Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kjlkhlkjhljkh

Zameldowanie

Polecane posty

Gość kjlkhlkjhljkh

Mam problem. Jestem w ciąży, mieszkamy z moim chłopakiem u moich rodziców i tu też jestem zameldowana. Jednak Postanowiliśmy się wyprowadzić, ale w jego strony, tam mój chłopak będzie zakładał firmę. Problem polega na tym, że nie wiem czy muszę się przemeldować w tamte miejsce (to jest około 500 km od mojego zameldowania), czy mogę pozostać zameldowana tutaj, ale co będzie wtedy z dzieckiem jak urodzę. Czy ktoś z Was się orientuje jak takie sprawy powinno się rozwiązać? W internecie nie mogę nic rzeczowego znaleźć, będę wdzięczna za pomoc.

Gość samba87
nie wiem

Gość fggggb
dziecko meldowane jest automatycznie tam gdzie matka

Gość samba87
nie wiem

Gość czizis krajzys
Dziecko będzie zameldowane po urodzeniu tam gdzie Ty. Skoro się przeprowadzasz, to raczej powinnaś się wymeldować z mieszkania rodziców.

Gość wjkhjhgjh
dziecko jest zameldowane tam gdzie matka lub jak sama powiesz gdzie ma być, ale jeżeli się wyprowadzasz musisz się przemeldować, bo zamieszkiwanie na stałe w innym miejscu niż wskazują na to dokumenty jest karalne bo to przestępstwo.

my z mężem i dwójką dzieci wynajmujemy dom i mamy meldunek tymczasowy (5LAT) adres stały mamy różny ,każde w swoim rodzinnym domu

Gość jeżeli to rodzicom
nie przeszkadza to możesz być nadal zameldowana zawsze meldunek trzyma się tam, gdzie wygodniej

Gość kjlkhlkjhljkh
dzięki emi30 - my raczej tez tak zrobimy jak dla mnie to nie byloby problemu zeby zostawic sobie zameldowanie u rodziców, ale jezeli urodze tak daleko od miejsca zameldowania to potem bede miala problem zeby dziecko zameldowac, czy chocby pojsc z nim do przychodni na szczepienie np..

Gość kjlkhlkjhljkh
jeżeli na przykład zostawię zameldowanie u rodziców i dziecko automatycznie bedzie mialo tez w tym miejscu zameldowanie, to czy nie bede potem miala problemu z opieka dla dziecka, chodzi mi tu o przychodnie

adresu tymczasowego nie musisz zmieniać nigdzie w dokumentach typu,dowód osobisty, prawo jazdy.Co do przychodni to i tak na nowym miescu musicie wybrać leakrzy rodzinnych ,więc ze szczepieniem dziecka nie bedzie problemu.

kazda osoba musi mieć adres stały i taki bedzie miało twoje dziecko,plus tymczasowy pobyt

Gość kjlkhlkjhljkh
czy jezeli nie bede tam miala pobytu tymczasowego, wtedy dziecko z automatu tam zamelduja w miejscu mojego stalego pobytu.. ale czy wtedy bede mogla tam je zapisac do jakiejs przychodni?

Gość kjlkhlkjhljkh
aha, juz wszystko wiem, wielkie dzieki

Gość fggggb
nie musi miec zamelodowania w miejscu pobytu, przyjma cie. inaczej wszyscy studenci musieliby sie meldowac na stancjach itd a nitk raczej nie jezdzi na badania okresowe czy jak jest chory do domu :P