Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Agyness

drugi poród -łatwiej czy tak samo ja pierwszy raz ?

Polecane posty

Drogie mamy zastanawia mnie jak to jest z drugim porodem siłami natury. W necie pełno jest sprzecznych informacji a ja ciekawa jestem jak to było u Was :)

Gość jako tako jak
nie ma znaczenia ktory....za kazdym razem cierpisz

Gość u mnie np. tak
pierwszy-7 godz., byłam wykończona, rozwarcie nie postępowało, nie miałam siły przeć, dochodziłam do siebie 3 tyg. drugi-2 i pól godz.,parte zaczęły się błyskawicznie po skurczach co 4 min. po tygodniu było ok. drugie dziecko było pół kg większe.

pierwszy porod- bolał tylko brzuch, skurcze od 9rano, do szpitala pojechałam o 20.30 przy 5cm rozwarciu, parcie poł godz fakt ze koncowki porodu nie pamietam, dochodziłam do siebie 3tyg drugi porod- o 7 rano odeszły wody, godzine pozniej zaczeły sie skurcze niestety dołaczyły bole krzyzowe czego przy 1 porodzie nie było, w szpitalu byłam po 9 rano- 3cm rozwarcia, 2razy masaz szyjki , bol o wiele wieszy niz za 1 razem, o 12.30 urodziłam, po 2godz poszłam pod prysznic i w ogole bardzo dobrze sie czułam

Gość bhbhj
po drugim pochwa jest jak wiadro, a mezowie musza klamac, ze nie:O

Mój pierwszy to był koszmar, 16 h rozwierania i bóle krzyżowe, choć samo parcie to był pikuś. Córcia nie była duża, drobna, mała głowa i barki. Samo preludium przed to było straszne przeżycie. Zastanawiam się jak będzie teraz, choć czasu mam dużo to bardzo się boję. Wspomnienie pierwszego wystarczy :(

U moich koleżanek, znajomych i rodziny najczęściej potwierdza się wersja: 1 poród ciężki, 2 łatwiejszy, albo 1 lekki, a drugi cięższy. U mnie akurat oba ciężkie, ale jestem tylko wyjątkiem potwierdzającym regułę. Moja mama twierdzi, że drugi poród w porównaniu z pierwszym to bułka z masłem i to zarówno pod względem bólu, jak i dojścia do siebie po porodzie.

Gość ekhmmmm...
Agyness - miałam jak Ty :( ... a na koniec atonia macicy - usypianie, łyżeczkowanie, transfuzja krwi... i też się bardzo boję czy przeżyję drugi raz :( bardzo przerażają mnie te bóle z krzyża - mój gin powiedział mi, żebym się przygotowała, że za drugim razem może (choć nie musi) być podobnie - bo bóle z krzyża są wynikiem naszej budowy :((((

tak naprawdę to chyba nie ma reguły.Ja pierwszy poród wspominam niemiło,bóle krzyżowe,nacinanie,szycie i trzy tygodnie dochodzenia do siebie:( Drugi-brak bóli krzyżowych,ale te z brzucha tak intensywne po kroplówce z oksytocyną,że myślałam,ze nie dam rady:(Nie byłam nacinana,pękłam i tez mnie szyli.Ale za to dochodzenie do siebie ekspresowe,po 3 godzinach od porodu poszłam pod prysznic i do wieczora śmigałam po korytarzu:)A druga córeczka była 240 gram cięższa. Tak więc każdy poród inny,ale na swój sposób ciężki:(