Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

miauczydelko

chce sie zwolnic-prosze o pomoc

Polecane posty

moj pracodawca wymyslil sobie ze bede miala 4 dni w miesiacu wolne..ja sie na to nie zgadzam bo jak sie przyjmowalam do pracy to byla inna umowa...ostatnio bylam na zwolnieniu lekarskim 3 dni bo bylam chora (biegunka wymioty i goraczka) wczoraj pooszlam do pracy a tu awantura bo ja smialam isc na zwolnienie...chce sie zwolnic z pracy....mam caly urlop...bo oczywiscie nie bylo czasu na moj urlop w lecie...mam go 26 dni...i moje pytanie..... napisac ze sie zwalniam w trybie natychmaistowym i prosze i ekwiwalent za urlop czy napisac ze zwalniam sie w trybie ustawowym i w tym czasie biore urlop...i czy od pracodawcy zalezy czy mi da urlop czy zaplaci...co jest dla mnie korzystniejsze... mam mentlik w glowie ...bardzo prosze o pomoc

Gość wszystkowiedzaca Barbara
zrob pracodawcy loda z połykiem to zgodzi sie na wszystko

Gość odette
Nie znam odpowiedzi, ale pozdrawiam. Dawno już Cię nie czytałam. 🌻

Przede wszystkim 26 dni jest za cały rok, a Ty na dzień dzisiejszy masz przepracowane 8 miesięcy, co daje 17 dni. Chyba masz umowę, która reguluje dni wolne, więc jakim prawem szef nagle ją zmienia? I jak to czepiał się o L4? Czy Ty nie masz przypadkiem umowy zlecenie? :o

Okres wypowiedzenia zależy od umowy. Jeżeli złożysz wypowiedzenie, to szef może wysłać Cię na ten właśnie zaległy urlop, żeby nie płacić ekwiwalentu, bo to dla niego oszczędzenie kasy. Jeżeli będziesz pracowała do końca wypowiedzenia to pracodawca musi wypłacić Ci ekwiwalent. Dla Ciebie korzystniejsze byłoby, gdyby Ci go wypłacił, bo to ponad pół wypłaty :) A jeżeli chodzi o tryb natychmiastowy, to nie wiem niestety. I rzecz jasna, to wszystko dotyczy TYLKO umowy o pracę.

juz postanowilam ...bedzie to rozwiazanie umowy o prace z zachowaniem 1 miesiaca okresu wypowiedzenia...zatem podanie piszepowiedzmy od poniedzialku 13 wrzesnia ...? czy od pazdziernika bo w tym czasie pol przepracuje i pol spedze na urlopie?

Gość prawnik tttttttttttttttttttttt
z 1miesięcznym wypowiedzeniem, ale tylko jesli pracodawca Ci sie na to zgodzi. bo jeśli nie, to może Cie puścić dopiero po 3 miesiecznym wypowiedzeniu, tj. takim jaki obowiązuje przy umowie na czas nieokreślony, którą masz. jesli chcesz 1 miesiąc, musisz się z nim dogadać, zrobiłas juz to?

obowiazuje mnie 1 miesiac bo pracuje u niego tylko poltora roku...a tak jest w kodeksie pracy Art. 36. [Okres wypowiedzenia umowy zawartej na czas nie określony] 1. Okres wypowiedzenia umowy o pracę zawartej na czas nie określony jest uzależniony od okresu zatrudnienia u danego pracodawcy i wynosi: 1) 2 tygodnie, jeżeli pracownik był zatrudniony krócej niż 6 miesięcy, 2) 1 miesiąc, jeżeli pracownik był zatrudniony co najmniej 6 miesięcy, 3) 3 miesiące, jeżeli pracownik był zatrudniony co najmniej 3 lata.

Okres wypowiedzenia umowy na czas nieokreślony zależy od stażu pracy u danego pracowawcy: - 2 tygodnie, gdy pracownik był zatrudniony krócej niż 6 miesięcy, - 1 miesiąc, gdy pracownik był zatrudniony co najmniej 6 miesięcy, - 3 miesiące, gdy pracownik był zatrudniony co najmniej 3 lata. "zatem podanie piszepowiedzmy od poniedzialku 13 wrzesnia ...? czy od pazdziernika bo w tym czasie pol przepracuje i pol spedze na urlopie?" To poprosze jeszcze raz, tylko jaśniej ;)

Natko....chodzi mi o to ...ze chce sie zwolnic z dniem 13 wrzesnia.....a jest miesieczne wypowiedzenie to bede pracowac jeszcze miesiac? czyli do 13 pazdziernika

Gość o ile wiem
wypowiedzenie sklada się ostatniego dnia miesiąca

Gość oooooooooooooooooooppppp
tez mi sie tak wydaje, pamietam ze ja moje skladalam przed Bozym Narodzeniem zeby moc odejsc z koncem stycznia.

Gość ja wczoraj zlozylam wypowiedze
nie, bez jaj

Nie jestem do końca pewna, ale wydaje mi się, że wypowiedzenie liczy się od soboty do soboty. I w takim razie nie tyle, że do końca miesiąca, tylko do soboty w tygodniu, w którym kończy się wypowiedzenie. I jezeli jest miesięczne, to jeszcze miesiąc popracujesz.

Gość oooooooooooooooooooppppp
http://praca.gazetaprawna.pl/porady/34262,jak_prawidlowo_zlozyc_pracodawcy_wypowiedzenie_umowy_o_prace.html Kiedy wypowiedzenie się kończy Składając wypowiedzenie, pracownik musi pamiętać o tym, że najczęściej od dnia złożenia oświadczenia woli o wypowiedzeniu do dnia rozwiązania umowy minie okres dłuższy niż powyżej wymieniony, ponieważ okres wypowiedzenia umowy o pracę, obejmujący tydzień lub miesiąc albo ich wielokrotność, kończy się odpowiednio w sobotę lub w ostatnim dniu miesiąca. PRZYKŁAD: DATA ROZWIĄZANIA UMOWY Pracownik, którego obowiązywał trzymiesięczny termin wypowiedzenia, zdecydował się na złożenie wypowiedzenia umowy o pracę we wrześniu. Niezależnie od tego, czy pracownik wypowie umowę o pracę 1 września czy 30 września, umowa o pracę rozwiąże się z końcem grudnia.

" napisac ze sie zwalniam w trybie natychmaistowym i prosze i ekwiwalent za urlop czy napisac ze zwalniam sie w trybie ustawowym i w tym czasie biore urlop... " w trybie natychmiastowym to tylko "za porozumieniem stron" inaczej obowiązuje okres wypowiedzenia

Juz wiem :) Jeżeli którakolwiek ze stron umowy zawartej na czas nieokreślony, zarówno pracownik, jak i pracodawca wypowiada warunki umowy, wypowiedzenie liczone jest wymiarze jednego lub dwóch pełnych tygodni kalendarzowych, gdzie każdy tydzień jest rozumiany kalendarzowy, a więc liczony jako 7 dni Jako moment rozpoczęcia biegu wypowiedzenia uznaje się tu pierwszą niedzielę występującą po dniu złożenia wypowiedzenia stosunku pracy przez którąś ze stron umowy. Ostatnim dniem wypowiedzenie jest zawsze sobota. Czyli reasumując złóż wypowiedzenie w piątek :)

Gość ale co to da
jak ona ma wypowiedzenie miesieczne? bedzie pracowac do konca pazdziernika.

"ale co to da jak ona ma wypowiedzenie miesieczne? bedzie pracowac do konca pazdziernika." Co za bzdury :o Czy gdzieś w Kodeksie Pracy jest napisane, ze wypowiedzenia wygasają ze skutkiem na koniec miesiąca? :o

Co za bzdury Czy gdzieś w Kodeksie Pracy jest napisane, ze wypowiedzenia wygasają ze skutkiem na koniec miesiąca? NIE

rewq - To było pytanie retoryczne do wypowiedzi, ktorą cytowałam ;)

wiem co to pytanie retoryczne , ale tu na forum trzeba niektórym łopatą wyjaśniac :D

Gość ale co to da
tak, dokladnie tak pisze w kodeksie pracy, art 30 $2, ust 1: "Okres wypowiedzenia umowy o pracę obejmujący tydzień lub miesiąc albo ich wielokrotność kończy się odpowiednio w sobotę lub w ostatnim dniu miesiąca." http://www.pip.gov.pl/html/pl/doc/k0000002.pdf polecam czytanie ze zrozumieniem zrodel a nie poleganie na wiesciach gminnych:D

Gość GOSIKOL
wypowiedzenie liczy sie od soboty nastepujacej w tygodniu w ktorym zlozylo sie wypowiedzenie...jak dasz je z dniem 13 wrzesnia bedzie liczylo sie od 18 wrzesnia...sprawdz na umowie jaki masz okres wyp. bo jak na razie to cos trujesz bez sensu a urlop tylko proporcjonalnie do przepracowanych miesiecy a nie za caly rok....i pracodawca wcale niemusi dac ci urlopu w czasie okresu wypowiedzenia,moze bedzie chcial zaplacic ci ekwiwalent

ale co to da - faktycznie, przyznaję rację ;) Ja liczyłam w tygodniach, a tutaj należałoby liczyć w miesiącach.