Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość vixia

POMOCY!

Polecane posty

Gość vixia

Jestem początkującym użytkownikiem allegro. Właśnie złożyłam zamówienie i wszystko było ok, wybrałam płatność z iPKO i przekierowało mnie na stronę banku. Zalogowałam się i tam były dane do przelewu na jakieś inne konto co sprzedawca podał mi w mailu, anulowałam ten przelew i wylogowałam się. Zalogowałam się ponownie, wpisałam do przelewu dane które otrzymałam mailem i przelałam pieniądze. Na allegro jednak mam informację "Transakcja nie została zakończona. Jeśli Twoja wpłata została zaksięgowana po anulowaniu, status płatności zmieni się na Odrzucona." Tam jest opcja "zapłać ponownie" i teraz nie wiem co robić, żeby było dobrze. Pomocy...:(

Gość może spróbuj odświeżyć

Gość vixia
nie da rady tego odświeżyć;/

nie płać tam już nic a na przyszłość: to konto należy do paypal i jest kontem pośredniczącym, wpłacając na nie dostajesz maila że wpłaciłaś tam pieniądze a niedługo potem ze sprzedawca otrzymał twoją wpłatę i on sam sobie z tego konta pośredniego pieniądze przelewa. Nic źle nie zrobiłaś, po prostu na drugi raz nie anuluj tylko wpłać normalnie tylko poinformuj sprzedawce ze skorzystałaś z tej opcji, zwłaszcza że skoro ją udostępnił to z niej po prostu korzysta

teraz wejdź w zakładkę Płacę z allegro / lista moich wpłat i sama anuluj tą transakcję (kliknij na łącze z numerem transakcji i tam powinno być "anuluj"

Gość jak nie może być już gorzej
najlepiej idź jutro do banku i tam Ci powiedzą, czy przelew poszedł. Swoją drogą to dziwne , że sprzedawca wysłał Ci inny numer konta niż na Allegro. Tak najczęściej robią podszywacze.

Gość vixia
nie nie.. chodzi o to że przelałam kasę ze swojego konta, a z tego na allegro nic nie przelewałam tylko od razu anulowałam. i teraz nie wiem jak zmienić ten status..;./

Gość vixia
tam był numer konta allegro chyba, nie znam się, ale sprzedawca ma masę pozytywnych komentarzy także wzbudza zaufanie.

nie chodzi o to że inny numer, sprzedawcy podają swój numer rachunku zapominając że mają konto skonfigurowane z allegro, nie jest to podszyw ostatnio miałam identyczną sytuację i poinformowałam tylko sprzedającą że wybrałam tą opcję. Jedyny minus jest taki że jeśli ktoś ma konto w tym samym banku to przelew jest za darmo natomiast w allegro konto jest w jakimś innym banku i płaci się 50 groszy

Gość vixia
Aguś czyli wszystko będzie ok? da się to jeszcze zredukować, w sensie sprzedawca jeśli otrzyma jutro kasę na konto, to może jakoś załatwić na allegro zmianę statusu? napisałam maila do tej kobiety.

z tego co pamiętam na początku też się tak pomyliłam ale wejdź w szczegóły transakcji tak jak opisałam wcześniej i kliknij opcję anuluj i już wszystko będzie formalnie ok

Gość vixia
co mam anulować jeśli już przelew poszedł z mojego konta? anulowałam na tym koncie z allegro.

Gość jak nie może być już gorzej
teraz doczytałam... z tego PŁACĘ Z ALLEGRO to lepiej wcale nie korzystać bo czasem nawet 10 dni trwa przekazanie przelewu Sprzedawcy.

skoro zalogowałaś sie ponownie i wpaciłaś kasę na numer konta z maila to znaczy ze poszło. możesz dla pewności wejść jeszcze raz do ipko, kliknąć historię płatnosci i sciągnąć sobie potwierdzenie transakcji w formacie pdf i wysłać babce. ja tak robiłam dopóki nie zaczęłam korzystać z Płacę z allegro. Jest to bardzo bezpieczne i na przyszłość śmiało korzystaj z tej opcji. ja też mam ipko i zawsze tak wpłacam, bo robię to od razu po zakupie, jest szybciej niz czekać na maila od sprzedawcy, skoro podał wszystkie dane w allegro w tym numer konta

Gość vixia
póki co nie będę nic robić, bo napisałam jej maila. jutro chyba powinna dostać pieniądze? mam nadzieję, że się ze mną skontaktuje.

mam na myśli to w zakładce płacę z allegro. jeśli anulowałaś to dobrze to teraz transakcja powinna mieć status "anulowana", a z konta poszło normalnie A to ze pieniądze idą tyle czasu to juz nie nasz problem, niektórzy sprzedający przelewają pieniądze np raz w miesiącu. jeszcze nigdy odkąd z tego korzystam, sprzedawca nie robił mi problemu, tym bardziej ze od razu dostaje info że wpłaciliście pieniądze

Gość vixia
Skoro dostanie pieniądze, to nie powinno być przecież problemu z przesyłką. Zastanawiałam się tylko czy będzie miał mój adres itd skoro tam z allegro jest anulowane;/ nie wiem na jakiej zasadzie to jest dlatego się martwię. Nie wiem czy sprzedawca po tym jak otrzyma pieniądze może zmienić mój status.

vixia: zrób tak: zaloguj się na allegro rozwiń zakładkę płacę z allegro jest po lewej stronie pod ulubione potem lista moich wpłat potem kliknij płatność o numerze ....... z tytułem aukcji ktora kupiłaś jest tak opcja status:............. co masz napisane?

Gość vixia
ANULOWANA..

czyli jest ok a jak kupiłaś przedmiot to dostałaś na maila z info z allegro: kupiłeś przedmiot ..... i tak dalej i takiego samego maila tylko z info: sprzedałeś przedmiot dostał sprzedający i tam są wszystkie twoje dane które wpisałaś jak zakładałaś konto czyli adres i nawet twój telefon w razie czego wiec sprzedający ma twój adres do wysyłki czyli jest ok :)

Gość vixia
Dostałam dwa maile o tematach: kupiłeś przez kup teraz....... wybrałeś sposób zapłaty i dostawy w aukcji sprzedającego

Gość vixia
w mailu wybrałeś sposób zapłaty są moje dane w takiej tabelce jakby

Gość vixia
czyli sprzedający dostaje takie moje dane na maila?

w historii twoich wpłat będzie widniała ta płatność ale nic to nie zmienia. po prostu jest to informacja że próbowałaś i np nie udało się i anulowałaś. Jakbyś wpłaciła pieniądze na to konto paypal status byłby najpierw: rozpoczęta a kilka minut potem: zakończona. i wszystkie płatności na liście twoich wpłat powinny mieć status zakończona. jest to dowód na to że wszystko poszło ok, na wypadek jakichś wątpliwości ze strony sprzedawcy - zawsze możesz podać numer tej płatności i sprzedawca sam może sobie ją sprawdzić bo też ją widzi na swoim koncie allegro

Gość vixia
czyli powinnam dostać to, co zamówiłam, tak? nic nie trzeba zmieniać?;P

tak, i gdybyś zakończyła wpłatę tak jak początkowo miało być czyli przez to "inne" posrednie konto, to potem dostałabyś jeszcze jednego maila, zwykle po kilku minutach: Sprzedający X otrzymał twoją wpłatę. To jest dowód na sfinalizowanie płatności poprzez allegro

nie, nic nie zmieniaj. jest dobrze na drugi raz spróbuj zapłacić przez allegro, nic sie złego nie stanie pozdrawiam i życzę powodzenia na allegro

Gość vixia
to skąd allegro będzie wiedziało, że dokonałam płatności? nie chcę mieć później jakiś problemów

Gość vixia
dziękuję Ci bardzo, miłego wieczorku:)