Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Wujek Dobra Rada.

Trwająca (oficjalnie) umowa o pracę a rejestracja w UP jako osoba bezrobotna

Polecane posty

Gość Wujek Dobra Rada.

Mam taką sprawę. Podpisałam 1 września umowę-zlecenie na okres miesiąca, przepracowałam pierwszy dzień i z pracy zrezygnowałam, bez podpisywania żadnego wymówienia - po prostu do niej nie przyszłam. Czy w takim razie mogę się zapisać do urzędu pracy jako osoba bezrobotna, czy też muszę czekać aż ona wygaśnie?

Gość dlaczego zrezygnowalas? :D

Gość Wujek Dobra Rada.
A czy to dlaczego zrezygnowałam jest ważne dla całokształtu rej rozmowy?

Gość a ze sie tak spytam
pracodawca musi "zerwac" taka umowe Dowiedz sie czy to zrobil, a jesli tak to w jakim dniu. Pisalas jakies pismo do pracodawcy, ze rezygnujesz ?

Gość Wujek Dobra Rada.
Nie, nic nie pisałam. Wiem, że głupio zrobiłam ale po prostu nie przyszłam i tyle :-(

Gość fvfevbefb
ale odpowiedz jak mozna byc tak glupim, zeby w dobie szalejacego bezrobocia, podpisac umowe i nie przyjsc do pracy?

Gość fvfevbefb
a to dlaczego zrezygnowalas, jest wazne dla caloksztaltu rozmowy. twoje zachowanie wskazuje na chorobe psychiczna- takich ludzi sie nie rejestruje:)

Gość sesnise
to jakaś masakra :) jak można podpisać umowę i nie przyjść do pracy:)?

Gość Wujek Dobra Rada.
Błagam, nie próbuj wykazywać się nadto ironicznym tonem prześmiewcy, bo możesz pewnego dnia się po prostu udławić. Może i ciebie zadowala byle gówno i poniżenie w miejscu pracy - mnie nie. Niestety w trakcie przyjęcia pracodawcy nie mają zwyczaju mówić, że lubią ludzi szmaci, albo że generalnie panują tam chore warunki... tak więc uwierz mi, że miałam swoje powody - koniec tematu. Czekam na osobę która zechce mi pomóc zamiast wkładać ryja w nieswoje sprawy :-)

Gość sesnise
ale wiesz, że pracodawca może od ciebie żądać zadośćuczynienia?

Gość sesnise
odpowiedź na twoje pytanie: nie zapiszesz się dopóki twoja umowa z pracodawcą nie zostanie zerwana. Jaki masz okres wypowiedzenia>

Gość ja też nie bardzo rozumiem
skoro robota Ci nie odpowiadała, czemu po prostu nie zerwałaś tej umowy? Czy to czasem nie grozi zwolnieniem dyscyplinarnym, które będziesz mieć w papierach do emerytury? Tak czy inaczej nie możesz się zarejestrować jako bezrobotna póki trwa umowa.

Gość Wujek Dobra Rada.
Nie ma czegoś takiego jak zwolnienie dyscyplinarne przy umowie-zlecenie!!!!! Umowy nie zerwałam, bo już tam nie chciałam jechać i psuć sobie nerwów. Na jakiej podstawie twierdzisz, że mogę się zarejestrowac w UP?

Gość rfrgf
ale to była umowa, slowo pisane, a nie ugadanie z kolega. Mam nadzieje ze pracodawca wyciagnie konsekwencje, gowniara sie nauczy na przyszlosc.

Gość sesnise
"Jeżeli umowę wypowiada przyjmujący zlecenie odpłatne, bez ważnego powodu, odpowiada wobec drugiej strony za powstałą z tego tytułu szkodę."

Gość Wujek Dobra Rada.
Ocho, koleżanka widzę podpisuje z pracodawcami umowy zapewne własną krwią i poświadcza je głową :-) "Gówniara" wie co podpisuje i gwarantuje ci, że przeczytała umowę - nie ma tam nic o konsekwencjach niestawienia się do pracy, zaś kodeks pracy też ich nie przewiduje. Jeśli pracodawcy podpisują z pracownikami szmaciane umowy (vel umowa zlecenie) to potem pracownicy mają do nich szmaciany stosunek :classic_cool:

Gość rfrgf
To i tak nie zmienia faktu ze jestes idiotka:D Trzeba bylo nie podpisywac szmacianej umowy garbata ksiezniczko;)

Gość sesnise
"przyjmujący zlecenie może je wypowiedzieć w każdym czasie. Jednakże gdy zlecenie jest odpłatne, a wypowiedzenie nastąpiło bez ważnego powodu, przyjmujący zlecenie jest odpowiedzialny za szkodę. Nie można zrzec się z góry uprawnienia do wypowiedzenia zlecenia z ważnych powodów."

Gość Wujek Dobra Rada.
Garbaty człowiek charakteryzuje się tym, że siedzi cały dzień na forach pokroju kafe i próbuje wyładowywać swoje kompleksy i małej natury ego na innych. Jeśli nie znasz odpowiedzi na moje pytanie, to po co się wpierdalasz?

Gość banda idiotów tu siedzi

Gość rfrgf
haha tak sie sklada ze wrocilam o 16 z pracy i siedze na kafe i dowalam takim zerom jak ty. Rozpowiedz wsrod znajomych ze rzucilas robote po jednym dniu, niech wiedza jakim jestes polmozgiem:D

Gość Wujek Dobra Rada.
Hmm... wróciłaś z roboty i w chwilach wolnych zajmujesz się (jak to pięknie określiłaś) dowalanie zerom których nawet na oczy nie widziałaś. Ach, co za fascynujące życie musisz prowadzić :-) Z całą pewnością nie jesteś półmózgiem, skoro nie jesteś w stanie zorganizować sobie lepszych rozrywek, ani odpowiedzieć jak człowiek. I na pewno też nie posiadasz w życiu frustracji które doprowadziły ciebie do takiego mentalnego dna :-) Bez odbioru :classic_cool:

Gość kscfodsv
Ale zdanie wysmarowalas:D A garbata ksiezniczka nie slyszala o znakach interpunkcyjnych ?:)