Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pustelnia

Czy powinnam pójsc?

Polecane posty

Gość pustelnia

Zmarł dziadek mojego chłopaka. I w zwiazku z tym pytanie: czy powinnam isc na pogrzeb? Czy tez edzie to odebrane jako zbytnia nachalnosc z mojej strony? Z chlopakiem jestesmy razem 2,5 roku, znam dobrze jego rodzicow i zalezy mi na utrzymaniu z nimi dobrych stosunkow, znam tez czesc jego rodziny (ciocie, wujka, kuzynow, babcie...). Dziadka nie znalam prawie w ogole. Moja mama radzi mi, zebym po prostu spytala chlopaka czy zyczy sobie mojej obecnosci na pogrzebie, czy tez woli byc tam tylko z rodzina, jednak nie chce wyjsc na egoistke, ktora mysli tylko o sobie... Naprawde zalezy mi na utrzymaniu dobrych stosunkow z rodzina i dlatego kompletnie nie wiem co mam zrobic...

Gość pustelnia
No tak...ale powinnam raczej trzymac sie z boku? Czy stac przy chlopaku? Prawdopodobnie bedzie to obrzadek swiecki, wiec mszy w kosciele nie bedzie...Wiem, ze nie powinno sie z krewnymi zmarlego rozmawiac o pogrzebie, ale odbedzie sie on prawdopodobnie w zupelnie innym miescie i o szczegoly pogrzebu (typu: godzina etc) musialabym zapytac mojego chlopaka, nie bedzie to nietaktem? Nie chce mu zawracac glowy w takiej sytuacji ale przeciez musze sie jakos tego dowiedziec...

Gość pustelnia
no niestety troche wiecej. po prostu nie chce popelnic nietaktu szczegolnie ze sytuacja jest jaka jest, przeciez chyba nie spytam o to jego matki?

Gość odpowiem ......
jesteście ze sobą na tyle długo że wg mnie powinnaś iść na pogrzeb tym bardziej że znasz rodzinę zadzwoń do chłopka spytaj jak się trzyma i co myśli na temat Twojej obecności na pogrzebie ....jedyny problem może być z tym że pogrzeb jest w innym mieście i musiałabyś albo zabrać się z chłopakiem albo dojechać sama....zadzwoń i omów to z chłopakiem może Ci powie że nie widzi potrzeby żebyś jechała a rodzinie w razie czego wytłumaczy

Zdecydowanie powinnaś iść!!! Wręcz nie wypada, żebyś nie poszła.

Ja bylam w zwiazku dwa lata, gdy mojemu facetowi zmarl tata. Gdy sie o tym dowiedzialam niemal natychmiast do niego zadzwonilam-tak zeby wiedzial, ze jestem z nim i ze moze na mnie liczyc. Tak samo bylo po smierci jego babci. Wrocilismy wszesniej z zakopanego, gdzie spedzalimy sylwestra. Mimo calonocnej podrozy pociagiem nie wyobrazalam sobie jak mogloby mnie przy nim nie byc.

Gość helga33333
Eee po co będziesz łazić. Nie znałaś go, jakby to jeszcze był ktoś z rodzicow... ale dziadek? No chyba że Cię poprosi żebyś przyszła, ale jak nie, to nie pytaj.

Gość pustelnia
sraty_pierdaty ja tez chcialam byc dzis przy nim, ale on zdecydowanie mi powiedzial, zebym raczej nie przyjezdzala, bo chce pobyc sam z rodzicami i ja to uszanowalam i zrozumialam. Jednak pogrzeb to przeciez cos zupelnie innego. Akurat to ze jest w innym miescie to najmniejszy problem, bo raczej uda mi sie od kogos pozyczyc auto, albo ktos mnie zawiezie. Chodzi o to, ze zarowno mojego chlopaka jak i jego rodzine jest bardzo latwo urazic, wiem ze krewni zmarlego maja wieksze problemy na glowie, ale obawiam sie, ze w tej konkretnej sytuacji moja obecnosc czy tez nieobecnosc bedzie analizowana i nie wiem ktore wyjscie lepsze...Nie chce przedobrzyc, ale nie chce tez, zeby ktos poczul sie zlekcewazony. Osobiscie chcialabym byc przy moim chlopaku i go wspierac. Moze faktycznie zadzwonie do niego wieczorem i po prostu sie go spytam jakos delikatnie. Dzieki wielkie za rady.