Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Aiszka123

Matura po zawodówce?

Polecane posty

Witam wszystkich :) Mam pytanie i może ktoś z Was będzie w stanie mi na nie odpowiedzieć. Otóż czy po liceum ogólnokształcącym i zdanej maturze można iść do zawodówki? Nurtuje mnie to pytanie bo z tego co wiem kiedyś było tak że był wybór: albo idziesz do liceum ogólnokształcącego, zdajesz maturę a potem wybierasz się na studia albo idziesz do zawodówki, nie masz matury, ale masz zawód. Czy może przepisy się w jakiś sposób zmieniły w przeciągu ostatnich 5 lat? W sumie pytam tak z własnej ciekawości bo zauważyłam ze w dzisiejszych czasach kończąc zawodówkę większość absolwentów ma pracę, zarabia na prawdę ładne pieniądze itd., natomiast część ludzi która ukończyła ogólniak, zdała maturę, poszła na studia są teraz bezrobotnymi. A co z ludźmi którzy ukończyli ogólniak, zdali maturę ale słabo i nie dostali się na żadne Państwowe studia a na prywatne ich nie stać? Czy zostają im tylko płatne i drogie kursy aby zdobyć jakieś kwalifikacje? Wiadomo że osobie z samym wykształceniem średnim ciężko znaleźć dobrą pracę w dzisiejszych czasach w Polsce. Sama zauważyłam że z mojego dawnego liceum część osób po prostu wyjechała do Anglii i tam pracują (pojechali tam wtedy kiedy jeszcze chętnie przyjmowali do pracy Polaków). Niestety teraz tam również jest ciężko o znalezienie dobrej pracy. Zatem pytam Was po pozostaje tym naszym biednym absolwentom ogólniaków... Proszę o zabranie głosu w tym temacie bo jestem ciekawa :) Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję.

Są szkoły wieczorowe zawodowe, więc możesz. Osobiście jedna sądzę, że to mało opłacalny interes po liceum. Już lepiej zrobić kursy zawodowe, albo iść do policealnej.

Dziękuję bardzo za odpowiedz :) Ja akurat miałam takie szczęście ze zdałam maturę i poszłam na studia państwowe ale nurtowało mnie pytanie na które udzieliłaś mi odpowiedzi :) Pozdrawiam serdecznie