Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Edcia.

Geografia - dziwne zadanie, proszę o pomoc.

Polecane posty

Witam. Właściwie to nie wiem nawet czy dziwne, po prostu nie mam żadnego pomysłu jak się za to zabrać, może ktoś mi pomoże? Treść Zaplanuj obserwację wybranego zjawiska bądź procesu zachodzącego w środowisku geograficznym Twojego miejsca zamieszkania. I moje pytanie, jakie to mogłoby być zjawisko?

Gość XYZ I HLI
MOZESZ OBSERWOWAĆ JAK TRAWA ROŚNIE

Gość poważżżna
to zależy skąd jesteś ...

moze kombinuj cos z rzeka-podmywanie brzegu czy cos....albo procesy geomorfologiczne,jakies osuwiska,degradacje,zlobienia

Jeszcze trzeba mieć w pobliżu jakąś rzekę. :D A co z tym wiatrem i chmurami, to nie?

a teraz czytam zaplanuj-to moze mierz glebokosc rzeki..albo splyw powierzchniowy jak masz tam jakas gorke-to sie robi tak,ze kopiesz dolek i zostawiasz tam w czasie deszczu wiadro na godzine...albo pomiar opadow...osuwiska mierzy sie podobnie jak splyw.ustawiasz zapory i chyba poem wazysz ile sie osunelo.zlobienia normalnie centymentrem.mozesz nawet temperature mierzyc w sumie:P

no mozesz,ale znasz sie troche na tym?ja juz nie pamietam jak to bylo dokladnie,ale przy chmurach pisze sie jaki procent nieba zasloniety i jaki rodzaj chmur...do wiatru musisz miec jakis przyrzad pomiarowy,wiec juz trudniej,no bo jak oznaczycsz predkosc?

Nie znam. W ogóle do tego zadania mam tabelkę później i trzeba uzupełnić cel obserwacji, miejsce obserwacji, czas przebiegu/częstotliwość, pora prowadzenia obserwacji, narzędzia pomiarowe..

zalezy jak bardzo musisz sie w to angazowac.bo jak to takie malo wazne zadanie,to nie bedziesz jezdzic gdzies na obrzeza i dolki kopac,a potem sprawdzac codziennie...wtedy lepiej to z chmurami zrobic-tylko jaki powod?moze polacz chmury i deszcz.powod to sprawdzenie przy jakim niebie juz jest prawdopodobinestwo deszczu. a jak ambitne zadanie,to szukaj gorki bez trawy i sprobuj osuwiska i inne ruchy masowe. a jak slask,to moze ktos ci udostepni sejsmograf?:)

Aż tak mi na ambicji nie zależy tyle, że jeśli {nie wiem czy dobrze rozumiem} jest zaplanuj to chyba niekoniecznie muszę to przeprowadzać? czy jednak muszę? Jak chmury to jaki przyrząd ? Dzięki, że w ogóle odpisujesz, bo dla mnie to jakieś szaleństwo : D

Zapomniałam dodać, zadanie jest na poniedziałek więc mam jakieś 2 dni.

jeszcze mysle dalej-idzie jesien,mozesz sprobowac naladowac ta sama wage lisci do woreczkow z siatki i mierzyc co tydzien ile uleglo degradacji..po prostu bierzesz na chate i wazysz,ale musisz miec dobra wage...i wez 2-3 gatunki drzew i obserwuj ktore szybciej sie degraduje

na chmury to tylko twoje oczy potrzebne:) poszukaj na necie,tam byla skala liczbowa w zaleznosci ile nieba jest zakryte...no i zerknij jak ktore chmury wygladaja:) w sumie do pomiaru wiatru wystarczy zwykly wiatraczek i zegarek ze stoperem,a potem mozna przeliczyc.

No niestety te dwa dni.. i od razu mówię, zadano dzisiaj, nie jest że zabieram się na ostatnią chwile.

Tak, wiem, wiem.. chodziło mi o te liście, że nie mam możliwości na pracę tygodniami. :) Dziękuję Ci bardzo.. rozjaśniłaś mi nieco, dzięki, chyba dam radę.