Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

urzekajacakafeterianka

Jak wyglada badanie cukru w ciazy??

Polecane posty

Dostalam skierowanie na badanie morfologi, moczu i cukru.. czy cukier zbadają od razu z tej krwi, która pobiorą na morfologie czy tą biorą osobno z palca?? Pytam bo i tak przeraźliwie boje sie pobierania, a tu jeszcze miałoby byc 2 razy :p

musiałam być na czczo oczywiście pobrali krew z żyły, dali do wypicia glukozę, czekałam ponad godzinę i znowu krew z żyły i puścili wolno :-D

zależy czy jest to tylko glukoza czy po obciążeniu przy samej glukozie pobiorą za jednym razem, ale do innej probówki przy obciążeniu pobiorą raz, a po wypiciu glukozy znowu po godzinie lub dwóch

Gość kajajka
z tego co morfologie....ale jezeli masz test obciazenia glukoza to pijesz po tym glukoze czekasz 1 lub 2 godz i pobieraja krew 2 raz a jesli tylko sam cukier to przy morfologi wezma i koniec na tym

jak sam cukier to pewnie z palca ja miałam robioną tolerancję glukozy bo mam jajniki policystyczne i podobno przy nich jest ryzyko cukrzycy ciążowej

no to tak jak pisałam jedno wkłucie i u mnie pobierają do osobnej probówki, ale z tej samej igły jeśli mieszkasz w Pl to obciążenie jest i tak obowiązkowe między 24 a 28tc

Gość kajajka
dolacze sie :) tak przy morfologi zwyklej od razu zrobia....a obciazenie glukoza mialam chociasz ku temu nie bylo zadnych wskazan wlasnie miedzy tymi tygodniami co kolezanka wyzej napisala

Gość kajajka
mi nie kluli z palca dodatkowo

jak z morfologią to wezmą z żyły ale jakby jej sam cukier mieli sprawdzać co m-c (tylko nie wiem po co) to biorą z palca i na pena jak u cukrzyków piszę z tego co zauważyłam w nzoz gdzie moja mama pracuje