Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

mrofeczkaaa

L4 w ciazy a wypłata

Polecane posty

Jestem aktualnie na zwolnieniu lekarskim, wiem ze za okres do połowy wrzesnia dostane wypłate od mojego pracodawcy, potem juz ZUS to przejmuje. Tylko teraz sie zastanawiam nad jednym. Poniewaz ja mam system premiowy, podstawa za dany miesiac+ premia za poprzedni. Czyli pod koniec wrzesnia szef powinien mi wypłacic połowę podstawy za wrzesień + całość premii za miesiac sierpień. Czy w takim przypadku ZUS tego 30 wrzesnia uzupełni mi moją wypłate o połowe podstawy ?? Rozumiem ze to pracodawca wszelkie dane o wypłacie przekazuje do Zusu tak??

Twój pracodawca musi dostarczyć do ZUS wypełniony druk Z-3 oraz twoje l-4. Będziesz miała liczone l-4 jako średnia z 12-mcy poprzedzających miesiąc zachorowania czyli od września 2009 do sierpnia 2010 r. Tak na marginesie to nie wierzę że ZUS ci wypłaci już 30 września za połowę miesiąca. Będziesz pewnie musiała trochę więcej dni poczekać zanim to przeliczą :( Pozdrawiam

susi ma rację, chyba że firma zatrudnia więcej niż 20 czy 30 osób(nie pamiętam) to wypłatę dostajesz normalnie od pracodawcy, a on rozlicza się z zus jeśli tych osób jest mniej, zus wypłaca i nie licz na terminową wypłatę(przynajmniej pierwszą)

Gość ja wiem ja wiem :)
Minia nie zupelnie, moj zaklad pracy liczy ponad 1000 osob zatrudnionych a wyplate mam z zus. Susi ma racje, dostaniesz kase jako srednia z 12 albo 6 miesiecy (tego nie pamietam) i tyle. Premie bedziesz miala wliczona. Ja dostaje wyplate i z zus i z zakladu jako jedna, ale na pasku mam grosze, wiec placi zus :)

Gość to wyżej to bzdura:(
jak nie wiesz to się nie wypowiadaj!

Gość fhrthjrtgvry
do ja wiem ja wiem ----> to dziwne bo w całej Polsce obowiązuje jeden system prawny:P i Twoim przypadku kase powinnaś dostawać od pracodawcy???? tak zus liczy sobie średnią z ostatnich 12 miesięcy:)

ja wiem ja wiem :) no właśnie dziwne bardzo. W całej Pl są te same zasady. Moja firma zatrudnia około 60 osób, a mam wypłatę z konta firmowego w normalnym terminie, a oni już sobie sami załatwiają z zusem

Gość bardzo ciekawy artykuł
a może ktoś wie jak to jest jeśli po urlopie wychowawczym który się już skonczył od razu poszłam na L4 bo jestem w drugiej ciązy.Czy też Zus będzie mi wypłacał pieniądze czy przez 33 dni robi to pracodawca i w jakiej kwocie otrzymam te wypłaty.Czy to będzie obliczane z tego jaka w tej chwili jest stawka najniższej krajowej czy jak??????? może ktos ma taki artykuł jak to wygląda idąc na L4 zaraz po wychowawczym i nie pracując nawet 1 dzień pomiędzy?????????????

Gość tu jest napisane
kochana zaraz ci czegoś na ten temat poszukam

Gość tu jest napisane
pierwsze 33 dni płaci pracodawca, a później zus (no chyba, że zatrudnia więcej niż 20 osób- jak w artykule wyżej)

Gość tu jest napisane
Jeżeli przez okres 12 miesięcy pracownik nie otrzymał wynagrodzenia np. z uwagi na urlop wychowawczy lub bezpłatny, podstawą wymiaru świadczenia chorobowego jest wynagrodzenie określone w umowie o pracę.

dzieki kochana :) Masz moze jakis link do tych info????

Gość tu jest napisane
niestety nie! o to zapytałam moją kadrówkę przez tel. bo nic sensownego w necie nie znalazłam:)

dzieki jeszcze raz :)

Gość tu jest napisane
proszę bardzo:)

Gość fhrthjrtgvry
dokładnie tak jest...sama przeszłam przez taki schemat tzn z wychowawczego przeszłam od razu na L4

skoro liczy sie pensja jaka sie ma w umowie, to raczej nie ma co liczyc, ze na zwolnieniu bedzie obowiazywala premia? tylko oblicza sie wszystko od podstawy?

Tygrysek 24 na umowie masz inaczej niż dostajesz rzeczywiście? Jeżeli premia jest uznaniowa i nawet byłyby od niej odprowadzane składki to nie musiałabyś jej dostać. Wszystko zależy od regulaminu. U mnie była taka premia np. za efekty pracy i została zgodnie z regulaminem firmy ucięta- ja nie pracuję, efektów nie ma, uznania też :) Wiele dziewczyn dostaje właśnie samą podstawę. Musisz się dowiedzieć, co mówi regulamin u Ciebie.

zawsze L4 dostarczasz do firmy w której jesteś zatrudniona i ona się z zusem rozlicza :) ja tak mam i normalnie 10 dostaję średnią z ostatnich 12 miesięcy z konta firmy a oni dostają to z zusu :) tylko w przypadku gdy skończy ci się umowa (a tak na marginesie jak jesteś w ciązy i masz umowę o pracę to ci ją musza przedłużyć do dnia rozwiązania) idziesz do zusu i się samodzielnie z nimi użerasz :)

Minia85 - nie, ja ma stala stawke, ale autorka pisala cos o premii wiec tak gdybam, że skoro nie pracuje się wraz z zespolem na sukces firmy a premia jest wlasnie jak napisalas- uznaniowa- to sie nie nalezy, liczy sie kwota ktora jest w umowie.. dlatego tak wazne jest, zeby byc na calym etacie i nie dac sie zbajerowac szefowi, ze w umowe "wpiszemy najnizsza krajową a reszte pod stołem" -premii ZUS raczej nie wyplaci, bo niby z jakiej paki...

Tygrysek 24 no właśnie z tymi premiami to w 90% jest kiszka i większość jest później zaskoczona. Koleżanka tak miała: na papierze 1000zł, a drugie tyle premii uznaniowej. Myślała, że na zwolnieniu dostanie 2tys, a miała 1tys. Latała do zus i inspekcji, ale nic się nie dało zrobić U mnie premia to był taki dodatek motywacyjny tylko i wyłącznie za dobre efekty- sprawa od początku jasno przedstawiona i tak zawsze powinno być