Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niewiedzaca80

czy zespol downa moze byc dziedziczny?

Polecane posty

Gość niewiedzaca80

Mam takie pytanie. Czy zespol downa moze byc dziedziczny? Wyjasnie moja sytuacje: moj tato ma brata ktory ma zespol downa i jest bardzo uposledzony. Czy w momencie jak ja zdecyduje sie na dziecko bede przez to bardziej obarczona ryzykiem w stosunku do kobiet u ktorych w rodzinie nie bylo tej choroby czy tez ryzyko urodzenia dziecka z ZD bedzie takie same?

"Przyczyną zespołu Downa są zaburzenia chromosomalne. Te wady genetyczne mogą być dziedziczone lub do ich powstania może dojść tuż po zapłodnieniu. Chyba nie wiadomo, jak to było w przypadku Pani teściowej. Gdy przeprowadzi Pani badania genetyczne przed zajściem w ciążę, mogą one ocenić, czy mąż i Pani jesteście nosicielami nieprawidłowych genów oraz ocenić ewentualne ryzyko urodzenia chorego dziecka. Wykonanie tych badań, bez względu na ich wynik, nie zwolni od przeprowadzenia diagnostyki w kierunku zespołu Downa, gdy Pani już zajdzie w ciążę." Barbara Grzechocińska Ginekolog - położnik

Gość kolezanka franka
zespół downa to trisomia chromosomu 21. trisomia ta powstaje podczas złego rozejścia się chromosomów podczas podziału mejotycznego komórki rozrodczej. o ile pamięć mnie nie myli dziedziczne jest ok. 0,03% przypadków, ale nie ręczę za dokładność, może ma to związek z mozaikowatością genotypu rodzica, bo raczej nie słyszy się aby osoby chore posiadały dzieci, mimo różnego stopnia upośledzenia. ogólnie każdy lekarz powie Ci, że zespół downa nie jest chorobą dziedziczną.