Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość takasobiejedna________mężatka

plamienie zamiast okresu

Polecane posty

witam dostałam okres od poczatku było tylko plamienie ale myslałam ze sie rozkręci a tu nic dwa dni mineło a okres mi sie konczy tzn, plamienie bo okresem tego nie mozna było nazwać

Gość Malenka Zielona
Wygląda to na typowy objaw plamienia ciążowego. Robiłaś test? Ten niby-okres w terminie? Jakieś inne objawy?

zrob test albo idz do gina moze to byc ciaza ale nie musi i plamienie masz przez zaburzenia hormonalne. Jedynie wizyta u lekarza moze cos wyjasnic bo wirtualnie to kazdy moze tylko gdybac ;) Buziak

malenka zielona==> zadne plamienie nie jest typowym objawem ciazy i moze byc mnostwo innych powodow np. zbyt niski progesteron....

dzieki , przyznam od razu że gdyby to była ciąża to bym sie ucieszyła , jednak wiem że w ciąże nie tak znowu łatwo zajśc stosunki były przerywane więc... co do innych objawów to troche piersi bola po za tym nic , a okresy od urodzenia dziecka mam skąpe ale nie aż tak bardzo że przypominają plamienie tak jak teraz , testu jeszcze nie robiłam bo jednak plamienie sie pojawiło i myslałam że pewnie jak zwykle sie rozkreci. dzieki za odpowiedz dziewczyny :)

Gość Malenka Zielona
Jasne :) zgadzam się, ale takie plamienie bardzo często jest sygnałem ciąży. A w nicku widzę "mężatka" więc prawdopodobieństwo rośnie ^^ Sugeruje się informacjami :) I jasne, najlepiej iść do gina. Ale zapytać nie zaszkodzi prawda :)?

Kamilla23 jakie jeszcze są objawy (oprócz plamień ) w zaburzeniach hormonalnych ?

Gość Radziłabym iść do lekarza
Nie mam zamiaru Cię straszyć,ale takie plamienie może znaczyć naprawde wiele. Miałam podobnie,staramy się o dziecko więc myślałam,że to ciąża.Niestety,nie mogło być nic gorszego... Mam torbiel i stąd plamienia. Nie wolno lekceważyć takich sygnałów,tym berdziej jeśli nigdy wcześniej tak nie miałaś. Proponuje dla pewności zrobić test ciążowy,następnie udać się do lekarza.Plamienia mogą świadczyć o wielu schorzeniach,nikt Ci nie powie co akurat tobie dolega. Życzę tego najpięknieszego....ciązy

W przypadku podwyzszonej prolaktyny moga występowac nastepujace objawy: * zaburzenia miesiączkowania, niepłodność, trądzik i nadmierne owłosienie u kobiet * spadek libido, stany depresyjne, drażliwość * zaburzenia mineralizacji (uwapnienia) kości Ponadto nadmiar prolaktyny może doprowadzić do mlekotoku i powiększenia gruczołu piersiowego. Jeżeli przyczyna hiperprolaktynemii jest gruczolak przysadki czy inny guz wewnątrzczaszkowy, moga dołaczyć się bóle głowy i czasami zaburzenie widzenia. Ta grupa objawów pojawia się w przypadku dużych guzów, uciskających na sąsiednie struktury, absolutnie nie w przypadku kilkumilimetrowych guzków. Bardzo ważną sprawą jest zwrócenie uwagi, że wystąpienie w.w objawów wcale nie przesądza o istnieniu hiperprolaktynemii gdyż ich przyczyny moga być inne - jak na przykład: * Wydzielina z gruczołu piersiowego (mlekotok) u kobiet poza okresem karmienia często jest objawem tzw. samoistnym - bez hiperprolaktynemii i innej uchwytnej choroby. * Zaburzenia miesiączkowania, niepłodność, trądzik i nadmierne owłosienie u kobiet to często objaw hiperandrogenizmu - nadmiaru hormonów męskich i/lub zespołu policystycznych jajników Wykrywanie hiperprolaktynemii: Wystąpienie powyższych objawów nakazuje natomiast badanie poziomu prolaktyny w surowicy krwi. Przyczyny hiperprolatynemii: * Zażywanie leków powodujących wzrost poziomu prolaktyny (najczęstsza przyczyna, - jest ich tyle, że spis nie mieści się na na stronie, najczęściej są to leki przeciwdepresyjne i inne działające na układ nerwowy) * Inne choroby wywołujące wzrost poziomu prolaktyny - najczęściej niedoczynność tarczycy. * Nadmierne wydzielanie prolaktyny bez uchwytnej przyczyny, bez zmian chorobowych w przysadce tzw "hiperprolaktynemia czynnościowa" * Gruczolaki (guzki) przysadki mózgowej wydzielające prolaktynę (nazywamy to "prolactinoma") * Inne guzy wewnątrzczaszkowe uciskające na tzw. szypułę przysadki (coś, czym przysadka łączy się z resztą mózgu) Powyższe przyczyny zostały uszeregowane według częstości występowania. Zatem Szanowna Pacjentko (Szanowny Pacjencie) jeżeli zostanie u Ciebie wykryty podwyższony poziom prolaktyny - nie musisz od razu mieć guza mózgu - najpierw przyjrzyj się lekom, które zażywasz... Jasne jest także, że hiperprolaktynemia to dość częsta przypadłość, ze względu na mnogość przyczyn ją wywołujących. Z tego samego powodu uchwycenie jej przyczyny i znaczenia chorobowego wcale nie jest proste. Jeżeli zostanie stwierdzona - najważniejszy jest kontakt z kompetentnym lekarzem, który opanuje sytuację: 1. Wykluczy inne choroby (przede wszystkim niedoczynność tarczycy) 2. Zastanowi się nad lekami, które zażywasz - podejmie decyzję o ich odstawieniu lub o dalszym leczeniu mimo hiperprolaktynemii. 3. Jeżeli jest podejrzenie gruczolaka przysadki lub innych zmian wewnątrzczaszkowych - skieruje na badanie rezonansu magnetycznego glowy (MRI) więcej na stronie:http://www.endokrynologia.net/content/prolaktyna-hiperprolaktynemia

u mnie okresu już ani sladu więc planuje w najbliższym czasie zrobic test a pózniej jak by co do lekarza . ciekawe jest to że miesiączki mam zawsze regularne i po urodzeniu dziecka zmieniły mi sie i od kilku lat mam krótkie i niezbyt obfite ale zawsze regularne , a w tym miesiącu to plamienie hmmmm