Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ślubna Olka

Ślub cywilny - czy obrączki są konieczne?

Polecane posty

Gość ślubna Olka

Wpisałam moje zapytanie w google, ale niewiele się dowiedziałam. Ogólnie to, że wymiana obrączek jest elementem ceremonii i, jeśli zdarza się, że z jakiegoś powodu obrączek nie ma to można użyć "pożyczonych" od kogoś na potrzeby ceremonii, a potem dorobić sobie własne. Ale czy można w ogóle ominąć ten punkt? Dlatego bierzemy ślub cywilny, żeby uniknąć w miarę możliwości całej tej oprawy związanej z hucznym ślubem. Czy da się uniknąć także obrączek? W ostateczności nic się nie stanie jeśli wymienimy się rytualnie obrączkami pożyczonymi od rodziców, ale jeśli by się dało, wolałabym po prostu tego uniknąć. Wiecie coś na ten temat? Można tak? Ktoś z Was brał może kiedyś udział w takim "bezobrączkowym" ślubie?

Gość ślubna Olka
To nie jest sprawa życia i śmierci - jeśli okazałoby się, że te obrączki są konieczne to bez większego bólu byśmy je wymienili, ale wolimy bez. Dlaczego - bo ogólnie ślub jest skromny, niewidowiskowy, taki o jakim zawsze marzyliśmy - nie dla rodziny, nie dla tradycji i konwenansów, a wyłącznie dla nas. Obrączek i tak byśmy potem nie nosili. Powiedzmy, że obrączki cokolwiek "burzą naszą koncepcję", ale nie jest to jakas sprawa bardzo ideowa, jak mówię: jeśli okaże się, że jest to konieczność to nie będziemy płakać.

Gość ewentualnie kupcie
sobie srebrne, kosztują juz od 60 zł/szt., symbol pozostanie, a nosić nie trzeba :)

obraczki to symbol zawarcia zwiazku malzenskiwgo - musza byc na slubie - nie wazne czy koscielny czy cywilny. nie do konca rozumiem dlaczego tak ich nei chcecie ale mozecie wypozyczyc od kogos tylko na sam slub. caly slub cywilny trwa ok 15 minut z obraczkami

Gość dsfvxsgvxsf
siostra brała cywilny podobnie jak w kościele jest rytuał nakładanie obrączek kupcie srebrne jak tu ktoś polecał tanie sa, będą na slubie, symbol będzie, a potem schowacie do szuflady

Gość na bank zniosą
heh, ja tam na ślubie obrączki będę miała ale też kupię srebrne bo nie zamierzam później nosić:)

srebrna obrączka to koszt 20-30zł, zależy jaki model ;). ja mam najzwyklejszy półokrągły i płaciłam 25zł z napisem w środku :).

Gość na bank zniosą
no widzisz. też kupię srebrne. co prawda przyszła teściowa ma dla nas obrączki i początkowo miały być przetopione, ale skoro i tak nie będziemy nosić to po co ponosić większe koszty;)

Byłam na slubie cywilnym , gfdzie nie było ani eleganckich ubiorów ani obrączek więc spokojnie możecie iśc i nie iec obraczek a slub bedzie wazny

Ja bym na pewno nie nosiła bo nie noszę wcale biżuterii, mój facet też nie i szczerze ja bym też nie chciała obrączek, jakbym miała kiedyś wychodzić za mąż to właśnie tylko cywilnie i też bym wolała bez obrączek. Nie wiem czy tam się nakłada te obrączki i coś mówi czy tylko się mówi to "świadoma praw i obowiązków, wynikających z założenia rodziny ..." i coś tam dalej ale nie pamiętam.

Gość gośćREf
Obrączki wcale nie są konieczne na ślubie ale niewiele osób o tym wie. W prawie nie ma słowa o obrączkach na ceremonii ślubnej.

Gość gość
Akurat tak się złożyło, że miałam przyjemność bycia na ślubie własnego ojca i to był właśnie ślub cywilny, bez obrączek ( chcieli tak z racji przekonań). Pani w urzędzie zapytała tylko czy podtrzymują decyzję, że bez obrączek i tyle.

Gość gość
Oboje z mężem zrezygnowaliśmy z obrączek. Braliśmy ślub cywilny.

Gość KarinaKo
Ja z mężem mieliśmy obrączki na naszym ślubie cywilnym bo znaleźliśmy ładne u złotnika Jacka Sikorskiego i mamy je jako symbol. Ale wiadomo, że to jest kwestia indywidualna czy ktoś chce czy nie.