Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mój pierwszy poród

jak pielęgnować krocze po porodzie w szpitalu ?

Polecane posty

Gość mój pierwszy poród

Mam pytanie do mam które już raz rodziły i wiedzą jak to jest :). Powiedzcie mi kochane jak wyglądała u Was sprawa z pielęgnacją krocza w szpitalu. Co pomagało? Jak bardzo miałyście tam trudną sytuację? Mam niedługo termin i chciałabym się do tego przygotować i psychicznie i jakimiś maściami czy czymś takim. Znając życie pewnie po porodzie będę miała masakrę.... ;)

Boleć będzie, dla mnie masakrą było pierwsze oddanie stolca, na szczęście po kilku dniach od porordu:-) Myłam się szartm mydłem, i lactacydem, sikałam pod prysznicem kierując strumień wody na okolice krocza, pomaga też tantum rossa, choć nie używałam (w saszetkach do kupienia w aptece. Podobno rozpuszczasz np w misce z wodą i ochlapujesz krocze. Ważne żebyś po porodzie nie dźwigała ciężarów, bo ja chciałam znieść wózek ze schodów (głupek ze mnie) i coś tam naderwałam i bolałobardziej niż po porodzie:-)

Gość jola jolantaKKKKKKKN
Nie smaruj niczym, ale tak jak wyzej koleżnka mówiła tantum rossa i lactacyd. Ja też chyba przez miesiąc sikałam pod prysznicem bo bałam się że bedzie szczypać, a co do stolca na wieczór wypił sobie (zapomniłam jak się nazywa) ale to jest taki olej, łatwo przechodzi. Ja też parę tygodni po porodzie dzwigałam małego w nosidełku i też coś mi musiało szczelić bo bolałao mnie potem przez 4 miesiące. WIĘC NIE DŹWIGAĆ!!

no wlasnie sikanie pod prysznicem :D:D w sumie to jest najgorsze :/ a tak to oklady z tantum rosa, mycie szarym mydlem i duuuzo wietrzenia :D mnie sie porobily odparzenia po ok tygodniu, potem mialam zalecenie lezenia w pelnym rozkroku bez majtek i niczego zeby wlasnie wywietrzyc :D najlepeij unikac majtek :)

To chyba jest kwestia idywidualna. Ja bylam nacinana, mialam szwy. Bolalo, nie powiem, ale nic nie stosowalam i szwy szybko sie wchlonely-po nacieciu nie ma sladu.

czeste mycie , wietrzenie . ja kupilam sobie tantum rose i rozpuszczalam w butelce 0.5 litrowej z dziubkiem , za kazdym razem jak szlam do toatety to polewalam sobie krocze - bardzo szybko (niecaly tydz ) ladnie mi sie zagoilo

Lepiej butelkę po wodzie mineralnej takiej z dziubkim, bo to musisz wlewać do środka :)

Gość mój pierwszy poród
Ja pewnie tak gładko mieć nie będę ;). Jak mi się zdarza czasem jakieś lekkie zapalenie to i tak przeważnie mnie podpiekuje przy sikaniu :(. Pewnie po porodzie będzie gorzej.

Gość mój pierwszy poród
Jola mówisz o płukaniu takim jak z irygatorem Tantum Rosa czy ogólnie podmywanie się tym roztworem?

a może nie bedą Cie nacinać?? już wiesz gdzie bedziesz rodzić??

ja miałam butelkę z dziubkiem i wlawałam to sobie do środka no i przy okazji opłukiwałam ranę. Bardzo szybko się zagoiło, a miałam nacięcie konkretne. Tylko przez to noszenie coś sobie w środku ponaciagałam i b.długo mnie bolało.

Gość mój pierwszy poród
Czy będą nacinać to się okaże :). Ale wolę być przygotowana. Zdecydowałam się na szpital Siemiradzkiego w Krakowie, ale nie wiem jaką mają tam politykę, bo nie mogę w necie świeżych opinii znaleźć.

Też jesteś z Krakowa?? ja też. Polecam Ci MSWiA wczoraj nawet był o tym temat pisałam o tym z jedna dziewczyną:)

w szpitalu pewnie się Tobą zaopiekują i sama nic nie musisz kombinować:) Raptem dwa dni tam będziesz:) Ja dostałam butelkę Borasolu i kazali mi okłady sobie robić,no i rano i wieczorem połozne spryskiwały krocze środkiem odkażającym.A w domu tak jak kolezanki pisały Tantum rosa jest ok.Mi pomagaly bardzo okłady z Rivanolu:)Polecam:)

Gość mój pierwszy poród
O. Jak fajnie :). Ja raczej jestem już zdecydowana n ten właśnie i nie wiem czy dobre byłaby zmiana decyzji przed końcem ;). Mnie do MSWiA trochę zniechęca wizyta na ostrym dyżurze, na którym byłam rok temu. Nie związana z tematem, ale jednak nie była zbyt przyjemna. ;)

No jasne lepiej nie zmieniać. A bedziesz miała chłopca czy dziewczynkę?? bo ja mam chłopca z września i mam bardzo duzo fajnych ubranek po nim. Może byłabyś zainteresowana??

Gość mój pierwszy poród
Kasbak No mam nadzieję, że ktoś się mną zajmie w szpitalu. Ale wiadomo różnie to bywa i róne są pielęgniarki.. A do tego nie wiem jak to wszystko wygląda (ł acznie z porodem), sama coś sobie w głowie tworzę i próbuję się wypytać, żeby być choć trochę przygotowaną ;)

Gość mój pierwszy poród
Będzie dziewczynka :). No chyba, że jakaś chochlik coś zakręci , ale nie sądzę ;P. Swoją drogą miałam przeczucie na synka, ale się nie sprawdziło :)

Oh no nie trafiłam. a na kiedy masz termin??

nic się nie martw ,dasz radę:)Na pewno trafisz na położne ok i będzie dobrze:)Najważniejsze to zachować spokój:) ja mam dwa porody naturalne za sobą,i jedyne co mogę doradzić to znieczulenie zewnatrzoponowe.Kolejnego porodu "na żywca" bym nie zniosła... a po porodzie jestes juz tak szczęśliwa,że już po,że nawet ból krocza nie przeszkadza:D

o tak, znieczulenie jest boskie!! męczyłam się godzinę a może więcej, a jak zdecydowałam się na znieczulenie było pieknie!!

u nas nie można było zażyczyc sobie znieczulenia niestety:( hmmm,a jak to bez majtek??A krwawienie??Nie wyobrażam sobie....

Gość mój pierwszy poród
Hehe no tak się nastawiam - że poród będzi masakra, ale jak mi małą dadzą to wszystko inne przestanie się liczyć :) Jola poród mam n 30 września lub 9 października, ale czuję że urodzę wcześniej. Od tygodnia leżę w łóżku bo mi się szyjka skróciła i miałam skurcze :(. Jutro wizyta kontrolna - mam nadzieję, że coś tam ie poprawiło. Na szczęście zaczą mi się już 35 tydzień... :)