Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ed3dfr3frr4s

swiadczenie opiekuncze, pyt.

Polecane posty

Gość ed3dfr3frr4s

pwiedzcie prosze, moze ktos sie zna na tym. Slyszalam ze mozna sie ubiegac o tzw swiadczenie opiekuncze. Chodzi o to ze moja mama jest bardzo chora, oczywiecie ma wszystkie papiery na to ze szpitala, od lekarzy i niestety prawda est taka ze nie jest w stanie sama sobie na codzien poradzic. Potrzebuje pomocy drugiej osoby, w tym przypadku mnie. Ja nie pracuje, tak wiec slyszalam ze mama moze sie ubiegac o takie swiadczenie w mopsie chyba. Czy to prawda??

Gość Można się ubiegać
o takie świadczenie, ale to czy mama je dostanie czy nie, zależy od wysokości dochodu. Jeśli dochód przekroczy wyznaczoną sumę, to niestety nici z zasiłku.

Gość co nieco pamietam
swiadczenie pielegnacyjne przyznawane jest osobie, ktore rezygnuje z pracy zarobkowej na rzezc opieki nad chorym czlonkiem rodziny, zaleznie jednak od sytuacji materialnej. Nie pracujesz, opiekujesz sie chora matka - te warunki spelniasz.tylko czy kryterium dochodowe nie przekracza 582 zl na osobe w rodzinie? Dodam, ze liczy sie dochod wszystkich osob pozostajacych we wspolnym gospodarstwie domowym (jesli juz inne niech mnie ktos poprawi, bo w swiadczeniach rodzinnych pracowalam rok temu ponad) Ponadto mama powinna posiadac aktualne ORZECZENIE O STOPNIU NIEPELNOSPRAWNOSCI (nie wystarczy dokumentacja medyczna) BADZ ROWNOWAZNE ZUS. Do tego, w orzeczeniu pkt 7 oraz 8 musi miec zaznaczone DOTYCZY. tyle na poczatek :)

Gość ed3dfr3frr4s
dziekuje wam, tak wiec juz wiem na cym stoje...bede sie dowiadywac