Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zakręcona razy dwa

proszę o info.Kto wie?Chrzest

Polecane posty

Gość Zakręcona razy dwa

Co potrzeba by zostać Matka Chrzestną?? Jakie zaświadczenie z Parafii?? Ktoś się orientuje??

Moja córka miała chrzest 2 tygodnie temu. Potrzebne były zaświadczenia z parafii chrzestnych, że "są godni być chrzestnymi" czy jakoś tak się to zaświadczenie nazywało. Idzie się po to do kancelarii parafialnej. Nie trzeba być po to osobiście, można wysłać np. jakąś moherową ciocię:) Aha, no i spowiedź na kartki trzeba odbyc:)

Gość jak chrzestna jest
z tej samej parafi to nie potrzebne jest zaświadczenie. U nas spowiedź normalna a nie z kartkami

ja musiałam mieć zaświadczenie z mojej parafii że jestem wierząca (jeżeli przyjmujecie księdza po kolędzie to ok, gorzej jeżeli nie przyjmowaliście bo nie bedziesz w rejestrze). Spowiedź potem nie musiałam żadnej kartki, po prostu się wyspowiadałam.

zaświadczenie z parafii że możesz być chrzestną idziesz do kancelarii i tam ci wystawią (warunki: bierzmowanie, przyjmowanie kolendy i w małych parafiach ksiądz lubi taką osobę widzieć na mszy niedzielnej) no i spowiedz w jednej parafii z kartką w drugiej bez dopytaj tam gdzie będziesz chrzcić dziecko :)

Gość Zakręcona razy dwa
Kurczę, to nie wiem czy dostanę takie zaświadczenie.Wyprowadziłam się z miejsca w którym należę do parafii juz jakieś 12lat temu.Nie przepisałam się do innej.Plus nie przyjmuję kolędy i nie mam moherowej cioci żeby ją wysłać po ten papierek.I na dodatek mam tylko ślub cywilny. Tylko powiem Wam tak,że w jednym Kościele nic nie chcą oprócz kasy a w innym chcą to zaświadczenie.Bo będe podwójną chrzestną.

Gość katrin1982
mnie poinformowali rodzice dziecka ze muszę odbyć nauki dla rodziców chrzestnych organizowanych w kościele. dostałam termin i godzinę i musiałam się tam stawić. no i kartkę po spowiedzi trzeba było mieć podpisaną.

no to będzie problem szczególnie przez ten ślub :/ a w nowym miejscu zamieszkania chodzisz do kościoła? masz jakiś świadków że tam bywasz? czasami to wystarczy by proboszcz dał zaświadczenie bo to ma być zaświadczenie od proboszcza miejsca w którym mieszkasz a nie tam gdzie masz meldunek :) wszystko w rękach proboszcza