Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Facet110099

Umowa o pracę kto pomoże

Polecane posty

Gość Facet110099

?

Gość Facet110099
Miałem umowę o pracę od 21.01.08 do 30.03.08 potem umowę na czas określony od 31.03.08 do 31.03.09 a potem trzecią od 01.04.10 do 31.07.11. Jaki w chwili obecnej będzie mnie obowiązaywał okres wypowiedzenia? i jakie bedzie mnie obowiązywałem po 21.01.11?

Gość Facet110099
Zna się ktoś na tym?

Gość tak tak wlasnie
takie jak masz w umowie.

Gość Facet110099
A po 3 latach nie obowiązuje z automatu 3 miesięczny okres wypowiedzenia? Podobno wszystkie umowy sie sumuje.

W umowie masz napisane jaki obejmuje cię okres wypowiedzenia (najprawdopodobniej 2 tygodnie) Nie rozumiem drugiej części pytania

3 miesięczny okres wypowiedzenia obejmuje umowe na czas nieokreślony. Ilość przepracowanych lat nie ma tutaj nic do rzeczy

Gość Facet110099
Po 21.01.2011r będę miał już 3 lata u tego pracodawcy a podobno sumują się wszystkie umowy i z automatu występuje 3 miesięczny okresy wypowiedzenia.

Gość Facet110099
Minimalne okresy zatrudnienia od których zależy długość okresu wypowiedzenia oznaczają zatrudnienie u danego pracodawcy, u którego dochodzi do wypowiedzenia umowy o pracę. Zatrudnienie u tego pracodawcy, to suma wszystkich okresów wykonywania pracy u tego pracodawcy na podstawie stosunku pracy, bez względu na jakiekolwiek przerwy w zatrudnieniu. Do okresu zatrudnienia, od którego zależy długość okresu wypowiedzenia zalicza się także sam okres wypowiedzenia umowy

Gość sekundosss
trzecia umowa o pracę na czas określony jest jakby nieważna i automatycznie zostaje uznana jako umowa na czas określony (pod warunkiem, że to nie umowa zlecenie/umowa o dzieło itp.) należy ci sie 1 mies. wypowiedzenia

Gość sekundosss
poprawka, 3 mies.- nie doczytałam zobacz co masz w umowie o pracę bo chyba twój pracodawca próbuje się nielegalnie zabezpoieczyć :) w sensie dać ci 2 tyg. wypowiedznia :)

Gość Facet110099
W umowie mam 2 tygodnie.

Gość Facet110099
Tylko że teraz od 22 sierpnia 2009r do 31 grudnia 2011r działa ustawa antykryzysowa więc nie wiem czy tutaj też łączy sie wszystkie umowy?

Gość sekundosss
więc umowa nie jest poprawnie sporządzona a pracodawca myślał, że się zabezpieczy jak już pisałam, 3 umowa jest automatycznie umową na czas określony (to były 3 normalne umowy o pracę?)

Gość Facet110099
Ale 3 lata zatrudnienia minie mi dopiero 21.01.2011r więc chyba dopiero po tym okresie obowiązuje mnie 3 miesięczny okresy wypowiedzenia nawet jak mam umowę na czas określony, tak mi się wydaje, jak jestem w błędzie poprawcie mnie.

Gość Facet110099
Pierwsza była na okres probny a dwie są na czas określony - najpierw próbna na 3 miesiące potem 1 na czas określony na 1 rok i teraz trzecia na 1,5 roku.

Gość Facet110099
Ale podobno jak już cos 3 miesięczny okres wypowiedzenia obowiązuje jeśli się przepracuje u jednego pracodawcy 3 lata a ja pracuję 2 lata i 8 miesięcy, więc 3 lata miną mi 21.08.2011r.

Gość m-elemelka
"1. Od 22 sierpnia 2009 r. do 31 grudnia 2011 r. - łączny czas trwania umów na czas określony nie może przekraczać 24 miesięcy Zgodnie z nowymi regulacjami okres zatrudnienia na podstawie umowy o pracę na czas określony, a także łączny okres zatrudnienia na podstawie kolejnych takich umów między tymi samymi stronami stosunku pracy, nie może przekraczać 24 miesięcy. Nieistotna jest zatem liczba kolejnych umów o pracę na czas określony, ale tylko łączny okres ich trwania (24 miesiące). Za kolejną umowę na czas określony uważa się umowę zawartą przed upływem 3 miesięcy od rozwiązania lub wygaśnięcia poprzedniej umowy tego rodzaju (jeśli okres ten przekroczy 3 miesiące, np. kolejna umowa zostanie zawarta po 5 miesiącach, 24-miesieczny limit liczy się od nowa). "

Gość Facet110099
Więc rozumiem teraz obowiązuje mnie 1-miesięczny okresy wypowiedzenia a po 21.01.2011r 3 miesięczny okres wypowiedzenia???

Gość sekundosss
do trzech lat - 1 miesiąc powyżej 3 lat - 3 miesiące

Gość m-elemelka
PrzykładDruga kolejna umowa o pracę na czas określony została zawarta przez przedsiębiorcę z pracownikiem od 1 kwietnia do 31 grudnia 2009 r. Od 22 sierpnia 2009 r. zastosowanie znajdzie art. 13 ustawy o łagodzeniu skutków kryzysu ekonomicznego dla pracowników i przedsiębiorców, a nie art. 251 Kodeksu pracy. Oznacza to, że przedsiębiorca może zawrzeć z tym pracownikiem kolejne umowy o pracę na czas określony - w nieograniczonej liczbie, byle tylko ich łączny okres (liczony od 22 sierpnia 2009 r.) - nie przekroczył 24 miesięcy (mogą to być 2, 4 albo 6 i więcej kolejnych umów). Umowa o pracę na czas określony została zawarta na okres od 1 lipca 2008 r. do 31 grudnia 2010 r., a zatem na dłużej niż 24 miesiące. Ustawa weszła w życie 22 sierpnia 2009 r. i jej przepisy nie działają wstecz. Okres dopuszczalnych 24 miesięcy liczy się dopiero od 22 sierpnia 2009 r. A zatem po rozwiązaniu się tej umowy (31 grudnia 2010 r.) strony mogą zawrzeć kolejną umowę - maksymalnie na okres dopełniający do 24 miesięcy, a zatem np. od 1 stycznia do 21 sierpnia 2011 r. Podstawa prawna:

Gość sekundosss
nie traktuj swojej umowy jako umowy na czas określony będzie kłótnia z pracodawcą przy zwalnianiu jak nic

Gość sekundosss
Zgodnie z przepisem art. 251 1 kp zawarcie kolejnej umowy o pracę na czas określony jest równoznaczne w skutkach prawnych z zawarciem umowy o pracę na czas nieokreślony, jeżeli poprzednio strony dwukrotnie zawarły umowę o pracę na czas określony na następujące po sobie okresy, o ile przerwa między rozwiązaniem poprzedniej a nawiązaniem kolejnej umowy o prac nie przekroczyła jednego miesiąca. Oznacza to w praktyce, że zawarcie trzeciej umowy na czas określony po wcześniej zawartych dwóch umowach na czas określony powoduje, że ta trzecia umowa staje się z mocy prawa umową o pracę zawartą na czas nieokreślony. Wyżej wskazane reguły dotyczące zawierania umów o pracę na czas określony nie obejmują umów o pracę zawartych: w celu zastępstwa pracownika w czasie jego usprawiedliwionej nieobecności w pracy, w celu wykonywania pracy o charakterze dorywczym lub sezonowym albo zadań realizowanych cyklicznie. Uzgodnienie między stronami w trakcie trwania umowy o pracę na czas określony dłuższego okresu wykonywania pracy na podstawie tej umowy uważa się za zawarcie kolejnej umowy o prac na czas określony. Jeżeli przykładowo strony stosunku pracy zdecydują się na zawarcie 3-miesięcznej umowy o pracę, a następnie zdecydują się na przedłużenie czasu jej trwania o kolejne 3 miesiące, przedłużenie czasu trwania takiej umowy uważa się za zawarcie kolejnej umowy o pracę na czas określony.

Gość Facet110099
Ale mi chodzi o przepis w którym sumuje się wszystkie umowy u jednego pracodawcy i gdy łączny i czas wyniesie 3 lata obowiązuje 3 miesięczny okres wypowiedzenia.