HALLO, AUTORKO-JESTES??? :P

Wychodzi na to,ze ja tez chcialam was oszukac,a sama zostalam oszukana. Niemile uczucie..i przepraszam . teraz ja bd musiala w jakis sposob odzyskac swoja kase.. ,ale za glupote sie placi..