Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 jffjfjfkfkfjfj

ryba mi zdycha

Polecane posty

Go艣膰 jffjfjfkfkfjfj

to bojownik, przeprowadzilam sie i moze to od zmiany wody? ale znowu juz kilka razy sie przeprowadzalam, miala inna wode i nic jej nie bylo a teraz plywa prawie bokiem :( szkoda mi jej naprawd臋. Czyta艂am 偶e bojowniki kr贸tko 偶yj膮 i mo偶e to zbieg okolicznosci i akurat teraz ma zdechnac? :( nie wiem, nie chce jesc, plywa na samym dnie akwarium i juz chyba nie pomoze nic :(

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 jffjfjfkfkfjfj
w akwarium :o

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jffjfjfkfkfjfj
temperature miala niby ok ale dolalam cieplejszej wody i wyplynela na gore, takze jest troche lepiej chyba?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 fuckkkkkkkk
zobacz czy woda nie za zimna, mi sie kiedys grzalka popsula i pare razy termometr sprawdz palcami stan wody czy nie za zimna

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kalafior,...
te偶 mia艂am w akwarium, m贸j zszed艂 na martwice p艂etw, mam nadzieje 偶e tw贸j dojdzie do siebie

Udost臋pnij ten post

Wszystko mo偶liwe, 偶e nadszed艂 jej kres. Mia艂am kiedy艣 bojownika i do偶y艂 pi臋knego wieku, czyli trzech lat.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jffjfjfkfkfjfj
tylko martwi mnie jeszcze to ze od 4 dni nie chce jesc...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ....ups
Obni偶 poziom wody, aby boju艣 mia艂 blisko do powierzchni, by m贸g艂 zaczerpn膮膰 powietrza. Koniecznie! Dodaj troszk臋 soli niejodowanej. Dobrze 偶eby temperatura wody by艂a 20 -22 st. Wod臋 da艂a艣 mu now膮, czy zmiesza艂a艣 z tamt膮 w kt贸rej p艂ywa艂?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 gghhh55757
jak to dola艂a艣 cieplejszej wody ? ryby nie umiej膮 kontrolowa膰 temperatury i nie znosz膮 jej waha艅, mo偶e jeszcze powiesz ze nie mia艂a艣 grza艂ki z termostatem ? bojownik powinien mie膰 stale 26 stopni lub 27, dzie艅 i noc i podmienia si臋 CZ臉艢膯 wody jednorazowo, np. 1/4 podejrzewam ze ten biedak by艂 w akwarium bez grzaki i wlewalas wode kiedy mialas ochote, raz prosto z kranu, raz ciepla raz zimna, sorry ze tak ostro ale wiekszosc osob nie dba o bojowniki

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jffjfjfkfkfjfj
mial 25 stopni, wode zmieszalam, nie wymienialam calej to zle? teraz dolalam troche cieplejszej z kranu i zaraz wyplyn膮艂 na gore. Czyli mam odlac wody jak ma za duzo?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ....ups
Sorki 26 stopni to dla bojusia za wysoka temperatura (wiele 偶r贸de艂 tak podaje, ale to nie zgodne z prawd膮), czyta艂am, 偶e bojowniki nalepiej czuj膮 si臋 w temp. od 20-22 st. i wtedy najd艂u偶ej 偶yj膮. Prowadzone by艂y w tym aspekcie badania i okaza艂o si臋, 偶e temp. wcale nie powinna by膰 taka wysoka.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 taa niedobra pupa
Dobrze 偶eby temperatura wody by艂a 20 -22 st. co za bzdury, bojowniki najbardziej lubi膮 ok. 28, nawet do 30 stopni. Ale nie wolno tak sobie wlewa膰 du偶ychh ilo艣ci ciep艂ej lub zimnej wody - przy podmianie nale偶y sprawdzi膰 przynajmniej palcem... No i nie lejesz chyba wody prosto z kranu - powinna by膰 odstana wcze艣niej minimum 3 dni... Na r贸偶ne choroby sa preparaty w sklepach - robi si臋 im k膮piele wg instrukcji, na osp臋 w zieleni, a na inne paso偶yty i ple艣nie - b艂臋kit. Je艣膰 nie powinno si臋 dawac jak si臋 藕le czuje

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 taa niedobra pupa
mial 25 stopni, wode zmieszalam, nie wymienialam calej to zle? wody nie wymienia si臋 ca艂ej nigdy, najwy偶ej 1/3. TYle 偶e nie wiadomo, co mu si臋 sta艂o - czy na pewno nic nie zakazi艂o tej wody - cho膰by jedna kropla... Czasem w przypadku chor贸b zaleca si臋 wyj膮tkowo wymian臋, ale woda powinna byc odstana, chyba 偶e kupisz destylowan膮 albo uzdatniacz wody

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ....ups
Poziom wody obni偶asz wtedy, gdy istnieje podejrzenie choroby labiryntowej (przezi臋bienie labiryntu), ryba rzadko, albo wcale nie podp艂ywa pod powierzchni臋 aby zaczerpn膮膰 powietrza lub brakuje jej si艂, aby to uczyni膰, wtedy mo偶e si臋 udusi膰. Te偶 mam boju艣ka i 2 bojowniczki.:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ....ups
Je偶eli lejesz wod臋 prosto z kranu, to wyrz膮dzasz krzywd臋 rybce, bo nawet je艣li teraz to przetrwa, to za kilka dni oka偶e si臋, 偶e co艣 jej dolega. Sama przeprowadzka odbija si臋 na zdrowiu rybek, ty dodajesz jeszcze do tego chlor (w 艣wie偶ej wodzie), kt贸ry jest agresywny, dra偶ni膮cy wobec rybek w akwa. Wod臋 wymieniamy zawsze cz臋艣ciowo ok 20-25%, nigdy nie wymieniamy ca艂o艣ci wody.

Udost臋pnij ten post