Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mloda9mama

co potrafi wasze 11 mies dziecko, bo moje chyba troche za malo, martwie sie.

Polecane posty

Gość mloda9mama

Umie siedziec z podparciem, samo tez ale posiedzi 2-3 min i przewraca sie do tylu. Lezy na brzuszku i podnosi sie na wyprostowanych rekach ale pupy do raczkowania nie ma sily uniesc, czasami z tej pozycji na plecki sie przekreci ale z pleckow na brzuch nie. Mowi ma-ma. W zasadzie to tyle. A dziecko sasiadow ma 11,5 mies i juz chodzi za reke. Bardzo sie martwie.

Gość nie martw się111
kazde dziecko rozwija sie w swoim tempie,a potem nadgoni rowiesnikow:))moja coreczka zaczela chodzic mając 18 m-cy,raczkowała od 9 m-ca,ale nie wszystkie dzieci raczkuja,nie wszystkie chodza mając roczek itd,spokojnie.Dzis moja corcia ma 20 m-cy i mowi tylko mama ,nie i nie ma.Nie zmusze jej do mowienia tylko dlatego,ze syn sąsiadow młodszy od niej mowi całymi zdaniami,a dla przykładu synek znajomych starszy o pół roku nie mowi nic-cos tam tylko po swojemu pod noskiem mruczy.

Gość mama syneczka
no rzeczywiście jakoś mało umie, niby każde dziecko rozwija się w swoim tempie, ale dziwi mnie że nie siedzi samo jeszcze. mój syn od 11 miesiąca już sam chodzi, wspina się na meble i wogóle sporo umie. teraz ma 13 miesięcy.

Gość google nie parzy, nie gryzie
Warto zapytać pediatrę a nie obce osoby na forum, aże 20-to miesięczna dziewczynka mówi tylko mama to też nie ma sie czym chwalić tylko zacząć ćwiczyć z dzieckiem mowę bo jest daleko w tyle.

Gość różnie bywaaaaa
zanajoma znajomej nie mowila do 3 roku życia, a teraz jest rozgadaną kobietą:P

A niby jak tę mowę ćwiczyć, hę? Moje dziecię na wszelkie sugestie, bo powtórzyło lub powiedziało cokolwiek, mówi zdecydowanie NIE! Albo y y i kręci głową. No i jak ćwiczyć? Autorko, jeśli się martwisz, idź do lekarza, córka koleżanki miała ten sam problem, też w tym wieku. Pomogła rehabilitacja i dziewczynka szybko nadgoniła i już biega :)

Gość ćwiczyc
mowe???jak??podaj zloty srodek:-P Skoro dziecko nie chce powtarzac wyrazow to jak je nauczyc??zacząc glodzic??:-P Paranoja jakas...

No widzisz, pytałam godzinę temu i nie uzyskałam odpowiedzi, a już tak się ucieszyłam ;)

Gość ćwiczyc
hehe niektórych ludzi nie zrozumiem nigdy:-P Dla spokojnosci sumienia napisze,ze byłam z corka u laryngologa,logopedy,neurologa-wszystko jest ok:))Poprostu nie chce mowic i juz. Kolezanki synek nie mowił nic kompletnie ,od piatku zaczał gadac całymi zdaniami:))jest w wieku mojej córki.

Na Twoim miejscu poszlabym do pediatry. Bo tj 11m dziecko ktore naet samo nie siedzi. Cos jest nie tak.

Powinnaś udać się do pediatry Moja ma prawie rok: -siedzi bez podparcia od 6mc życia -od 7 raczkuje teraz chodzi przy meblach, sama stoi bez podparcia, chodzi za rączki, wejdzie sama na wersalkę i sama zejdzie tyłem. Mowi: mama, tata, baba, daj, NIE!!!! i po swojemu pije z kubka sama, czasami uda się Jej samej wstać bez podparcia,

Gość niekoniecznie, ja robilam
moja wstaje sama bez podparcia sama stoi bez podparcia raczkuje pieknie siedzi, siada, wspina sie...

Gość proszeeeeeeeeeeeeee..........
oczywiscie,ze kazde dziecko w innym tempie sie rozwija ale ma 11 m-cy i nie umie sie przewrocic?chyba cos nie tak moj mial 10 jak sam chodzil ale kazde inne wiadomo

Gość jak najszybciej do lekarza
:O Kobieto, na co ty czekasz? Owszem, dzieci rozwijaja sie w roznym tempie ale na Boga! 11 miesieczne dziecko powinno samo siedziec, przewracac sie z plecow na brzuch :O

Gość Anululka
To mi wygląda że Twoje dziecko ma mało siły, każde rozwija sie innym tempem. Nie zaszkodzi wizyta u pediatry żeby sie upewnic czy wszystko ok. Moja mała za tydzień skończy 11 miesięcy i raczkuje ale od niedawna, umie sama siąść i wstać, chodzi przy meblach i za ręce, pije z moją pomocą z nirmalnego kubka ale mówić nic nie mówi wczesniej tak a teraz nic.

Gość Digital serrungfd
Mój synek własnie dzis skonczyl 11 miesiecy i juz sam chodzi. Oczywiscie nie jest to jeszcze pewny chóod ale bez bucików wspaniale mu idzie...

Gość migotka26
zgadzam się z Jagodą,niestety jak na 11,5 miesiąca to naprawdę za mało!moja mała siedzi sztywno już od 7 miesiaca,raczkować zaczęła jak miała 8,5 a teraz już próbuje się puszczać do chodzenia,ma 10niecałe

Gość powinnas udac sie do
specjalisty - byc moze ma slabe miesnie W kazdej ksiazce jest napisane ze dziecko na samodzielne siadanie ma czas do 9 miesiaca . Twoje dziecko ma juz 11 miesiace i juz dawno powinno siadac samo . Przekrecanie sie z brzucha na plecy i na odwrot powinno opanowac do 6 miesiaca . Dla przykladu obie moje corki same siadaly jak skonczyly 6 miesiecy . Mysle ze twoje dziecko powinno przejsc jakas rehabilitacje - no ale o tym zdecyduje spejalista

Gość ojojooooooooooo
ale to temat jakby sprzed roku ślepe, czy co?

Gość gość
Mój synek siedzi od 6 miesiąca ale przez miesiąc jeszcze kładłam za nim poduszke w razie przewrócenia. Od 7 miesiaca siedział stabilnie. w 7 miesiącu zaczął pełzać a w 8 raczkować. w 9 miesiącu zaczął wstawać przy meblach, łóżeczku. teraz mając 11 chodzi za rączki (chociaż mając 10 miesięcy to juz chodził prowadzony) i sam stoi , ale nie jest chyba na tyle odważny by sam się puścić i iść :) Mówi tata (króluje w jego mowie) mama, papa, dada, da(j) na psa mowi łała, memem jak chce jeść, bam jak coś spadnie, mówimy mu gdzie chcesz iść to pokazuje palcem, i robi na złość, jak mówimy nie wolno to właśnie to robi i się cieszy . :D Ma 6 ząbków :) i bawi się sam dlugo :D uwielbia wrzucac wszystko do wc. (smoczki, papier, gąbki, wszystko co sie da :P ) kąpie sie w prysznicu odkad stabilnie sam siedzi :D Pediatra zawsze powtarza ze widać ze kumaty . jestem bardzo dumna z mojego synka :*

Gość gość
Za to Ty mało kumata jesteś, bo to temat z 2010 r. ;)