Gość chylinska_2005 Napisano Wrzesień 2, 2010 Witam, Jestem licencjonowanym przedstawicielem AXA OFE. Pewnie wydaje Ci sie, że Twój fundusz emerytalny jest najlepszy. Nie żyj w złudzeniach. Pozwól, że przeprowadzę analizę porównawczą Twojego OFE z AXA. Większość funduszy jak przeanalizuje się rok bardzo skacze po rankingach OFE. Możesz to sprawdzić na niezależnych stronach money.pl lub analizy on line. Wynika to z tego że ponad 75% Twoich pieniędzy inwestują na giełdzie. Akcje idą w górę fundusz w jednym kwartale idzie w górę. Wiadomo co się dzieje jak akcje idą w dół. W tej sytuacji jak akcje spadają funduszowi może zabraknąć na wypłatę bieżących świadczeń. Takie skoki świadczą o niestabilności funduszu. Dlatego nie należy się tak do końca kierować się zmiennym bardzo rankingami OFE. (chodź AXA nie ma się tu czym wstydzić gdyż oscyluje od kilkunastu kwartałów na miejscu 123 a pozycję tą wypracowała sobie na bardziej bezpiecznych lokatach) Porównanie OFE według stopy zwrotu na dzień 2010-08-26 w okresie ostatnich 36 miesięcy AXA 2 miejsce !!!! Warto jednak szczególną uwagę zwrócić na wynik sesji transferowych. W ostatnim kwartale do AXA OFE przeszło ponad 35 tys osób. Tym samym AXA OFE jest na pierwszym miejscu. A są fundusze które zanotowały wynik ujemy. W sytuacji gdy więcej osób odeszło niż przypisało się do funduszu. I jest ich kilka. SPRAWDŹ U MNIE CZY TWÓJ OFE NIE JEST WŚRÓD NICH!!! Drugi wyznacznik na który warto zwrócić uwagę podczas wyboru OFE lub możliwości podpisania nowej umowy. tj. WARTOŚĆ AKTYWÓW NETTO I UDZIAŁ W RYNKU OFE. I tu też liderem mającym najlepsze wyniki jest AXA OFE Kiedy ostatnio ktoś sie z Tobą kontaktował z Twojego OFE? Jaką masz gwarancję, że ZUS przekazuje co miesiąc składki? Potrafią nawet 6 składek rocznie nie przekazywać lub zaniżać je kwotowo. AXA ODZYSKA TE PIENIĄDZE !!! Ja w ING miałam taką sytację że nawet 6 raz w roku składki Zus przechodziły w zerowej kwocie lub 1,60. Będziesz miał dostęp on line do konta. Serwis, który na bieżąco kontroluje ZUS. Aby w przyszłości nie dochodziło do sytuacji z nieprzekazywaniem składek do OFE. Wszelkich formalności z tytułu zmiany funduszu emerytalnego dokonuję ja!!! Ty składasz tylko podpis. I co ważne z tytułu zmiany OFE nie grożą Ci żadne konsekwencje, że strony starego OFE czy ze strony ZUS. Jedyne na co trzeba zwrócić uwagę to jaki czas temu zawarło się umowę. Przyjmuję że do dwóch latach od momentu zawarcia umowy nie zmienia się OFE!!! kontakt aneta_25@wp.pl Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach