Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pomocyyyyyhyfjghhg

MAM OBJAWY NIEDOCZYNNOSCI TARCZYCY I POWIEKSZONE WEZLY CHLONNE POMOCY BOJE SIE!!

Polecane posty

Gość pomocyyyyyhyfjghhg

mam 17 lat i objawy jak przy niedoczynności tarczycy - tzn. senność, osłabienie, wychodzą włosy i są suche, dzisiaj miałam nawet lekkie zawroty głowy, miesiączki są długie 6-7 dni i nieregularne (27-33 dni), często łapie infekcje. do tego chyba powiększone węzły chłonne szyi i pachwinowe (koło miednicy po obu stronach, jak bardzo mocno napnę brzuch to je wyczuwam) i do tego dziś pod pachami wyczułam jakby gulki (chyba, że to żebra, ale nie sądzę). kilka miesięcy temu robiłam badanie krwi i wyszło OB chyba 21, czyli ''mały stan zapalny''... zrobić badanie jeszcze raz??? gdzie mam sie z tym udać?? co mam robić?? bo mój lekarz rodzinny jest do d***, lekceważy drobne dolegliwości, to że często mam infekcje, jestem oslabiona itd... nie pójdę do niego bo znowu stwierdzi, że wymyślam... :( ;( :( :(

Gość pomocyyyyyhyfjghhg
chociaz nie, gulkę mam tylko pod prawą pachą...

Hmmm... Lekarz rodzinny do bani... A Ty masz problem... Na Twoim miejscu poszłabym prywatnie do jakiegoś endokrynologa. Dolegliwości tarczycy, to poważna sprawa, nie lekceważ tego!

Gość pomocyyyyyhyfjghhg
o tarczycę sie nie martwię, pójdę prywatnie, bardziej boję sie o te węzły.... powiekszone na całym ciele...

Gość frrtrrrr
ja tez mam i tez sie boje

Gość yttytyty

Gość inkkkkkkkkkkkka
moze to być np monunokleoza zakażna

Gość inkkkkkkkkkkkka
ob jest wysokie ,jaka masz pozostałą morfologie,głownie białe ,czerwone krwinki i hemoglobinę.

Gość inkkkkkkkkkkkka
moze tez być alergia,np nowy zwierzak w domu itd...

Gość yttytyty
leukocyty 5,7, norma 4-10 erytrocyty 4,61, norma 4,1-5,1 hemoglobina 13,9, norma 12,1-15,1

Gość yttytyty
a i jakis tydzien temu mialam lekką infekcję, 1 dniowe przeziebienie, wzięłam polopiryne i przeszło. ale i tak nie wydaje mi sie zeby to było powodem powiększenia sie wszystkich węzłów... co są chyba wszystkie, chociaz pewnosci nie mam, wiem ze normalna srednica to do 10mm, ile moje mają, chyba na oko mniej ale sama nie wiem...

Gość inkkkkkkkkkkkka
ponizej centymetra wezły są traktowane jak conajwyzej zapalne.O powiekszeniu wezłów mówi się jak mają od 1 cm

Gość inkkkkkkkkkkkka
morfologę masz dobrą,a jak limfocyty?

Gość inkkkkkkkkkkkka
one Tobie mogą się wydawac powiekszone jak nopo jesteś bardzo szczupła osoba.

Gość yttytyty
no nie jestem bardzo szczupła, ale nadwagi też nie mam (chociaz przez te hormony chyba juz niewiele mi brakuje, waze 59kg przy wzroscie 165cm) a limfocyty jak są oznaczone??? bo nie wiem. zresztą pozostałe wyniki wszystkie mam w normie poza OB własnie i poza MCV - 91,9 norma 70-82. Z tym, że te badania są sprzed pół roku ponad. Nie wiem czy robić badania krwi od nowa, zrobie chyba tylko te hormony dokładnie no i do endokrynologa i jak lekarz stwierdzi, że rzeczywiscie są powiekszone węzły to wtedy...

Gość yttytyty
a to te przy pachwinach chyba nie mają wiecej niz 1cm, są małe ale jak chodze to je czuje (chyba ze mi sie zdaje bo okres powinnam zaraz miec). natomiast te nad obojczykiem mają koło 1cm może troche wiecej moze mniej.... mononukleozy nie mam... zadnych wysypek, gorączki itd. alergia - przez całą wiosne miałam katar chcialam od tego lekarza rodzinnego skierowanie na badanie na co jestem uczulona to nie chcial dac i zapisał leki... durny lekarz.. ;/

Gość yttytyty
i jeszcze mam guzek z tyłu głowy, jakies 7 cm nad zakonczeniem kręgosłupa, ostatnio zauważyłam, że jakby urósł... i czy endokrynolog moze zbadać mi też węzły chlonne??? i czy badanie laboratoryjne hormonów moge zrobic bez skierowania???

Gość yttytyty
guzek jest twardy, niebolesny nie da sie go przesuwać, to jest jakby kość (tak mi się wydaje...) pewnosci nie mam.

Gość yttytyty
ten "guzek" to bedzie kosć:) badania powinnaś mieć aktualne.

Gość yttytyty
badania hormonow i ogólnie badania zawsze mozesz zrobic bez skierowania tyle ze płacisz z kieszeni za nie,co nie jest wcale takim złym rozwiazaniem,bo czekanie na wizytę u specjalisty trwaaa długo:/ a lekarz przepisze skierowanie i znowu bedzie trzeba iść po wyniki.Generalnie jeśli chodzi o wezły,musisz zrobić morfologie z rozmazem białych krwinek plus ob,najlepiej aby rozmaz był i komputerowy i reczny,u mnie płacę za te badania 12-13 zł,wiec zaden to dramat.Podstawowe hormony tarczycy nie sa też drogie.Ja już chodże do lekarzy z wynikami podstawowymi.

Gość inkkkkkkkkkkkkka
o rany te ostatnie 2 wypowiedzi to ja,skopiowałam cholerka nie swwojego nicka a Twój,nie wiem jak:/

Gość yttytyty
boje sie troche o to coś co jest troche pod pachą, a troche jakby z boku piersi... mam nadzieje ze to nic groźnego... tylko nie wiem jakiemu lekarzowi to pokazać... i co to znaczy rozmaz komputerowy i ręczny? to czymś się różni wynik jednego od drugiego rozmazu???

Gość inkkkkkkkkkkkkka
rozmaz reczny jest dokładniejszy,komórki są liczone osobiscie przez laboranta,natomiast komputerowy to średnice komórek wyliczanych algorytmicznie.W kazdym razie warto zrobić jeden i drugi.

Gość inkkkkkkkkkkkkka
warto tez robiić badania krwi w instytutach hematoplogii,szpitalach hematologicznych.kazde ma własne laboratoria,i za taka samą opłatą jak gdzie indziej robią badania krwi.Skierowanie daje hematologo z danego szpitala wtedy jest bezpłatnie ale do hematologa ze szpitala czeka sie bardzo długo ,ale można też z marszu isć i za niewielką opłatą robią badania krwi.Bardzo sie przykładają do wyników,wyniki są po 2 godzinach,jak grzecznie poprosisz to jakiś hematolog od razu zinterperetuje wyniki.

Gość inkkkkkkkkkkkkka
jak masz obok pachy to trzeba isć jeszcze na usg piersi.ja w trakcie diagnostyki własnie wykryłam guzka na piersi,niezłośliwego.

Gość ytt
a jeśli mieszkam na zadupiu i nie ma hematologa w okolicy?? i czy nie można zrobić jednego badania krwi i morfologii i tych hormonów w szpitalu od razu wszystko?

Gość inkkkkkkkkkkka
można zrobic wszystko naraz:)