Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość katahrinaaaaaa

Ustalenie ojcostwa!!!

Polecane posty

Gość katahrinaaaaaa

witam mój ojciec dostał pismo z sądu o ustalenie ojcostwa podobno wychodzi na to , że ma 18 letniego syna o którym nie miał pojecia!!!!! Mój ojciec prowadzi firmę, Ci ludzie w piśmie sądowym roszczą zwrot alimentów za 18 lat miesięczna kwota 3000PLN, czy jest to wogóle możliwe, że jeżeli DNA potwierdzą ojcostwo, czy prawnie jest możliwość zwrotu alimentów za tyle lat wstecz??????????? Doradzcie mi coś proszę!! :(

Gość dziecko_forever
Będziesz miała braciszka ? Suuuper, zazdroszczę :)

Gość grrrr.............
Sprytna ta pani ;) poczekala az sie tatus dorobi i dopiero teraz o alomenty wystepuje :P Wczesniej by pewno 3000 nie dostala a teraz moze ...

choćby nawet był ojcem to alimenty dostanie zależne od wielkości jego zarobków i sąd nie będzie brał pod uwagę to że wcześniej nie płacił. oczywiście o ile to jego dziecko

Jeśli sąd ustali, że Twój Ojciec jest ojcem tego chłopaka, to z faktu tego będzie wynikał obowiązek alimentacyjny ze skutkiem wstecznym - maksymalnie za 3 lata wstecz.

Gość jeśli chłopak ma 18 lat
to nie matka składała pozew, tylko on sam. Widocznie kobieta uniosła się honorem a syn stwierdził, że niby dlaczego ma dziecioroba odciążać i pozbawiac się tego, co jemu (synowi) się prawnie tyle lat należało? Tatuś się gdzieś puścił na boku i udaje greka, że nie wiedzial o dzidziusiu. Najwyższy czas, zeby teraz zaplacił za swoje czyny. Szkoda tylko, że rodzina też poniesie koszty jego puszczalstwa.

z tego co wiem prawo nie zawsze działa wstecz i alimenty będą się należały od momentu złożenia wniosku w sądzie jeśli Twój ojciec na prawdę nie wiedział o istnieniu syna to jak miał płacić alimenty no to chyba jest logiczne a tym samym nie uchylał się od obowiązku ich płacenia...więc z jakiej racji ma zapłacić 18 lat do tyłu ? ojciec powinien skontaktować się z jakimś prawnikiem ....a ten syn powinien mieć pretensje do swojej matki że ta uniosła się honorem i nie powiadomiła ojca o istnieniu dziecka