Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość suprajsssss

Zadanie ze statystyki... Pomocy

Polecane posty

Gość suprajsssss

Pomocy ludziska:) Mianowicie niedlugo mam poprawkę ze statystyki a nie rozumiem jak oblicza się medianę.. Mam wzory podstawiam ale czy tak nie wychodzi mi tak jak powinno.. Może jest ktoś z was kto mógłby mi pomóc. Jkaby co podaje dane: GRUPA WIEKU LICZBA LUDNOŚCI 0-2 73 261 3-6 90 829 7-12 147 886 13-15 85 653 16-18 97 138 19-24 221 340 25-29 184 751 30-39 321 660 40-49 293 055 50-59 330 903 60-64 95 455 65 I WIECEJ 268 989 ogółem 2 210 920 Pytanie brzmi: Oblicz mediane ( wiek środkowy) ludności wymienionego województwa. Nie wiem co robie źle ale nie widze tu liczebności przedziału zawierającego medianę. Pomóżcie proszę.

Gość kicia656476
na studiach miałam ale bez przykładów teraz to sobię nie przypomnę chyba ;) łatwe to, popatrz na inne zadania jak rozwiązywałaś i wzory

Gość suprajsssss
?

Gość suprajsssss
kurcze własnie siedze nad tym zadaniem godzinę i niestety ale nie wiem jak mam to obliczyć..

Gość kicia656476
faktycznie tu czegoś brakuje nie da się wyliczyć masz ogólną sumę - ilośc populacji w danym przedziale ale brakuje chyba liczby ludzi (próbki) z jakich to zostało podane

Gość kicia656476
czekaj olśniło mnie

Gość suprajsssss
0-2( grupy wiekowe) - 73 261

Gość kicia656476
ee pupa brakuje i tyle dobrze spisałaś?

Gość suprajsssss
0-2 to grupa wiekowa liczba 73261 to liczba ludności i tak dalej jak miałam napisane wszystko spisałam z tabelki i brakuje mi nie moge znalesc liczebnosci przedziału zawierającego medianę

Gość lolale ok
Liczysz sumę wszystkich ludzi ( w kazdym wieku) powiedzmy 10 000 000 teraz mediana to gosciu dokladnie po srodku czyli w naszym przypadku 5 000 000 osoba jest mediana no i teraz sumujac od dolu szukasz do ktorego przedziału wpada 5 000 000-nowa osoba

Gość lolale ok
sorry tu tego nie trzeba liczyc bo widać to odrazu bo ponada połowa ludzi jest w grupie 65+ Więc mediana wieku jest 65+

Gość kicia656476
czyli ma zrobić szereg skumulowany podzielić to i najbliżej środka wybrać daną grupę autorko rozumiesz?

Gość lolale ok
a nie sorry zle to przeczytalem wiec jednak musisz policzyc

Gość lolale ok
tak masz zobaczyc do ktorej grupy wpada "srodkowy" osobnik Jak to sie tam u Ciebie nazywa nie wiem

Gość kicia656476
nie 65 chyba nie będzie nie chce mi się liczyć ale autorka i tak musi rubrykę do tabelki jedną więcej i podliczyć :)

Gość lolale ok
jesli to sa zadania ze studiow to dla niezbyt inteligentnych studentów. xD

Gość kicia656476
hehe ona to chyba do liceum ma ;) wiesz ja na studiach miałam, umiałam a teraz średnio pamiętam :D

Gość suprajsssss
dobra już wiem.. dzieki wielkie za pomoc

Gość suprajsssss
potrzebne bylo mi na studia nie do liceum po pierwsze a jeśli chodzi o uwagę o niezbyt inteligentnych studentach no cóż nie kazdy ma smykałkę do wzorów czy liczb i to wcale nie musi świadczyć o mojej głupocie. Więc mogłas/es sobie podarować takie uwagi Mimo wszystko dzieki za pomoc na drugi raz bede wiedziała że nie mam zadawać tak infaltylnych pytań na kafeterii dziekuje pozdrawiam