Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość iwka 36

Kania czy muchomor sromotnikowy?

Polecane posty

Gość pewnym sposobem jest też
polizanie (delikatnie) spodu grzyba (blaszek) - jeśli jest słodkawy to kania. Ale do tego też trzeba jednak wprawy. Jeśli się boisz lepiej nie jedz tych grzybów, bo z tym naprawdę nie ma żartów.

Iwa- z tego co widać to to są kanie, aż mi ślinka cieknie, mniam :) Jak się boisz, to wyślij mi poleconym, ja sobie z nimi poradzę :D

Kotka- ja miałam niedawno starego sagema, tak sobie tylko napisałam, wiec bez fochów :P

A ja bylam ostatnio na grzybach-mieszkam za granica.W moich rodzinnych stronach juz dawno nie ma grzybow:-o lasy są poniszczone a kiedys jak poszlam to w kilka godzin nazbieralam kilkadziesiat kilo a teraz chodzi sie pol dnia i nic:-oTez ostatnio znalazlam kanie i robilam "a la" schabowe,pyszne..

Gość nhkhlhlhkj
Najlepiej idź do sanepidu i tam dyżuruje znawca grzybów.

Gość pewnym sposobem jest też
Sprawa dzieciaka nie jest taka nietypowa - owszem są osoby, które reagują na muchomora trochę lepiej i nie potrzebują od razu dializ, ale skąd autorka ma to wiedzieć, skoro nigdy nie jadła? Jesli nie umierasz z głodu to sobie odpuść te kanie czy muchomory.

Gość bimbooooo
jak blaszki grzyba są delikatniejsze niż papier chusteczek higienicznych to napewno kanie:)

Kotka- więc napisałaś żeby się pochwalić? :P Jak ja uwielbiam kanie....! Ale naprawde ostatnio mi odeszła na nie ochota, chociaż teraz przez ten temat znowu bym sobie zjadła takiej kani w panierce.... :)

Gość iwka 36
ostatecznie wyladowaly w koszu, mimo, ze to byly kanie, wole spac spokojnie, a nie myslec przez cala noc czy oby sie nie pomylilam.

Gość bartex
Najprostszym sposobem jest: - kania ma tz. łuski na kapeluszu które często odstają od kapelusz a muchomor ma kropki i wygląda to tak jak by ktoś je namalował - kania ma pierścień na korzeniu który można przesuwać bez jego uszkodzenia a muchomor ma ten pierścień zrośnięty z korzeniem - korzeń kani ma przekrój rurki a muchomor ma pełny korzeń. Pamiętaj jeśli nie jesteś pewny na 100% co to za grzyb to go nie zbieraj !!! Nie zbieraj małych grzybów z tego rodzaju bo wszystkie wyrastają w ten sam sposób i nawet doświadczony grzybiarz ma problemy z ich odróżnieniem!!! Nie kupuj lub nie zbieraj samych kapelusz kiedy nie jesteś pewny co to za grzyb!!! Zatrucie muchomorem w tym przypadku jest w 98% śmiertelne i kończy się niewydolnością wielonarządową a zwłaszcza ze strony wątroby!!!