Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciezarowkaa25

planowana cc - w którym tc miałyście?

Polecane posty

Gość ciezarowkaa25

cc ze względów zdrowotnych, ułożenia dziecka itd - w którym tc lekaz wam zrobił? czekał do 40?

czeka sie zazwyczaj jak najdlużej, bo im dłużej tym lepiej dla dziecka (chyba ze dzieje sie cos co powoduje ze dalsze noszenie ciązy bardziej jej zagraza niz pomaga, np przy zakazeniach, wysokim ciśnieniu itd). zazwyczaj odczekuje się 38-40 tygodni ciąży.

Gość zależy jaka itd
zależy jakie wzgędy zdrowotne masz na myśli, jeśli płód się z jakichś powodów nie rozwija, jeśli jest źle odżywiany itp. to robią cc jak najszybciej w możliwie dogodnym terminie (dla dziecka). jeśli ciąża bliźniacza to rozwiązują zazwyczaj ok. 34-35 tyg. jeśli chodzi o zwykłe ułożenie płodu to zależy indywidualnie od lekarza, ja miałam w 38 tc (czyli pierwszytermin, kiedy ciąża jest już donoszona. tak powiedział mój lekarz) ale niektórzy czekają aż do samoistnego pojawienia się objawów porodu (skurcze, odejście wód). jeśli cesarka ma być ze względu na ułożenie a mimo to dziecko w donoszonym terminie jest jeszcze drobne (poniżej 3 kg) to jeszcze lekarze na ogół będą czekać. tak więc wszystko zależy przede wszystkim od rodzaju ciąży oraz na drugim miejscu od lekarza i jego należy pytać

Ja miałąm cc w 39 tygodniu (ułożenie pośladkowe płodu).Moja gin mówiła że w takich przypadkach jak mój najczęsciej robi się cc w 38-39 tygodniu.