Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość NinaK.

WłAsNa DZIAŁALNOŚĆ GOSPODARCZa-co i jak..?

Polecane posty

Gość NinaK.

Witam. Chciałabym rozpocząć własną działalność gospodarczą, gdzie się zgłosić, od czego w ogóle zacząć, co jest potrzebne jakie dokumenty aby moc rozpocząć własną działalność gospodarczą . Jestem zarejstrowana w urzędzie pracy -czy wobec tego dostanę zasiłki? Czytałam kilka artykułów na ten temat i w każdym pisze inaczej, nie mogę się w tym polapac. Będę bardzo wdzięczna za każda radę:)

Gość a masz kapitał
na rozpoczęcie własnej działalności czy chcesz się o niego ubiegać?

Gość superslim
możesz dostać dofinansowanie, pod warunkiem, że się zgłosisz, musisz w skrócie napisać co to będzie za firma i po kilku dniach będzie ogłoszona lista czy wstępnie zakwalifikowali Cię na szkolenie, jeśli tak - to musisz napisać biznesplan i chodzić na chyba 2-tygodniowe szkolenie, a potem dostaniesz kasiorkę

Gość NinaK.
Nie mam i dlatego chce się ubiegać

Gość NinaK.
A gdzie się muszę zgłosić? Do up?

Gość NinaK.
A gdzie się muszę zgłosić? Do up?

Gość superslim
tak, w up się zgłasza chęć dostania dofinansowania

Gość NinaK.
A szkolenie wymaga jakich opłat z mojej strony? I na czym ono polega?

Gość superslim
żadnych opłat, konkretnie nie wiem jak wygląda szkolenie, ale z tego co wiem, trzeba przychodzić na spotkania i siedzi się tam i słucha wykładowców, oni gadają o tym jak rozwijać firmę itp. można konwersować, nic szczególnego

Gość hola hola to nie
takie proste żeby dostać dofinansowanie z PUP musisz spełniać określone warunki np nie korzystaniu z bezzwrotnych środków Funduszu Pracy lub innych funduszy publicznych na podjęcie działalności gospodarczej lub rolniczej, założenia lub przystąpienia do spółdzielni socjalnej; nie prowadzeniu działalności gospodarczej w okresie 12 miesięcy przed dniem złożenia wniosku; wykorzystaniu przyznanych środki zgodnie z przeznaczeniem; Nie podjęciu zatrudnienia w okresie 12 miesięcy po dniu rozpoczęcia prowadzenia działalności gospodarczej; niekaralności w okresie 2 lat przed dniem złożenia wniosku za przestępstwa przeciwko obrotowi gospodarczemu, w rozumieniu ustawy z dnia 6 czerwca 1997r. - Kodeks karny. nie składaniu wniosku o przyznanie środków na podjęcie działalności gospodarczej lub wniosku o przystąpieniu do spółdzielni socjalnej, do innego starosty. rezygnacji z możliwości zawieszenia prowadzenia działalności gospodarczej w okresie 12 miesięcy po dniu rozpoczęcia działalności gospodarczej; braku odmowy, okresie 12 miesięcy poprzedzających złożenie wniosku, bez uzasadnionej przyczyny, przyjęcia propozycji odpowiedniego zatrudnienia, innej pracy zarobkowej, szkolenia, stażu, przygotowania zawodowego dorosłych, wykonywania prac interwencyjnych lub robót publicznych. nie posiadaniu wpisu do ewidencji działalności gospodarczej w okresie 12 miesięcy przed dniem złożenia wniosku . itd itd

Gość NinaK.
Aha.. Bo właściwie ja chce założyć sklep internetowy na allegro i działać tam jako firma więc właściwie nie wiem czy jest taka możliwość, by zarejstrowac taki właśnie sklep.

Gość superslim
o Jezu przecież to wszystko powiedzieli by jej w up, z resztą dostanie kartkę z wytycznymi, nie trzeba było sie tak rozpisywać:)

Gość hola hola to nie
do tego Inne ważne informacje: bezrobotny musi posiadać udział środków własnych w planowanym przedsięwzięciu w wysokości 2.000zł; zabezpieczeniem zwrotu otrzymanych środków jest jedna z trzech form : 1.poręczenie dwóch osób fizycznych 2. gwarancja bankowa 3.blokada rachunku bankowego

Gość superslim
można spokojnie zarejestrować taką firmę ale czy dostaniesz dofinansowanie to nie wiem, ja np. jak starałam się o kasę to większość osób jakie dostało dofinansowanie to były to sklepu spożywcze, chyba z 8, a ja chciałam na firmę przedstawicielsk i nie dostałam, ale w moim urzędzie to sami "znajomi"...

Gość NinaK.
No właśnie..moim zdaniem wszystko zależy jak dane osoby rozpatrzą..a swoją droga sklepów spożywczych jego wiele i do przesady, i mi właśnie o to chodzi że jeśli nie dostanę dofinansowania to czy będą mnie obowiązywały jakieś opłaty od razu czy dopiero po pewnym czasie od rozpoczęcia działalności??

Gość hola hola to nie
oczywiście że będziesz musiała ponieść pewne opłaty przed otrzymaniem dofinansowania