Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kursantka przedmałżeńska;)

Nauki przedmałżeńskie-Niepołomice

Polecane posty

Przez przypadek założyłam topik na ogólnym, więc ponowię temat w bardziej odpowiednim dziale. Czy ktoś z Was był na weekendowych naukach przedmałżeńskich w Niepołomicach? Chciałabym się dowiedzieć jak to tam wygląda? Sympatycznie, czy trzeba zacisnąć zęby i jakoś przeżyć...

Gość welllllooon
Ja byłam w Niepołomicach, ale rok temu. Ksiądz był młody, bardzo zestresowany i trochę nudził, ale facet z babką z poradni super. Omówił każdą anty obiektywnie, choć oczywiście powiedział, że osobiście jest za NPR. Ale na przykład stanowisko ich w sprawie wpadek i ślubów z tego powodu było takie, że odradzali. Zwracali uwagę na to, że małżonkowie powinni być dla siebie najważniejsi i żenić/wychodzić za mąż dla siebie, a nie dla dziecka. Podkreślali też na przykład to, że również rodzice każdej ze stron i rodzina powinni zejść na plan dalszy czyli żadnych maminsynków i tekstów w stylu, że jadę do mamusi :) Bardzo naciskali też na to, że chociażby skromnie, ale młodzi powinni być osobno, a nie mieszkać razem, do czego my się akurat jeszcze nie zastosowali. Ogólnie miło wpsominam, ale jak jest teraz...

dzięki za odpowiedź. My idziemy w ten weekend i nieco się stresuje po mrożących krew w żyłach opowieściach znajomych (co prawda oni odbywali nauki w innym miejscu, ale mimo wszystko ;) ), więc chciałam się zorientować jak to tam wygląda i przygotować się psychicznie w razie czego ;) ktoś jeszcze się wypowie? :)