Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 333kmfdm

Powrót do szkoły po próbie samobójczej ...

Polecane posty

Gość 333kmfdm

A więc z góry zaznaczam ze sytuacja nie dotyczy mojej osoby a mojej dobrej kolezanki ze szkoły. Chodzimy do 2 technikum ( ale do innych klas ) , mamy po 17 lat , moja kolezanka przez spory okres czasu przechodziła depresję , dostała czegoś jakby fobii społecznej , ograniczyła kontakty z ludźmi , nie chciałq chodzic do szkoły ( w sumie zawsze w swojej klasie robiła za wyrzutka ) . W poniedziałek próbowała się zabić , przedawkowała leki i trafiął do szpitala. Wiem że po tym jeszcze bardziej nie będzie chciała wracać do szkoły . I moje pytanie brzmi : czy po takim czymś ma ona obowiązek wrócić do szkoły czy może np: odczekać rok czy 2 lata aż wyleczy depresję , dojdzie do siebie i wtedy wróci do edukacji ?

Inna sprawa że władze szkół mają zrąbane podejście. Do końca gimnazjum przepychają cię na siłę, a z kolei w szkole średniej albo na studiach wyrzucają cię z byle powodu.

Gość 333kmfdm
Czyli moze odczekac ten rok czy dwa lata ?

Gość 333kmfdm
no właśnie też tak myślę i boję się że odesłanie jej do szkoły może jeszcze bardziej pogorszyć całą tą sytuację .

Depresja ma skłonność do nawrotów. Staraj się regularnie ją rozerwać, a przede wszystkim wybadaj co ją dręczy. Co ją wpędza w tą depresję.

Gość zonaaaaaaaaaaaa
napisz cos wiecej ,jak to sie stało ze ja odratowali jakie leki przedawkowała ,to wazne.... jesli nafaszerowałe sie spora iloscia psychotropów lepiej odczekac ten rok i dopiero wtedy wrócic do szkoły to pozostawia slad na psychice i nie ogarnie tego w tydzień ,dwa czy ona chciała sie zabic czy bardziej zamanifestowac?

Gość Rozumiem ssytuację koleżanki
ale nie wiem czy to da rade tak przerwać szkołe na rok czy dwa i wrócic np.znowu do drugiej klasy.Chodzi mi o system dzienny.Chyba bedzie musiała kontynuowac nauke wieczorowo lub zaocznie.

Gość 333kmfdm
zonaaaaaaaaaaaa To była jakaś mieszanka Tisercin bodajże i Gripex. Ile wzięła tego nie wiem ale musiała sporo nabrać skoro trafiła na OIOM. Nie sądze żeby chciała zamanifestować skoro napisała coś z stylu listu pożegnalnego , więc wychodze z założenia nie myślała że jej nie odratują. Przechodziła przez depresję i tak jak wcześniej napisałam miała coś w stylu fobii społecznej , powoli separowała się od ludzi.

Gość fffdfddzaba
a rodzice nie moga zalatwic jej indywidualnego nauczania ( moze byc w domu jak i w szkole) sama je mialam wiec wiem jak to jest, nie ma sensu robic sobie przerwe w nauce bo potem bedzie tego zalowac ze jest starsza niz osoby w klasie

Gość 333kmfdm
fffdfddzaba Wątpię że bedzie mogła takie coś mieć , ale pewnie by chciała. Rodzice ją na siłę wypychali do szkoły i do innych ludzi co jeszcze bardziej pogarszało jej sytuację i boję się że teraz też będa chcieli żeby wróciła do swojej klasy i do normalnej nauki. A to moze się znowu źle skończyć .

Gość zonaaaaaaaaaaaa
do szkoły niech lepiej juz w tym roku nie wraca napewno w szpitalu była na oddziale psychiatrycznym po przedawkowaniu i dostała leki antydepresyjne ,niech sie kuruje a szkoła jej w tym nie pomoze ja to jednego nie moge pojąc jak mozna chciec sie zabic gripeksem i tabletkami na kaszel? tak sie nie da myslałam ze psychotropy jakies ale tabsy na grype

Gość 333kmfdm
w sumie Tisercin z tego co teraz czytałam też działa na choroby psychiczne , depresje oraz zaburzenia snu więc może nie wzięła pierwszych lepszych leków. Co do Gripexu nie mam pojecia ile ona tego wzięła że przedawkowała pewnie dobre 2 opakowania .

Gość fffdfddzaba
ale ona to moze sama sobie zalatwic ja tak mialam i nauczyciele beda do niej przychodzic albo do domu albo bedzie chodzila na indywidualne lekcje

Gość fffdfddzaba
jak chcesz moge podac ci jak to sie zalatwia zreszta mam kolezanke ktora z powodu tego ze sie ciela i tez miala jedna probe dostala indywidualne wiec mozna... zreszta wiem ze oprocz takich lekcji miala tez wsparcie psychologa szkolnego

Gość 333kmfdm
fffdfddzaba Serio ? Skoro ona sama moze to sobie załatwić to pewnie bedzie próbowała to załatwić. To jest dobry pomysł.

Gość zonaaaaaaaaaaaa
kiedys pracowałam na oddziale psychiatrycznym przy cateringu i poznałam tam fajna dziewczyne własnie po próbie samobójczej ,szkoła ja do tego doprowadziła ,matka ja znalazła nieprzytomną opowiadała mi ta dziewczyna jak to jest ze szczegółami od momentu jak wzieła tabsy jakies psychotropy i zaczeła zasypiac przeszła cos w rodzaju smierci klinicznej ,miała cudowna matke codziennie do niej przychodziłą wspierała ja a tutaj widze ze rodzice twojej kumpeli sa kompletnymi debilami chcac na siłe wysłac dziewczyne do szkoły ,ta która poznałam spedziła miesiac na oddziale zamknietym bo bali sie ja wypuscic zeby tego nie powtórzyła ,musiałabys słyszec jak ona o tym przezyciu opowiadała jak o czyms najpiekniejszym na swiecie po łyknieciu tych psychotropów jak odpływała

Gość fffdfddzaba
tak da sie to zalatwic tylko czeka sie ok 1,5 miesiaca na decyzje (prawie zawsze daja)moge napisac co zrobic by napewno dostac bo wazne sa dokumenty i czeka sie tylko na ulozenie planu

Gość fffdfddzaba
max 1,5 ms

Gość 333kmfdm
No to fajnych rodziców miała ta dziewczyna. Moja kumpela już jakis czas temu chciała wypisać się ze szkoły i zacząć się leczyc z tej depresji. Po prostu chciała poświęcić cały swój czas na doprowadzeni siebie do stanu " używalności " . Nie chciała chodzić do szkoły bo to ją jeszcze bardziej dobijało . Później dalej rozpoczęłaby edukacje czy to w zawodówce czy to znowu w technikum od początku. Rodzice stwierdzili że nie moze sie wypisac i za cholere jej nie wypiszą bo za dużo kasy poszło na książki itp ( dla mnie to chore bo zdrowie jest ważniejsze ) . Przez pewnien czas sama nie wiedziałam co jej mam gadać bo naprawdę z dnia na dzień robiła się coraz bardziej przygnębiona.

Gość 333kmfdm
fffdfddzaba o to napisz jak to ma wygladać, byłabym bardzo wdzięczna .

Gość fffdfddzaba
ok podaj jaki masz e-mail a ja ci za jakas godzinke napisze bo musze na razie zmykac

Gość 333kmfdm
masz 2xkmfdmx2@gmail.com . Dziękuję jeszcze raz :)

Gość zonaaaaaaaaaaaa
tych rodziców trzeba by wysłac do psychiatry który wbił by im w te durne głowy co mmoze stac sie z dziewczyna za niedługi czas jak masz jakis wpływ na nia namów ja zeby sprzeciwiła sie woli rodziców i pozostała ten rok w domu mozesz tez pokazac jej ten temat ale delikatnie wprowadz ja ze napisałas taki post to powinno jej pomóc podniesc sie zeby walczyc o swoje

Gość 333kmfdm
zonaaaaaaaaaaaa Masz rację , spróbuję. Bardzo bym chciała żeby jak najszybciej wróciła do zdrowia i do swojego normalnego stanu.

Gość fffdfddzaba
juz napisalam :)

Gość shashanti
Obowiązek szkolny trwa do skończenia 18 lat a nie do skończenia gimnazjum. A ona może się starać o indywidualny tok nauczania ze względu na słabe zdrowie ( depresja).

Gość shashanti
>tych rodziców trzeba by wysłac do psychiatry który wbił by im w te durne głowy co mmoze stac sie z dziewczyna za niedługi czas Jeśli przerwie szkołę przed ukończeniem 18 lat to rodzice będą mieć sprawę w sądzie, dużą karę pieniężną a jej może się trafić kurator. W tej sytuacji najlepszym rozwiązaniem jest indywidualny tok nauczania, jak pisalam wyżej. Mając takie problemy, na pewno dostanie zgodę szkoły, a jeśli nie, to trzeba starać sie wyżej. I najważniejsza rzecz - izolacja od świata na cały długi rok, pozbawienie obowiązków, czyli całkowite odrealnienie, na pewno jej nie pomogą a wręcz zaszkodzą bo będzie się skupiać na sobie i swojej chorobie, zamiast z niej wychodzić.