Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dodaj swoja

czy ktos zna sie tu na wynikach cukru

Polecane posty

Gość dodaj swoja
masz racje ,jutro pojde

Gość A K I M A
jak na czczo to trochę dużo.

Gość forumowwwwwa
Badania laboratoryjne są bardziej wiarygodne. Wynik 134 na czczo jest zbyt wysoki. Zdowa osoba powinna mieć 70-100/105. Natomiast im ktoś starszy, tym widełki się rozszerzają nawet do 120. Ale Twój wyniki budzi już spory niepokój. Ważne jest jeszcze, czy nie jadłaś wieczorem na kolacje czegoś o wysokim indeksie glikemicznym, bo od tego rano wyniki mogę być zawyżone. Wynik 165 po dwóch godzinach po jedzeniu - stanowczo za wysoki, niestety, ludzie zdrowi takich wyników nie mają. Najprawdopodobniej masz stan przedcukrzycowy - czyli początki rozwoju cukrzycy. Powinnaś zrobić test obciążenia glukozą, moze się okazać, ze na razie masz "tylko" nietolerancję glukozy. Ale nie będę roztaczać przed Tobą świetlanej przyszłości - najprawdopodobniej wszystko skończy sie cukrzycą insulinozależną, tym bardziej, że miałaś problemy z cukrem w czasie ciąży. Idź koniecznie do lekarza, zrób niezbędne badania. Wesoło nie jest, współczuje. Mimo to, życzę, by wszystko okazało się tylko koszmarną pomyłką. Pozdrawiam!

Gość forumowwwwwa
zjadło mi część wypowiedzi = na samym początku pisałam, ze mam cukrzycę insulinozależną, więc jestem w temacie zorientowana. Jeśli mierzyłaś cukier glukometrem, to jest nadzieja, ze ta nadwyżka mieści się w marginesie błędu sprzętu. Dla pewności robi się badania laboratoryjne. U zdrowych ludzi wynik na czczo powinien być w przedziale 70 - 105/110, z wiekiem widełki rozszerzają sie nawet do 120. Ale Twój wynik jest za wysoki z pewnością.

Gość dodaj swoja
FORUMOWA-bardzo dziekuje ci za wiadomosc...jutro ide na badania i moze dowiem sie cos wiecej...mam nadzieje ze to nie bedzie nic powaznego i okaze sie to tylko falszywym alarmem tylko ze ja niewiem dlaczego ostatnio tak zle sie czuje,kosci mnie lamia jak na grype a nic mi na to nie wskazuje ,leze w lozku a wrazenie mam jakby mnie ktos kopal :o dotego sikam strasznie duzo,w nocy sie budze kilka razy ...a mialam tak tylko wtedy jak bylam w ciazy...niewiem co mi jest i musze zrobic badania..ale znajac zycie pewnie nic mi nie wyjdzie i dalej zaczne4 sie jedynie domyslac...pozdrawiam

ja robilam badania i wyszlo mi ze mam 102... na czczo... pani doktor zasugerowala stanowczo odstawienie cukierniczki juz na zawsze.... slodycze od swieta.... wiec witaj slodziku :) w przypadku ciazy mam miec cukrzyce murowana :O

Gość menduuuuiaaaa
a sama mierzyłaś se cukier glukometrem? miałaś czyste ręce, świeżo umyte? ja kiedyś się wystraszyłam, zmierzyłam cukier, wyszedł właśnie ok 150-160 ale.... mimo że umyłam ręce dotknęłam przed...ławy gdzie mi dziecko upapało wcześniej lizakiem ... no ale jeżeli źle się czujesz... to pewnie wina podwyższonego cukru we krwi.

Gość menduuuuiaaaa
Coralic naprawdę kazała odstawić? to jeszcze górna granica... u mnie mama ma cukrzycę, babcia miała i jej siostra ja nie mam... ale od czasu do czasu badam sobie cukier.... słodyczy nie potrafię sobie czasami odmówić.... ale herbaty czy kawy nie słodzę, bo nie lubię... ;)

Gość forumowwwwwwa
Autorko, jednym z najpowszechniejszych objawów cukrzycy jest właśnie wzmożone pragnienie, częste sikanie, czasem wzmożone uczucie głodu...oprócz tego chudnięcie/rzadziej tycie, uczucie rozbicia, zmęczenia, ciągłe senność, skurcze np. łydek, szybsze meczenie się, drażliwość lub odwrotnie ciągłe przymulenie...Tak więc koniecznie idź do lekarza. Zdrowia życzę.

Gość bm master
na czczo norma jest do 7. Idz sie przebadac.