Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Czarnuuuuuula

becikowe

Polecane posty

Gość Czarnuuuuuula

kiedy sie o nie ubiegać, od razu po porodzie? Na jakiej podstawie dają pieniądze i czy dają je od ręki? Dzięki ;)

No najlepiej odrazu, jak ci na czasie zależy. Chodzi ci o ten 1000 zł który każdy dostaje? Czy o ten drugi dodatkowy tysiąc?

Gość MONIKA1974
Najpierw musisz zarejstrować malucha w urzędzie stanu cywilnego i z aktem urodzenia idziesz do mopsu tam wypełniasz

Gość MONIKA1974
COŚ SKASOWAŁO MI TEKST:) a więc tam wypełniasz formularz który tam składasz. jeżeli należy ci się ten drugi tysiąć to również załatwiasz to w mopsie:) powodzenia

Najpierw musisz mieć akt urodzenia dziecka,później idziesz do mopsu tak wypełniasz papiery,idziesz do lekarza Twojego tam gdzie chodziłaś podczas ciąży i musisz wziąć zaświadczenie,że byłaś pod opieką lekarza w trakcie trwania ciąży później z powrotem do mopsu i tam wypełniają do końca dokumenty.Pieniądze przesyłają na konto w ciągu miesiąca chyba.Jeśli nie masz konta to odbierasz w kasie pieniądze.

Dziewczyny może wiecie coś na ten temat. Mojej koleżanki córka jest w 9 miesiącu była pod opieką lekarską ale jest nepełnoletnia i jej mama ( moja koleżanka) bedzie musiała wziąć dzidzie na siebie czy też jej przysługuje becikowe?

Gość Paszport moga nawet wydac
Tak,dostana normalnie becikowe..Ja bylam przed 18stka jak urodzilam dziecko i musialam wszystkie papiery z matka zalatwiac.

Gość postaram sie być kulturalna
tak.

u mnie podania o becikowe nie można było złożyć bez peselu dziecka. A zasada wypłaty była że jeżeli wniosek złożony do 10-go to jeszcze w tym samym miesiącu, a jeżeli po 10-tym to do końca następnego. Na konto albo odbiór na poczcie.

Gość Czarnuuuuuula
a kiedy przysługuje ten drugi tysiąc

ja właśnie wczoraj dostałam decyzję ze mi przyznano 1000 zł.becikowego ustawowego i 1000 od prezydenta krakowa. a że na wniosku który składasz zaznaczyłam że chcę dostać gotówkę przez pocztę , to dzisiaj dostałam właśnie 2000zł.złożyłam wniosek 18.08 więc szybko im to poszło

Gość Czarnuuuuuula
ale jak Ci sie to udało? czy trzeba spełniać jakieś specjalne warunki?

jeżeli dochód na jednego członka rodziny( dochód na podstawie zaświadczenia z urzędu skarbowego) nie przekracza 504zł. miesięcznie, wówczas dostaje się zasiłek rodzinny( parędziesiąt złotych miesięcznie) i dodatek z tytułu urodzenia dziecka 1000zł.

Gość Czarnuuuuuula
czyli dochód mój i mojej rodziny, bo ślubu jeszcze nie mam, czy to nie ma znaczenia liczy sie tylko moj i narzeczonego.

kwota zarobków niema znaczenia do becikowego od miasta, a jeśli chcesz się starać o zasiłek to patrza na zarobki.