Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przyszła mama1984551

usg 3D a wykrycie ewentulanych wad

Polecane posty

mam takie pytanie do dziewczyn, które mają już takie badanie za sobą... otóż jestem obecnie w 22 tygodniu ciąży. Do lekarza chodzę prywatnie jednak nie jestem zachwycona ... miedzy 12- a 14 tc nie zrobil badania przeziernosci NT, a na połówkowym owszem mierzył dziecko jednak wyadaje mi się, że niezbyt dokładnie. W zwiazku z tym chę wybrać się na 3D i mam pytanie bo będąc wtedy w 24 tc.lekarz może wykryć ewentualne wady rozwojowe, genetyczne typu zespol downa itp?

oczywiscie. juz pierwsze prenatalne od tego byly. dlaczego uwazasz ze lekarz robil to niedokladnie?

tak jak pisałam wcześniej na badaniu usg miedzy 12 14 tc. nic nie wspomniał na temat badania przezierności... a wiem, że jest pomiar NT w stosunku do CRL a ja rzadnego takiego oznaczenia nie mam... a połówkowe trwało kilka minut i nawet nie obejrzał twarzy dziecka a z opowiesci innych dziewczyn te badania mialy bardzo dokladne kazda konczyne, serce dokladnie a tu zrobil to powierzchwonie i szybko

dlatego też pytam czy w 24 tygodniu na 3d lekarz bedzie mógł wykryc jakieś ewentualne wady tj. zespol downa itp

usg połówkowe u mnie trwało min 20 minut lekarz powinien wszystko bardzo dokładnie pomierzyć, posprawdzać narządy wewnętrzne itd :-O co do 3D nie znam się , niech się wypowiedza dziewczyny które wiedzą :-)

usg 3d podobno najlepiej zrobić między 22 a 24tc właśnie ze względu na wykrywalność wad. Przynajmniej tak mi zalecano. Moja lekarka ma kiepski sprzęt i idę dodatkowo ja robię za tydzień w 25tc, ponieważ się spóźniłam- u mnie w mieście czeka się około miesiąca na wizytę

ja za kazdym razem mam robione 3d (i 4d) badanie trawa zawsze z 30 minut, plus rozmowa. Oczywiscie ze na takim badaniu moze wykryc zespol downa, wodo/maloglowie, moze ocenic serduszko, nerki, pluca, watrobe.

dzięki dziewczyny to w takim razie pójdę na to 3d akurat w 24 t.c. to jeszcze sie załapie

Gość lauryn
no faktycznie, nie da się zrobić dokładnego usg narządowego (połówkowe) w kilka minut. u mnie trwało ok 30 min, lekarka dokładnie oglądała narządy dziecka (m.in. bardzo szczegółowo serce, nerki, mózg...), mierzyła dlugości kości, obejrzała pępowinę, mierzyła różne przepływy za pomocą doplera - sporo tego było a i opis wyników też jest obszerny. koniecznie zrób to badanie u specjalisty od diagnostyki usg (bo Twój lekarz chyba nim nie jest...). I wcale nie potrzeba do tego 3d - to tylko atrakcja dla rodziców a lekarzowi lepiej ocenia się stan dziecka w obrazie 2d.