Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość matka zmuszona wrócić do pracy

czy to prawda że matka do 3 roku życia dziecka...

Polecane posty

może pracować tylko na pierwszą zmianę ,znalazłam w kodeksie że nie trzeba pracować na nocki ale nic na temat drugiej zmiany a juz mi mówiło o tym parę osób ...

zalezy do której jest druga zmiana. praca nocna trwa od 21 do 7 rano, wiec jak masz drugą zmiane do 21 to mozesz jak najbardziej. prawo tego nie reguluje w zaden sposob (poza wlasnie praca w godzinach nocnych).

nie wiem jak jest z pracą zmianową ale na 100% jak masz takie małe dziecko możesz nie zgodzić się na pracę w nadgodzinach znaczy max 40h tygodniowo i papa :)

no to :( prace mam do 20:30 co nie znaczy że o tej godzinie wychodzę ale to pewnie już nikogo nie interesuje

ale to jest prawo a nie obowiazek wiec to ty masz prawo egzekwowac te zapisy a nie pracodawca, jak chcesz pracowac w nocy to mozesz :) jedynie jesli masz taka prace a zglosisz ze nie chcesz w nocy to pracodawca musi ci te zmiany zamienic zgodnie z prawem na prace w dzien, mialam roczne dziecko i pracowalam na nocki :)

jak masz prace do 20.30 to znaczy ze masz pracowac do 20.30 a nie wychodzic z pracy o 20.30. jak pracujesz np w biurze to o 20.30 nie masz zamykac drzwi za sobą, tylko wstac od biurka, zamknąc wejscie dla klientów i dopiero zacząć sie zbierac. jak pracujesz od 8 to tez nie masz sie pojawiac w progu o 8, tylko o 8 masz byc zwarta i gotowa na swoim stanowisku pracy. na tym polega praca w konkretnych godzinach.

jeszcze dodam, że te godziny nocne pracodawca ustala sam w regulaminie tzn. wg kodeksu pracy musi to być 8 wybranych godzin między 21 a 7- w mojej firmie było to 23-7, a np. sąsiadka ma 21-5

wiem na czym polega praca:) pracuję 8 godzin ,płacą mi do godziny 20:30 a z pracą nie możemy się wyrobić do 21 czasami nawet dłużej o to mi chodzi