Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hop-siup

Prawa półsieroty

Polecane posty

Gość hop-siup

No więc, mój ojciec zmarł ponad rok temu, był z moją mamą po rozwodzie. Alimenty miałam minimalne bo tylko 100zł, ale za to nie było miesiące, żeby nie zabrał mnie na zakupy, zafundował kina, wyjazdu na koncert itp. Nie płacił ZUS'u - zawsze twierdził, że to jego własny bojkot przeciwko piramidą finansowym, które według prawa w ogóle nie powinny istnieć w Polsce, a dzieciom w spadku zostawia i tak wielki dom. Jak się okazało po jego śmierci nie dostałyśmy (ja i moja siostra) NIC! Długo by tłumaczyć, a nie o to mi chodzi. Dążę do tego, czy mimo że ojciec nie płacił ZUS'u należy mi się zapomoga od państwa w wysokości choćby tych 100zł? Znalazłam się w nieciekawej sytuacji życiowej i te 100zł wystarczyłoby przynajmniej na opłacenie biletu do szkoły. Czy ponieważ jestem półsierotą mam prawo do jakichś ulg finansowych? Słyszałam, że ponoć mogę płacić ileś % mniej za bilety szkolne, ale gdzie mam tą sprawę załatwić? Gorąco proszę was o pomoc :(

IDZ DO POMOCY SPOLECZNEJ, a co z tym domem moze wam sie nalezy, bo za pominiece w spadku tez sie nalezy, a jak komus za zycia zapisal jako darowizne to macie 10 lat na odwolanei sie i tez wam sie nalezy, wymyslisz cos napewno

napisz cos wiecej ile masz lat i jakie mama ma dochody, a zreszat jak mam bedzieszla po zapomoge to sie tam wszystko dopyta,

nie placil zusu nie nalezy ci sie renta rodzinna, znizki zadne z tego tytulu tez ci sie nie naleza, ewentualnie mozesz podac dziadkow (rodzicow ojca) o alimenty

Gość hop-siup
Mam siedemnaście lat, z domem to długa historia - niestety na pewno nam się nie należy. Ellinka z tego co mi mówiono to zniżka należy mi się za to, że utrzymuje mnie tylko jeden rodzic z niskimi przychodami - moja mama pracuje na zlecenie.

Gość hop-siup
Moi dziadkowie nie żyją.

nie ma zadnej takiej znizki, gdybys miala myslacego ojca to by odpowadzal zus i mialabys chociaz rente

ZAPOMOGE DOSTANIECIE; ajak nei to zaplaca za mieszkanie, to juz duzo,ale mam musi isc do pomocy spolecznej, w gminie co mieszkacie

Gość To zależy a co wiesz o
Domyślam się,że ojciec miał swoją firmę i dom został przejety przez państwo na poczet spłaty jego długów-ZUS i moze inne.Tak działa niestety nasze prawo.Jeżeli ojciec nie płacił składek to Wam się nic od państwa nie należy.Wiem,chore to bo co dzieci są winne,że ojciec był nieodpowiedzialny.Wiem,że w wyjątkowych sytuacjach można się starac o specialną rentę,nie pamietam jak ona się nazywa.Podejrzewam,że w MOPS-ie wam powiedzą co i jak.Powodzenia.

Gość hop-siup
Dziękuję wam za pomoc, więc zostaje mi tylko opieka.

jak moj tata zmarla to mialam 10 lat, teraz mam 18 i ciagle mam taka karte rencisty. dostaje rente po nim, 400zl miesiecznie. ale w twoim przypadku nie wiem jak to jest