Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zatroskana mamusia

co na odparzenia u 15miesięcznej dziewczynki? błagam poradzcie

Polecane posty

Gość zatroskana mamusia

Witam mamusie Mam problem bo od jakiegos czasu moja córka jest ciągle odparzona mimo i zmieniam czesto pampersy, smaruje kremem na odparzenia badz zasypką alantan dzis to juz koszmar, mała tak płakała a ja nie mogłąm jej pomoc poszłam do apteki i dali mi tormentiol ale jakos narazie nie widze poprawy czy macie jakies dobre rady zeby szybko ją z tego wyleczyc??

Gość wykąp ją w krochmalu
nalej do wanny wodę. w szklance rozpuść 2 łyżki mąki ziemniaczanej w zimnej wodzie. Dobrze wymieszaj i wlej do ciepłej wody w wannie i w tym umyj dziecko.

Gość mamusia allegro
to jutro bo dzis juz poszła spac ale jak wczensiej włozylam ja do czystej wody to wrzeszczała i wstawała a woda była letnia :-( ale sprobuje z tym jutro a jakies masci czy inne specyfiki polecacie sudokrem nie bardzo działał

Gość no rzeczywiscie masz problem
polecam posyspywanie maka ziemniaczana, kapiel w krochmalu (wpis wyzej), ewentualnie w szarym mydle i zasypywac maka

a czemu szukasz innych masci lub specyfikow? Krochmal i maka ziemniaczana sa naprawde skuteczne, u mnie przebily wszelkiego rodzaju farmaceutyki. Może warto isc do lekarza, moze dziecko jest uczulone na pampersy?

Gość zdecydowanie polecam
ALANTAN ZASYPKA -kup w aptece , nie jest drogi , a rewelacyjny , na odparzenia najlepszy !!!

i w sumie to może zacznij ją sadzać na nocnik. Tak żeby przez dzień w domu nie nosiła pieluchy.

Gość Kahaaaa
Spróbuj może krem sudocrem, w każdej aptece znajdziesz. Bardzo małe opakowanie ale jest wydajny i pomaga.

Gość mamusia allegro
kiedy to stosuje caly czas i nie pomaga wczesniej mialam krem niva przeciw odparzenioma ptoem 2 opakowania alantan i cały czas miala czerwoną a dzis to juz bordowa :-(

Gość pytająca mamusia
ja myśle, że skoro jest tak bardzo źle to nawet więcej zrobić krochmalu do nasiadówki, ja bym dała nawet z 6 łyżek, rozrób w zimnej wodzie i wlej do wanny, w wannie miej wody jedynie troche na dnie, po kąpieli dziecka zrób taka nasiadówkę, potem tylko osusz pupkę delikatnie ręcznikiem, nie płucz pupy po nasiadówce, nie trzeba po tym smarować pupy kremami, tak mi radził pediatra. Wietrz też często pupę, niech pobiega bez pampersa ile się da, nasiadówkę możesz robić codziennie wieczorem po kąpieli. U mnie sprawdziła się tez maść pośladkowa Ziaja, reszta nic nie pomagała nawet sudokrem, ale każda pupa jest inna :)

Gość ksjdf
tylko i wyłącznie Linomag juz po pierwszym smarowaniu schodzi, mój miały miał teraz biegunke wiec był za każdym razem prawie odparzony, smarowałam Linomagiem i pstryk nie ma odparzenia :)

albo zmień jej pieluchy. Mój 2 latek dostał odparzenia po hugissach. Używaliśmy ich na zmianę z innymi a ta konkretna partia spowodowała u niego odparzenie nie wiem dlaczego. Pieluchy mogą być z jakimiś świństwami.

ale jak tu jakaś mama napisala, każda pupa jest inna. Jednej pupie pomoze osławiony a wg mnie przereklamowany sudocrem, innej pupie linomag a jeszcze innej maka ziemniaczana. Ale podstawa przy odparzeniach to wietrzyc ile sie da i wysuszac odparzenia

Gość mamusia allegro
pampersy ma cały czas te samo od urodzenia weic nie wiem czy nagle by byłana nie uczulona jutro zrobie z tym krochmalem i maka i kupie tez ten linomag dzieki dziewczyny za rady oby pomogło

Gość ksjdf
na pewno pomoże, tylko czesto zmieniaj pieluche i smaruj na czysta i wysuszona dupkę :)

Gość hilfehilfe
nie wycieraj jej pupy chusteczkami,chlodna woda podmywaj i wysusz delikatnie,wietrz jak najczesciej.

Gość mamusia allegro
własnie sie juz zastanawiałam nad tymi chusteczkami wilgotnymi czy to czasami nie po nich teraz mi uswiadomilas ze zmienilam na inne moze to tez od tego? musze je odstawic jeszcze raz dzieki kobitki

Gość Kahaaaa
Too może idź z małą do dermatologa. Może ma jakieś uczulenie i potrzebny jej jakiś specjalistyczny kremik. Czasem się tak zdarza niestety. Koleżanki synek ma praktycznie na wszystko uczulenie :( Najlepiej jak najszybciej wykryć. Mam nadzieję, że u Twojej córci pomoże zmiana kremu tylko.

Gość mamachichi
moja tez tak raz miala, nie pomogl sudocrem, krochal ani inne speecyfiki, ulge natychmiastowa przyniosl tormentiol na zmiane z pimafucinem

Gość mama_agatki
bepanthen jest bardzo dobry, alantan altek zasypka, mycie wodą i wietrzenie pupy:)

Gość xaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
A dlaczego do tej pory nie poszłaś jeszcze z tym do pediatry ??? Kup nadmanganian potasu, parę kryształków rozpuśc , aż woda będzie różowa i przemywaj kilka razy dziennie, dokładnie potem osusz jednorazowym ręcznikiem. Do tego polecam Penaten krem na odparzenia, ten w blaszanym pudełeczku na zmianę z Clotrimazolem. Najprawdopodobniej to zakażenie drożdżakiem, Pimafucort lub Triderm są na receptę.

Gość PielegnacjaDzieckapl
My polecamy przede wszystkim "wietrzenie pośladków" - niech córeczka chodzi bez pieluchy, oczywiście przy zachowaniu odpowiedniej temperatury w mieszkaniu. Można ją sadzać na nocnik, jeśli się zmoczy. Jeżeli pampersy - to wiadomo, często zmieniać. Na ten okres radzimy zrezygnować z chusteczek nawilżanych - substancje, którymi są nasączone mogą powodować podrażnienia. Tradycyjna mąka ziemniaczana to dobry sposób, ale nie leczy ona powstałych ranek. Dlatego zachęcamy do spróbowania Kremu na Pupę Balneum Baby Basic http://balneumbabybasic.pl/ - łączącego zalety leku i kosmetyku. Zawarty w nim cynk osusza skórę i pozostawia na niej warstwę ochronną, a pantenol łagodzi podrażnienia i goi ranki. Zastanów się także, czy córka nie była na antybiotykoterapii - często nasilone odparzenia są wynikiem zmiany składu kału w wyniku podawania antybiotyków. Gdy odparzenia będą się nasilać, koniecznie wybierz się do lekarza. Więcej o odparzeniach piszemy w naszym serwisie: http://pielegnacjadziecka.pl/mama/pielegnacja/delikatna-skora-a-ryzyko-odparzen Pozdrawiamy!

Gość moja rada jest taka....
po pierwsze zmien pampersy na inne ( byc moze te ktore kupujesz sa zapachowe a to podraznia i uczula ( zrezygnuj z chusteczek nawilzanych ( bo one tez sa zapachowe ) przemywaj pupe wacikiem ( najlepiej na razie przegotowana woda - oczywiscie ostudzona ) i po 3 - byc moze dziecko ma grzybice -tu pomoze clotrimatizolum kupisz w aptece ( jest bez recepty kosztuje okolo 3 zl )

Gość nadijka251
Wietrzenie pupy + SUDOCREM Genialny jest:)Gdy tylko cos zaczyna sie dziac smaruje i zaraz jest ok

Gość stary temat .....
z sierpnia - pewnie autorki dziecko juz ma zdrowa pupe

Gość stary temat .....
w dodatku 2010 roku !