Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 11109

TARCZYCA

Polecane posty

Gość 11109

powiedzcie mi jak rozpoznac problemy z tarczyca.. ? Jak wygladaja takie badania ?? Chcialabym zrobic sobie badania tarczycy profilaktycznie...

zrób badania krwi : TSH, Ft3 i Ft4...to podstawowe badania które wskazą czy masz chorą tarczycę...

Gość 11109
a czy moge zrobic te badania profilaktycznie czy musze miec jakies konkretne powody ??

Mi lekarz rodzinny daje skierowanie na badanie profilaktyczne i między innymi jest tam TSH. Powodu mieć nie musisz. Ginekolog też bez problemu napisze Ci skierowanie na badanie poziomu hormonów tarczycy. Poza tym też sama możesz rozpoznać czy coś jest nie tak- przy nadczynnosci jestes bardzo szczupła, metabolizm jest przyspieszony więc ma sie uczucie goraca lub ciepła, można być nadpobudliwym, poza tym można mieć tzw wytrzeszcz oczu. No a z niedoczynnościa to jest tak że sie tyje. Czasami można prawie nic nie jesc a i tak sie nie schudnie. Poza tym jest uczucie zimna i senności. Samemu można więc zauważyć symptomy problemów związanych z tarczycą.

Gość idz prywatnie
kilka zl od sztuki, pojdziesz do rodzinnego to bedziesz sie uzerac ze stadem mocherow i dzieciakami z gilami do pępka.

wez skierowanie od lekarza na profil tarczycowy, skocz do laboratorium, nie zaplacisz a bedziesz wszystko wiedziec :)

Gość lekarz pierwszego kontaktu
może wystawić tylko na TSH skierowanie. Aprzydąloby się też FT3, FT4, anty-TPO i USG tarczycy. Ja wszystko zrobiłam prywatnie, z tym że USG mam robione zawsze przy okazji USG piersi