Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama przedszkolakka

Bardzo zmęczony przedszkolak.

Polecane posty

Gość mama przedszkolakka

Mam nietypowe pytanie. Córeczka ma 3,5 roku. Od 1 września chodzi do przedszkola na 8 godzin. Dziś po powrocie z przedszkola dziecko ledwie dowlokło się do łóżka i zasnęło. Jest przeraźliwie blada i taka zmęczona, ze nie ma już siły nawet na ukochane zabawki. Jest zdrowa bo niedawno miała robione różne badania. Po prostu w domu było do tej pory tak, ze bawiła się zabawkami, albo na dworze, ale co jakiś czas leżała na łóżku i oglądała bajki albo książeczkę. Tak odpoczywała. Teraz 8 godzin maksymalnego wysiłku. Dodam, ze dziecko lubi przedszkole, ale jest niesamowicie wrażliwa. Wiem, ze bardzo przeżywa wszystko co się tam dzieje, każdą nową koleżankę, nową zabawę. Poradźcie mi proszę czy powinnam ją posyłać do tego przedszkola cały tydzień czy zrobić jej w środę przerwę żeby mogła sobie odpocząć? Boję się, ze mi się rozchoruje po 5 dniach pod rząd, skoro po dwóch jest taka wycieńczona.

Gość mama przedszkolakka

a masz może możliwość odbierania jej nie po 8 a np po 6 godzinach pobytu w przedszkolu? tak zeby pomału ją przyzwyczajać do tak długiej aktywności.

ale bedzie weekend to troszke sobie nadrobi, troszke się zregeneruje. Ja bez powodu nie robiłabym dziecku przerwy, taki maluszek i tak jest pewnie w szoku, nowe otoczenie, nowe panie, a jak zostawisz ją w domu to zgłupieje - raz trzeba do przedszkola, raz nie. Jak juz się obawiasz to moze w 1 dzień odbierz ja wcześniej, ale niech idzie - ja tak bym zrobiła.. a mam Synka 4 letniego - chodził juz w zeszłym roku do przedszkola, ale teraz to zupełnie inna bajka - już nie mają spania/lezakowania tylko odpoczynek 15 min i 2 dzień odbieram "zużyte dziecko" :D

Gość mama przedszkolakka
U nich nie ma leżakowania. Córcia na pewno zrozumie jak jej powiem, ze w środy nie będzie chodziła żeby sobie mogła odpocząć. Tylko nie wiem, czy to nie zaburzy jej funkcjonowania w przedszkolu chodzi mi o naukę wierszyków, piosenek, literek itd.

co przedszkole to inne zwyczaje u nas w przedszkolu nawewt 5 latki leżakują, no właśnie autorka a tam nie ma leżakowania??? jak mała nie chce spać wtedy to daj jej czas, jak wpadnie w rytm to sie dostosuje:) ja bym tez przerwy nie robiła ewentualnie przez pierwsze dni odbierał wcześniej...to kwestia czas...myślę że się przestawi......zauważ że ze spokojnego rytmu dnia ma teraz dni pełne wrażeń itp musi minąć chwila żeby sie przyzwyczaiła :)

mała agatka zgadzam się z Tobą, trzeba wcześniej odbierać dziecko i tyle niech się przyzwyczaja. Ja mam odwrotny problem z moja 3-latka wraca tak nakręcona i rozgadana, że ciężko z nią wytrzymać. Tak i tak niedobrze ;)

jejku to co to za przedszkole że nie ma leżakowania przeciez taki 3 latek mi sie wydaje musi troche odpocząć w ciagu dnia, i to nie po powrocie do domu ok 16 (za późna pora na drzemki jak dla mnie) ale wcześniej czyli w przedszkolu..

Gość mama przedszkolakka
Nie ma problemu z nowymi paniami i nowym miejscem. Dziś dyrektorka nas poprosiła na rozmowę i zaproponowała przeniesienie córki do starszej grupy bo dziecko jest bardzo rozwinięte jak na swoją grupę wiekową i w przedszkolu czuje si,ę jak rybka w wodzie. Ale pewnie możliwość pozostania w domu w środy też by jej nie zmartwiła bo ona jest wiecznie optymistycznie nastawiona do wszystkiego. Boję się, żeby mi się nie rozchorowała z przemęczenia.

Gość mama przedszkolakka
Leżakowanie jest dla chętnych, ale ona nie jest chętna bo jest tam wulkanem energii i chce wszystko robić, wszystkiego się uczyć, wszystko dotknąć i z każdym się pobawić. Wraca do domu i powietrze z niej uchodzi. Nie ma szans na wcześniejsze odbieranie.

skoro lezakowanie jest to spoko - ja bym tym bardziej nie robiła wolnego dnia, poprostu Mała jest wszystkiego ciekawa, nadmiar wrazeń, kilka dni i się sama przestawi. moze jedynie daj jej poduszke z ulubiona postacia z bajki - tak na zachete tego lezakowania, zeby miła coś swojego..

Gość mama przedszkolakka
Nosi z sobą ukochanego pluszaka. Pościeli nie trzeba dawać bo mają w przedszkolu i jeśli dziecko ma potrzebę to dostaję, ale ona tam nie zaśnie, szczególnie, że nie ma przymusu spania. Może faktycznie się przestawi bo dziś to wyglądała biednie. Zobaczymy co będzie jutro.

zwykle w przedszkolu maja rezerwową pościel, ale mi chodziło o coś swojego - np. moj Syn za nic się nie polozy na obcej - przedszkolnej poduszce - raz mu kolega oblał sokiem i nie było juz lezakowania - przesiedział z Pania 1,5 godz na krześle ale się nie polozył. ostatnio w tesco kupiłam ku taką milutka poszewke - nie plusz, taka troche włochata i 2 dzień moj Syn zmienia sobie dziewczyny :D wczoraj lezał na niej z Andzelika a dziś juz z Dominiką :D choć poduszka mała - jasiek :D będzie dobrze - grunt ze nie płacze i jej się podoba

Gość mama przedszkolakka
Ona nie przywiązuje wagi do poduszki. Jest jej obojętne na czym leży byleby mieć swojego pluszaczka. Nawet jakbym jej dala poduszkę to nie położy się jeśli będzie wiedziała, ze inne dzieci się bawią. Nie płacze. Jest zachwycona.

moje babki mają tak samo;) o 17 kąpiel i o 18 śpią po przedszkolu, rano o 6 trzeba je budzić.... u nas nie ma leżakowania, dopiero w przeszłym tygodniu. też mają 3 lata. kładź ją spać wcześniej. i prowadź do przedszkola.

Gość ___rodzice___
Wiek przedszkolny to szczególny okres w rozwoju dziecka. Do 6 roku życia następuje rzeczywisty rozwój mózgu. Im młodsze jest dziecko, tym szybciej przyswaja nowe informacje. Im później je przyswoi tym dłużej będzie trwał ten proces i będzie coraz trudniejszy. Niestety często nie zdajemy sobie z tego sprawy. Dlatego chcemy Państwu pomóc i zaproponować zestawy, pomoce naukowe do stymulacji dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym. Produkty naszej firmy wspomagają wszechstronny rozwój dziecka, przygotowując do poznania i pojmowania wiedzy. Sprawią, że Wasze pociechy szybciej i pełniej rozwiną się poprzez zabawę. Zestaw nr 3 to pond 150 literek i znaków o wysokości 5 cm do samodzielnego przyklejenia na blok techniczny, ( blok nie wchodzi w skład zestawu). Idealna pomoc do nauki alfabetu, pierwszych wyrazów, prostych zdań. Litery wykonane są z najwyższej jakości miękkiej samoprzylepnej folii. http://allegro.pl/literki-do-nauki-alfabetu-czytnia-zestw-3-i1313276713.html http://allegro.pl/cyferki-naklejki-zestaw-edukacyjny-nr2-i1313720175.html http://allegro.pl/alfabet-litery-literki-naklejki-zestw-nr-1-i1313720239.html