Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamaewa

nowa klasa

Polecane posty

Gość mamaewa

witajcie jestem mamą 12 letniej Ewy i chciałabym abyście mi poradzili .mója córka od dwóch lat nie dogaduje się z koleżankami z klasy .robiłam wszystko rozmawiałam z dziewczynkami,nuczycielami z psychologiem aż w końcu doszłam do wniosku że powinnam ją przepisać do innej klasy tylko nie wiemczy to nie będzie w jakim stopniu ucieczka?

Gość Alalunalaluna
Tak, to będzie ucieczka. Nie wiesz przecież, jak córka będzie się dogadywała z koleżankami z nowej klasy. A znalazłaś przyczynę, dlaczego nie może się z nimi dogadać?Czy ją po prostu przeniosłaś licząc na cud? Może jej dokuczały te dziewczyny, wyśmiewały się z niej,albo córka ma jakieś problemy,izoluje się od rówieśników,ma kompleksy...

Gość mamaewa
dokuczały córce to prawda .nie było to dla mnie łatwe ponieważ bardzo starałam się jej pomóc.myslę ,ze ona to wina też tego że rozwiodłam się 4 lata temu .a mąż od tego czsu nie odzywa się do dziecka

Gość Alalunalaluna
Córka na pewno przez te komentarze koleżanek zamknęła się w sobie i nie będzie chciała zawierać nowych znajomości, będzie się izolowała od grupy,zważając na fakt,że dzieci już się znają,a ona będzie nowa, będzie bała się odrzucenia.

Gość mamaewa
to zupełnie nie wiem co mam juz zrobic .pytalam córki czy mam ja przeniesć do innej klasy ona powiedziałą że chce. masz racje może to nie było mądre posunięcie z tą nową klasą

Gość Alalunalaluna
Nie wiem, może najlepsze, skoro sama chciała. A może chciała tylko uciec od tamtych ludzi... Powinnaś z nią dużo rozmawiać (nie mówię,że nie rozmawiasz), sprawić,żeby poczuła swoją wartość,no i żeby od początku starała się wpasować jakoś w grupę. A nie ma Ewunia jakiejś koleżanki dobrej,nawet z podwórka, czy z przedszkola, czy jakiejś inaczej poznanej?Może lepiej by się czuła mając chociaż jedną przyjazną duszyczkę obok siebie...

Gość jjikjij
Głupi pomysł ta rozmowa z koleżankami,może jak przeniesiesz do innej klasy to problem się sam rozwiąże a może córka ma jakieś kompleksy czy inne problemy którymi trzeba się zająć

Gość mamaewa
nie powiedziałam ,że cała klasa.są tam dziewczynki które ciągle dokuczaja mojej córce .chłopcy ja lubią ale ewa chciałby miec kolezanki .

Gość mamaewa
ewa ma koleżankę z podwórka ale z tego co widze chciałby miec również koleznki z klasy

Gość mamaewa
ewa ma koleżankę z podwórka ale z tego co widze chciałby miec również koleznki z klasy

Gość pietruszki
ale do innej klasy w tej samej szkole? po korytarzu będą chodzić te same dziewczyny które jej dokuczały, może w tej nowej klasie będą koleżanki tamtych dziewczyn i one je napuszczą znowu na twoją córkę? 12 lat to już nie jest takie małe dziecko, to przykre ze została odtrącona przez grupę ale powinna jakoś sobie poradzić... widocznie ma słaby charakter i nie potrafiła się bronić (zakładając ze jej dokuczali) albo siedziała cicho w kącie i przez to z nikim się nie zaprzyjaźniła. w wieku 12 lat chodzi się do podstawowki czy to już gimnazjum? bo jeśli 6 klasa to ja na twoim miejscu bym jej nie przenosiła, ale w gimnazjum już definitywnie niech zmieni środowisko i zacznie wszytsko od nowa :)

ladaco nie pieprz. nie wiesz jak jest w dzisiejszych szkołach, to nie wina jej córki. A Ty przepisuj córkę, najlepiej do innej szkoły, jeśli nie chcesz żeby skończyła tak jak ja (na lekach od psychiatry, po kilku próbach samobójczych). Zaczęło się w jej wieku, skończyło w drugiej gimnazjum kiedy przeszłam na nauczanie indywidualne. Problem nie tkwił we mnie. Dzisiejsze społeczeństwo tak się rysuje. Ani się obejrzysz, a w gimnazjum wróci z siniakami pod oczyma - prezentem od koleżanek, w nagrodę za to, że nie chciała zapalić papierosa.

Gość Alalunalaluna
Ale chodziło mi o to,żeby chodziła do tej samej szkoły co koleżanka,albo do tej samej klasy,jeżeli są w jednym wieku. Może łatwiej byłoby jej się zakolegować z dziewczynkami,które zna jej koleżanka z podwórka... A czy córka łatwo nawiązuje kontakty? Czy jest bardzo nieśmiała i zamknięta w sobie?

Gość jjikjij
Też może być tak że jakaś jedna koleżanka jest o coś zazdrosna i manipuluje resztą

Gość mamaewa
boże aż tak jest zle ?fakt ta mała która jej nie lubi ma brata z marginesu i ciągle nim straszy .dziekuję za te wszystkie rady napewno mi pomogliscie

Gość lucyferowaaa
zmiana klasy nie pomoze wrecz przeciwnie jedyne wyjscie to zmiana szkoły piszesz ze dogaduje sie z chłopakami moze tu jest haczyk dziewuchy zazdroszcza jej ,wiesz takie małolaty sa paskudne taki wiek wchodza w okres dojrzewania

Gość Alalunalaluna
Wiesz, bo to ciężko przewidzieć, co takim dzieciakom przyjdzie do głowy. Ważne,żeby córka miała przekonanie,że cokolwiek się nie stanie będzie mogła z Tobą o tym porozmawiać i Ty jej nie potępisz tylko wesprzesz. Bo inaczej,może nie być dobrze,może wpaść w złe towarzystwo (narkotyki,alkohol,papierosy,kradzieże,rozboje),tylko dlatego,żeby zaimponować grupie,żeby nie odstawać.

Gość mamaewa
czyli zrobiłam głupotę z tą zmianą klasy?

Gość lucyferowaaa
mysle ze zrobiłas zle chcac dobrze dorwa ja i tak na przerwach a wtedy.... pomysl sama

Gość jjikjij
myślę że lepiej zmienić szkołę

Gość jjikjij
tylko tak się zastanawiam czy narkotyki i papierosy są dostępne już w szkołach podstawowych?wiem że w gimnazjach co się dzieje to skandal podpalanie kibli,narkotyki,papierosy,alkohol są na porządku dziennym

Gość pietruszki
któraś tam z tej grupy uprzykrzającej jej życie zazdrości Ewie albo zrobiły sobie z niej kozła ofiarnego wyczuwając, że nie potrafi się bronić. Może w klasie są inne sierotki, albo dziewczyny nie koleżankujące się z tamtymi które twoją córkę dręczą i może mogłaby z nimi stworzyć paczkę? Jeśli to jest koncowka podstawowki a ty ją chcesz przenieść (już przeniosłaś?) do innej klasy to trochę głupio zrobiłaś. Ucz córkę aby nie dawała sobie w kasze pluć :o i nie była popychadłem. Musi znać swoją wartość i musi nauczyć się odpyskować gdy ją ktoś dręczy. Trzymanie z chłopakami to nie jest zły pomysł, skoro się dogadują ;) W klasie zawsze jest najfajniejszy chłopak do którego wzdychają wszystkie koleżanki...

Gość pietruszki
i pamiętaj mamo Ewy nigdy nie wchodź w paradę gdy zaistniał jakiś konflikt na płaszczyźnie twoja córka-inne dziewczyny :o O ile jej nie biją tylko jej nie polubiły to takimi interwencjami tylko można pogorszyć sprawę, bo to bądź co bądź wstyd dla 12 latki że mamusia się za nią wstawia...

Gość Alalunalaluna
Nie wiem,czy narkotyki są w podstawówce,ale przecież dzieci z podstawówki mają kolegów z gimnazjum i różne głupie rzeczy przychodzą im do głowy.