Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość melanie87

soczewki

Polecane posty

Gość melanie87

mam taki problem. od kilku dni noszę soczewki kontaktowe i mam problemy z widzeniem z bliska. jestem krótkowidzem wiec noszę minusy, a teraz słabiej widzę z bliska. kiedy siedzę przed komputerem muszę kilkakrotnie mrugać oczami żeby uzyskać ostry obraz, który i tak po kilku sekundach staje się mniej wyraźny. Do okulisty wybiorę sie za ok 3 tyg po nowe soczewki (te mam na miesiąc). nie wiem czy powinnam iść wcześniej? czy to normalne?

Gość melanie87
a od dawna nosisz soczewki?

a dużą masz wadę? ja mam -2,75 i -2,5 na początku też mi to przeszkadzało a teraz się już do tego przyzwyczaiłam ale zauważyłam że większą przyjemność sprawia mi czytanie bez soczewek

Gość melanie87
ja mam -5,0 na lewe oko i -5,5 na prawe. Okulista sam mi polecił soczewki bo moja wada rośnie strasznie szybko i mówił że dzięki soczewkom możne trochę zwolnić :) mam taką nadzieję :)

przy takiej wadzie ma ci prawo nie być komfortowo w soczewkach jeśli czynność ma być długotrwała np wiesz że będziesz czytać książkę to lepiej ściągnąć ale na minutę czy dwie to nie. po jakimś czasie przestaniesz zwracać uwagę ja nosiłam długo okulary i wzrok cały czas mi się pogarszał, zaczynałam od -0,5 a zjechałam do -2.5 i -2,25 soczewki noszę od pięciu lat i w tym czasie popsuł mi się tylko o 0,25 dioptrii i to na początku noszenia. od kilku lat stoi w miejscu :-)

Gość melanie87
czyli to jest normalne? nie muszę iść z tym do okulisty? :) wiecie co? bałabym się mu o tym powiedzieć bo za nic w świecie nie chcę wracać do moich okularów, stanowczo wolę soczewki! :)

Gość melanie87
wow to niezły efekt. mi co rok tak około jednej dioptri przybywało i okulista mi powiedział że to może trochę spowolnić wadę. (moja wada "rośnie razem ze mną" tak to określił okulista. a ja mam dopiero 16 lat więc gdyby wda rosła tak do 21 roku to chyba nie byłoby już co ratować z moich oczu :))

na moim przykładzie ci odpowiem że też tak miałam. to tak jakbyś miała okulary - 5 na nosie i czytała książkę. też by ci się rozmazywało, no nie? przez pierwsze dni to mrugałam oczami i jeszcze mnie oczy piekły bo brałam tabletki hormonalne i miałam suche oczy ale wszystko minęło, sam nie wiem nawet kiedy

Ja mam spora wadę bo -3 na każde oko, ale z bliska widzę dobrze a przetestowałam już różne typy soczewek, może coś z promieniem krzywizny jest nie tak?

Gość melanie87
jakoś z okularami nie miałam problemów. nigdy nic mi się nie rozmazywało. mogłam sobie spokojnie czytać i wyraźnie wszystko widziałam. a teraz się trochę martwię, ale chyba niepotrzebnie. :)

Gość melanie87
do: pchelka011. Ja mam na jedno oko -5 a na drugie -5,5. nie wiem sama czy mam mówić o tym okuliście? podczas następnej wizyty?

Gość melanie87
może i normalne :) ale trochę wkurzające szczerze mówiąc :) teraz to już mi się nawet nie chce przed komputerem siedzieć, bo to jest dość uciążliwe :)

Gość z jakiej firmy masz?
ja mam tak samo firmy zeiss. i do kompa zakladam okulary

ja też z bliska widzę bardzo dobrze ale zajęło mi to trochę żeby się przyzwyczaić widzisz w soczewkach oko inaczej ,,pracuje'' niż w okularach. soczewka przykleja się do gałki ocznej i ją ,,gniecie'' a okulary nie moim oczom trochę zajęło przestawienie się ale było warto myślę że jak problem nie zniknie i nawet poradzisz się okulisty to on od razu nie wciśnie ci z powrotem okularów, może po prostu dobierze ci inne soczewki

W sumie warto zapytać, ja siedzę często nosem w książkach i nic takiego mi się nie zdarza, więc może to wina soczewek.

Gość melanie87
no właśnie nie wiem. możne to kwestia przyzwyczajenia albo mam jakoś źle dobrane soczewki :) aha a firma to chyba air optix night & day aqua

Ja teraz noszę pure vision(ostatnio muszę oszczędzać), ale w trybie dziennym do tego krople Aquify, płyn Renu Multi Plus albo jakiś inny i jest ok. Staram się nosić tak gdzie po 8h nie więcej, żeby nie nabawić się ubytków w rogówce. A zamawiacie soczewki przez internet, ja już zamawiam od roku i ceny są o wiele niższe niż w salonach optycznych :)

ja swoich to nawet przez 3,4 dni potrafię nie ściągnąć z oka, taki leń ze mnie, kropel żadnych nie stosuję. zapominam że w ogóle soczewki noszę

Gość melanie87
do:pchelka011. Ja mam właśnie pierwsze soczewki które kupiłam u okulisty. Kropli do oczu na razie nie używam, nie czuję żebym miała "suche" oczy więc chyba to nie jest konieczne? a płyn to jakiś Solo Care Aqua:) aha i wybacz ale jak widzę twój nick to śmiać mi się chce:) mój pies nazywa się "pchełka" :) przepraszam, jak Cię uraziłam:)

:D To ty ekstremalna dziewczyna jesteś, ja tak max 3 dni mogę je mieć na oku, ale raz się przeszarżowałam i niezbędny był antybiotyk bo mi się zakażenie wdało i trzeba było się pożegnać ze szkłami na 2 tyg.

Gość melanie87
do : Catie. ja jakbym mogła to bym ich w ogóle nie wyjmowała :) bo mam potem problem żeby je założyć:) chyba praktyka czyni mistrza, prawda? bo nie chciałbym codziennie rano spędzać pól godziny na założeniu soczewek :) ale wyjmuję codziennie

Gość melanie87
do: pchelka011 czy to prawda że nie można zakładać soczewek kiedy jest się przeziębionym? :)

melanie: No ja muszę się męczyć ze swoim głupim przezwiskiem od gimnazjum:D ale przyzwyczaiłam się do niego tak, jak do imienia :D

Gość z jakiej firmy masz?
ja tez mialam z air optix ale jak zakladalam to mnie oczy piekly . natomiast po zeiss mam taka suchosc w oczach , chcialabym z acuve ale srednica i krzywizna mi sie nie zgadza z tym ktore sprzedaja na necie

Nie chyba można, gorzej jak to jakieś wirusowe zapalenie oskrzeli albo płuc, wtedy często można nabawić się zapalenia spojówek, ale przy katarze i kaszlu takim w miarę łagodnym ja śmigam w soczewkach, a przy grubszej infekcji to leżę w domu pod kołderką w brylach:D

nie powinno się soczewek nie zdejmowac, wiem o tym grozi infekcjami i zakazeniami ale taka jestem :-P kropli nigdy nie uzywałam bo nie miałam potrzeby, z resztą jak zakraplać jak makijaż oczu codziennie noszę melanie dojdziesz do wprawy z zakładaniem, za niedługo ci to bedzie zajmować kilka sekund :-)

No w sumie to ja nigdy nie czuję suchego oka, soczewki noszę 5 lat,ale od początku zakrapiałam oko różnymi kroplami na bazie kwasu hialuronowego:)

Gość melanie87
do: Catie. Mam taką nadzieję :) dzisiaj założyłam prawą soczewkę za pierwszym razem (aż w szoku byłam) tylko potem lewą zakładałam 20 minut :) moje biedne lewe oko :)