Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niewiedząca co robić :(

Urząd Pracy i małe dziecko.

Polecane posty

Witam, może ktoś mi odpowie na moje pytanie? Jestem zarejestrowana w UP, żeby mieć ubezpieczenie. Byłam dzisiaj się podpisać i następną wizytę mam 15 listopada. Za ok 2 tygodnie zostanę mamą, więc na następnej wizycie nie będę już w ciąży, ale będę mieć w domu noworodka. Boję się, że każą mi przyjąć ofertę pracy, a jak nie przyjmę to mnie wyrzucą z UP na 3 miesiące i stracę ubezpieczenie. Powiedzcie mi jak to jest? Czy kogoś będzie obchodziło to, że mam noworodka i go karmię i nie mogę iść do pracy? Czy raczej nie. Jakie są wasze doświadczenia?

Gość z tego co wiem to przez
chyba 20 tyg bedziesz na urlpie macierzynskim ( w twoim przypadku bezplatym )

Gość mateczka___poleczka
Powiem Ci jak było u mnie: wszysko zależy od tego na kogo trafisz są kobiety które myślą, wiedzą co to empatia a są tez takie co są starymi biurwami. Przez 6 miesięcy chodziłam z małym i widziały ze mam dziecko i specjalnie nie szukam pracy, ale ostatnio jak byłam Pani się mnie zapytała czy znalazlam ofertę dla siebie ja mówię że na razie nie szukam pracy bo mam dziecko na to Ona do mnie że skoro jestem zarejestrowana to MUSZĘ szukac pracy. Już wiedziałam na kogo trafiłam więc zaczęłam ściemniać że oferty które oni maja no nie pasują mi bo mam dziecko...więc musisz wyczuć przed kim możesz się otworzyć a przed kim lepiej ściemnieać :)

Gość mateczka___poleczka
a czemu bezpłatnym?? nie pracowałaś jak byłaś w ciąży?? przepraszam za błędy ale szybko pisałam...

Pracowałam na umowę-zlecenie więc jak odkryli ciążę to mnie wywalili. W moim UP nie ma niestety empatii. Ostatnio w 8 miesiącu ciąży baba mi zrobiła awanturę, że mam iść do roboty, albo mnie wyrejestruje. Dopiero jak jej powiedziałam, że o ile ktoś będzie tak głupi, że mnie teraz przyjmie to ja bardzo proszę o taką ofertę tylko zaznaczam, że 1 dnia idę na L4. No i się poddała. Ale ja już byłam tak zdenerwowana, że resztę dnia przepłakałam.

Gość mateczka___poleczka
No widzisz tak to jest z takimi babsztylami, zero empati, z tego co wiem 3 razy możesz odmówić...

Dalej jest 3 razy? Bo z tego co zrozumiałam to kiedyś tak było, a teraz już tylko raz... Wkurzają mnie takie baby, one mają pracę więc im się wydaje, że są lepsze :( Albo są niewyruchane i zazdroszczą dzieci? Nie wiem jak wytłumaczyć ich zachowanie :(

Gość mateczka___poleczka
To chyba jest tak ze kobiety w pewnym wieku koło 50 zazdroszą tym młodszym ze one jeszcze mogą a one niekoniecznie...może zadzwoń i zapytaj mnie się wydaje ze ciągle tak jest że 3 razy można odmówić.

ale tamta miała ze 30 lat maksymalnie... eh... no nic dzieki za odp...

Gość Małpik
ja jestem 7 miesiacy jesli zaproponuja mi prace to oczywiscie pojde na rozmowe- ciekawe kto mnei zatrudni:) mysle ze to niemozliwe wiec jestem spokojna, a po urodzeniu dziecka poprosze lekarza zeby wypisal mi l4 maxymalnie mozna byc chorym 3 miesiace .

Gość hoho dobrze ze ty matusiu pole
czko zostalas solidnie wyruchana. czyli humor masz ok.

Gość hoho dobrze ze ty matusiu pole
sorki, chodzi o dobrze wyruchaną autorke niewiedzaca co robic. sorki marusiu poleczko.

Jak ktoś bez żadnego powodu jest niemiły i utrudnia życie kobiecie w ciąży to różne myśli przychodzą do głowy, łącznie z tymi, że mi zazdrości mojego stanu, bo ona może nie ma z kim mieć dzieci.

Gość dsgsd
Autorko. Idź do UP i zapytaj się jakie dokumenty musisz im dać jak już urodzisz, żeby iść na macierzyński. Ja musiałam dać zaświadczenie ze szpitala (dostałam je w dniu wypisu, poprosiłam o nie). Po powrocie z maleństwem do domu przejdź się do UP i daj dokumenty, które wymagają i masz wtedy urlop macierzyński (taki sam wymiar jak osoby pracujące czyli ok. 5 miesięcy). Przez ten czas nie będą Cię wzywali na terminy, tylko wyznaczą Ci termin ten za ok. 5 miesięcy. Powiem Ci, że jestem prawie rok po porodzie ale jeszcze mi nie zaproponowali żadnej oferty, po prostu przy pytaniu jakiej pracy poszukuję wymyśliłam sobie dość specyficzną branżę a oni ofert takich nie mają :) I ostatnio jak urzędnik mi zaczął, że "mamy taką ofertę, może by Pani odpowiadała ble ble" weszłam mu w słowo i zaczęłam dopytywać czy mają ją na stronie internetowej zapisaną, czego wymagają itp. bo bym chętnie coś więcej się dowiedziała, bla bla bla, generalnie zagadałam go i kazał się tylko podpisać i sobie poszłam. Trzeba chodzić po prostu na pewniaka, nie robić z siebie ofiary :) Powodzenia!

Gość ale po co łazić do UP
skoro wszystkie ciężarne i kobiety w okresie połogu mają od 2008 r. państwowe BEZPŁATNE UBEZPIECZENIE? masz za duzo czasu autorko?

To prawda, ale wiele szpitali i przychodni wymaga jakichś durnych papierów i wmawia pacjentkom, że jest inaczej. Więc to chyba wszystko jedno w jakiej instytucji się zżera nerwy. A wolałabym w szpitalu już się nie musieć z niczego tłumaczyć.

Gość gość
Po porodzie jak jesteś zarejestrowana w UP jesteś na rocznym urlopie macierzyńskim (2×pół roku). Musisz w szpitalu poprosić o takie dokumenty i w terminie 7dni od wyjścia ze szpitala musisz je dostarczyć do UP.

Gość gość
17.24 Skąd Ty ten wątek wytrzasnęłaś? Dziecko autorki ma już 7 lat.

Gość gość
a co w takim razie po upływie urlopu macierzyńskiego (2x po pół roku ) ? UP będzie chciał wysłać kobiete do pracy, która ma roczne dziecko czy przysługuje jakiś kolejny urlop ?

Gość gość
Urlop a z jakiej okazji? Kobiety mają prawo do rocznego urlopu na dziecko a potem wracają do pracy lub biorą wychowawczy. Ale bezrobotna nie ma takiej opcji.

Gość gość
a jak nie ma z kim dziecka zostawić , a żłobek nie wchodzi w gre ?

Gość gość
A to nikogo nie obchodzi. Urząd pracy to nie jest obowiązek więc skoro nie szukasz pracy to nie ma sensu tam być.

Gość gość
Jaki urlop na bezrobociu? A może jeszcze ktoś ma płacić za to? Trzeba było pracować, a nie tylko czekać aż ktoś da. Nie przyjmujesz oferty pracy to wypad i tyle.

Gość gość
dostaje sie kosiniakowe 1000 zł - warunek musisz byc zarejestrowana jako bezrobotna wiec jak najbardziej autorce sie nalezy

Gość gość
Ja mam syna 14 miesięcy i dostałam 3 profil, więc nie szukają mi pracy.

Gość gość
Kosiniakowe jest wyplacane przez rok, pozniej sorry gregory idz do pracy jak chcesz miec kase :D a jak ktos nie chce pracowac to przeciez nikt nie zmusza, nie wiem tylko po co chodzic do up ciagle

Gość gość
Ja mam 14 miesięczne dziecko a dali mi profil 2 ale pytam jakim ujem skoro.mowie ze nie mam z kim zostawić dziecka a ofertę pracy na 2 zmiany i co mam zrobic?

Gość Matka za

Też mam małe dziecko,jestem po urlopie macierzyńskim,przedstawiłam im zaświadczenie od pediatry,że córka nie nadaje się do żłobka i...dostałam profil 2,więc to chyba zależy na kogo trafisz....brak słów

Gość qqq
3 minuty temu, Gość Matka za napisał:

Też mam małe dziecko,jestem po urlopie macierzyńskim,przedstawiłam im zaświadczenie od pediatry,że córka nie nadaje się do żłobka i...dostałam profil 2,więc to chyba zależy na kogo trafisz....brak słów

Ale po co się rejestrowałaś skoro do pracy nie chcesz iść? Ubezpieczenie chcesz tylko?