Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Myszka..,

Szczecin! Czy jest praca? Dla kogo?

Polecane posty

Śliczne miasto, morze... ;-) Zastanawiam się nad osiedleniem w tamtych rejonach, może po niemieckiej stronie... Stąd moje pytanie, jakie są wasze wrażenia z tego miasta? Jak z pracą? Teraz mieszkam 50km od Warszawy, więc to byłaby WIELKA decyzja... ;-)

Gość Kokon 1234
Mieszkam w Szczecinie od urodzenie, czyli 23 lata i powiem ze jeszcze jakies pare lat temu to sie cos dzialo, miasto zylo itp , ale teraz to nuda, nic sie nie dzieje zadnych imprez itp , a jezeli chodzi o prace to jest u nas 15 % bezrobocia,czyli jestesmy w scislej czolowce w naszym kraju

Heh, właśnie tego bezrobocia tam się boję.. Chciałabym mieszkać jakieś 40km od centrum Szczecina.. i tak zastanawiam się czy to dobry pomysł... Oferty pracy na portalach widać.. Jeszcze nie szukałam, przymierzam się.. zobaczymy... Eh...ślicznie jest..nowocześnie..jest woooodaaaa ;-)))

Ehh..to jak z tym Szczecinem... Zaczynam zakochiwać się w tym mieście..chyba ..;_))))))))))))

noooo może byłoby to miasto ładniejsze gdyby ludzie nie robili ze starych kamienic slumsów , okna se wymieniają i czasem na elewacji nie znajdziesz dwóch takich samych okien , strasznie mnie to denerwuje , ponieważ jak wiadomo jestem kafeteryjną estetką

Ojej;/... To ciekawe czemu w jednej kamienicy/bloku można robić jak się jaśnie podoba, a w innych muszą być takie same... Rozumiem, że jedni chcą mieć drewniane(3x droższe) inni plastikowe... Tylko zarówno jedne jak i drugie powinny być w jednej tonacji ,zgadzam się... Chyba chcą być oryginalni ;P Eh..wiem, że w Szczecinie nie będzie łatwo, dla mnie to zupełnie inny świat..ale... Pokuście mnie troszkę;-) Albo odwiedźcie od pomysłu...

Gość studencina ze szczecina
minusy: - trudna komunikacja miejska, chaos na ulicach, trudno jechac samochodem, co chwilę światła światła i światła - brzydko, ponuro, surowo, niewiele jest ladnych miejsc w mieście, niemal wszystkie budynki pomazane grafiti. oczywiscie takie typu bloki, czy inne niepilnowane - drogo w sklepach! w porownaniu do mojego miasteczka ceny są o 60% wyzsze plusy: - dobra praca - dobre uczelnie - duzo ludzi

A dla kogo jest praca? Może jakaś lista poszukiwanych zawodów... Mało o tym w necie... ;( Dziekuję za porcje wiedzy na temat Szczecina ;-) Wiadomo, miasto...ceny windują niemiłosiernie.. A wyobrazasz sobie mieszkać w tym mieście? Tak na stałe?

Gość RODOWITA SZCZECINIANKA
No nie wiem, czy w Szczecinie sa az tak wielkie perspektywy :-O Ja pracy szukam juz od maja :(. Niby jest duzo ogloszen w prasie ale jak przychodzi co do czego to miejsca sa obstawione z gory :-O. Ja wrocilam do Szczecina po dlugim pobycie za granica, z ta nadzieja, ze cos sie zmienilo ale, zmian nie widac.

A jak z perspektywami po niemieckiej stronie, i jednocześnie niedaleko Szczecina?:P O osiedleniu tam myslałam... Właśnie ofert jest multum, miasto sprawia wrazenie żywego... I jest ciekawe..

Gość RODOWITA SZCZECINIANKA
Po stronie niemieckiej sa wieksze perspektywy bo to juz zagranica ;) Ostatnio nawet slyszalam, ze w czechach i slowacji jest lepiej niz w PL. Nasz kraj pada na morde na przynajmniej SZCZECIN :-O

Gość wszędzie dobrze gdzie nas nie
ma Minusy-miasto od paru dobrych lat umarło towarzysko, wieczorami niec się nie dzieje, pustki w pubach , bieda i bezrobocie, ciężko z pracą bez kontaktów po znajomości. Plus-lepszy klimat niż w Wawie, chociaż wieje niemiłosiernie, zimą

Ja mieszkam niby blisko wawy(50km), ale powiem szczerze, że z pracą żadna rewelacja... są ciepłe stołki i tu, ale właśnie dla wtajemniczonych ;] O prace bez znajomości ciężko, a jak sie juz dostanie to jest się pierwszym do odstrzału (bo przecież miśki nie polecą)... Jasne, że wszędzie lepiej!!!!!!!!!! Właśnie chciałabym w Niemczech, a jak wiadomo nieruchomości dośc tanie przy granicy... Tak na początek..Myslałam tez o Holandii.. bo tej Polski mam dość;/ Rozważam okolice Prenzlau. Ehhh sama już nie wiem... Poważna decyzja... Na poczatek myslałam o pracy w Szczecinie lub okolicach.. i doskonalenie niemieckiego ,a potem cos w DE...

w prenzlau lub w loknitz dostaniesz i prace i mieszkanie. teraz niemcy szukaja ludzi do opieki nad starymi ludzmi. dawniej tez tak bylo tylko ze teraz bedzie to praca legalna i platna tak jak niemcom. dla mezczyzn jest praca w budownictwie. to tak na poczatek bo jak juz ktos tam mieszka to ma latwiej o znalezienie innej roboty. dla odwaznych swiat nalezy.

Właśnie znam trochę niemiecki, może nie super... Jednak naprawde poważnie myślę o osiedleniu się tam... I o tych okolicach myślałam.. Blisko Szczecina, jednak już za granicą.... Na początek czy opieka, czy sprzatanie jak najbardziej i szlifowanie języka ;-) Że to będzie migracja rodzinna, to raczej kupno czegoś tam wchodzi w rachubę... Tak, do odważnych ;-)

Gość myszka co ty z ta woda
nad morze ze szczecina jest 100 km a zalew szczecinski to syfiasta brudna woda. Pracy nie za duzo, teraz police padaja (zwolnia 600 osob), padla stocznia i załom. Moze lepiej gdansk? szczecin sie nie rozwija. ale jak cie tu ciagnie to przyjedz :P

Mieszkam w Szczecinie - nie ma tu niczego, w czym można się zakochać. Wcale nie trzeba znać niemieckiego, żeby tu funkcjonować. Miasto hipermarketów. Aha - położone jest 100 km od morza i ludzie przestańcie w końcu majaczyć, że Szczecin jest nad morzem:o

Gość dont waste my tiiiiiiiiiime
co wy pieprzycie, szczecin jest pieknym miastem. przede wszystkim jednym z najbardziej zielonych, pelen drzew. nie to co warszawa, czy blokowisko lodz (tam to tragedia :o). nie za wiele sie tu dzieje, chociaz kluby sa calkiem calkiem. drogo tu tez nie jest, porownywalnie do innych miast, wiec nie pierdolcie. jak jest z praca ciezko powiedziec, ale ja czesto widze na sklepach np. z odzieza, ze szukaja ekspedientki nawet w galaxy. kolejnym plusem jest wlasnie polozenie, blisko do niemiec - np. do schwedt na zakupy :P sama bede sie wyprowadzac ze szczecina do niemiec (studia), ale jakbym miala mieszkac w Polsce to tylko Szczecin! Wg mnie Gdańsk - to jest dopiero nudne miasto, tak samo jak Gdynia. Tylko w wakacje cos sie dzieje. Kraków jest nawet nawet, ale dla mnie odpada ze wzgledu na polozenie - ja musze miec niemcow pod nosem :P

Mnie kuszą tanie niemieckie nieruchomości i perspektywa nauki języka, który lubimy całą rodziną;-) Tylko nie wiem czy to aby rozsądne... I czy będzie praca....;-)

Haha, ja też mam potrzebę posiadania niemców pod nosem ;D U mnie w rodzinie każdy lepiej lub gorzej, ale gada w dojczu... dlatego zastanawiamy się nad emigracją..Jednak blisko Polski i Szczecina... ;-) Oczywiście, ze Szczecin to piekne, nowoczesne miasto! i jest wodaaaa;D.... Ja mogę naprawdę ulicę zamiatać, ale tam mieszkać... ;-)

Gość Gosc26
Ktos tu napisał 15% bezrobocia... oczywiscie jest to nieprawda! 15% to jest w województwie zachodniopomorskim w samym Szczecinie jest ok 7% nie jest to tragedia ale oczywiscie bywało lepiej... był okres w latach 90-tych ze było tylko 3%.