Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

finnie

Czy stosujecie rady psychologiczne z poradników lub innych materiałów ?

Polecane posty

Czy lubicie czytać poradniki psychologiczne? Stosujecie się do ich wskazówek po-rad? Z jakim rezultatem? :) Interesuję się psychologią i jej aspektami, nawet myślałam by iśc kiedyś na psychologię , ale zaocznej nie ma...:( wybrałam co innego. Jednak jako jedno z wielu moich zainteresowań jest psychologia . Lubię czytać o zachowaniach ludzi obserwowac ich reakcje , interpretowac uczucia ale tylko dla własnego użytku .

Ja będę teraz na piątym roku psychologii i powiem ci, że te poradniki są w większości pseudopsychologiczne. Zawierają same truizmy, to coś jak pseudofilozoficzne książki Coelho. Nic nowego, nic ciekawego

Gość sugar kane kolejny psycholog
od siedmiu bolesci razem z bazienka.

Bazienka jest psychologiem klinicznym, ja mam specjalizację z psychologii biznesu. To zupełnie co innego mądralo :-)

Gość sugar kane kolejny psycholog
tak czy inaczej obie jestescie od siedmiu bolesci.

a ja czytam i lubie czytać ! ;) korzystam z niektorych podręcznikowych porad i to pomaga

Gość jakie najlepsze podreczniki
i przede wszystkim porady napiszcie - co polecacie? jaka rade przeczytalyscie w takim podreczniku, jak ja zastosowalyscie i co to zmienilo w waszym zyciu? wiem, ze moze nie jest to latwe pytanie ale b. prosze o szczera o mozliwie konkretna odpowiedz.

Ale dlaczego są pseudopsychologiczne takie poradniki? Nie Coelho nie czytam , jakos ten autor do mnie nie przemawia bo nie ma nic wspólnego z rzeczywistością....A co wy macie na swojej psychologii? Tzn co czytacie? Dzieki za odzew :))

ja czytałam gdzieś że trzeba się uśmiechać to Cię ludzie ponoć lepiej postrzegają czy coś tam takiego więtz ja robię minę a'la wkurfiona maszyna w celu uzyskania wyglądu 'bez kija nie podchodz' no i ludzie nie zaczepiają, więtz mam tzo chciałam :classic_cool:

Dziewczyny, udowodnione jest, że większość tych poradników działa na zasadzie przypadku, bezsensownej korelacji. Ale skoro lepiej się po tym czujecie - czytajcie. Tylko nie zaśmiecajcie sobie głów czymś, co nazywa się NLP - to pseudonaukowy bełkot, jego założenia sa w większości niepotwierdzone empirycznie, taki zlepek teorii psychologicznych i wymysłów autorów.

Na tej psychologii to tak z pierwszego roku przede wszystkim podręczniki, Rathus, Zimbardo, z wpływu społecznego Cialdini.... i mnóstwo innych rzeczy :-)

Ja czytam ogólnie z prasy kobiecej albo to co wyczytam w necie...przyznaje sie bez bicia że moja wiedza to zaledwie zalążek tego co maja dziewczyny pokładne w głowy na wykładach. A ja czytam czasami o mocy optymizmu w naszym życiu i tak dziwnie postrzegam to usmiech od rana do nocy w ogole full opcja optymizm ... czy ludzie w Polsce nie wezmą cię za dziwaka jeśli to stosujesz aż tak dosadnie. P>S może to wyda wam sie smieszne ale ja lubie porady psycho w cosmo...:P :)

dobrze wiedzieć, poczytam na ten temat więcej, by się w bambuko nie zrobić ;)

finnie - poczytaj książki Seligmana, np. "Optymizmu można się nauczyć" :-) To taki jakby poradnik, może ci się spodobać

Gość ggodsso
a ja wlasnie czytam mezczyzni sa z marsa a kobiety z wenus. czy ta ksiazka tez jest "zasmiecaczem" umyslu? w koncu to juz kultowy poradnik :)

Widocznie skoro półki w ksiegarniach empikach etc uginaja się pod ciężarem książek z materii psychologii może mają jakąś sensowną poczytność i dają rezultat. Ale ja się dokładnie nie wypowiem - może niech psycholożki się wypowiedzą bo maja bardziej pełna wiedzę w tym fachu . Sugar-kane dziekuje skorzystam :*

Gość taktakk
Czytalam pare lepszych poradnikow, np. 7 filarow poczucia wlasnej wartosci, beyond positive thinking (anthony robert) i inne,. i zawsze jest to samo. Na poczatku euforia, poczucie sily, pelna mobilizacja do zmiany zycia, a potem bardzo szybki spadek tej ekscytacji i wiary, ze teraz wszystko sie zmieni. NIestety, ale nie ma takiej mozliwosci, aby przeczytanie paru ksiazek zmienilo czlowieka, ktorego charakter, poglady, reakcje ksztaltowaly sie kilkadziesiat lat...

Gość ggodsso
rzadko siegam po poradniki, w zyciu przeczytalam moze z 3. pamietam, ze kiedys wpadla mi w rece ksiazka w stylu jak pokochac siebie i ona naprawde pomogla mi (przez krotka chwile) zmienic zdanie o sobie. mysle ze rezultaty bylyby lepsze, gdybym wiecej cwiczyla, bo jak wiadomo przeczytanie ksiazki nie sprawi ze wszystkie problemy znikna od tak. trzeba nad soba pracowac.

A moim zdaniem trzeba miec dużą motywacje by dążyć do upragnionego celu. Ja np w nowy rok zawsze sobie spisuje postanowienia zrobie to i milion rzeczy , niestety człowiek zabiegany w ciągu dnia zafrapowany obowiązakmi pracą etc nie ma czasu zwykle na takie sprawy . A potem na koniec roku zwykle mam kaca moralnego że nie zrobiłam czegoś co chciałam. Jednak starcza mi czasu na przyjaciół i czytanie moich ulubionych książek :) > W tym roku jeden cel osiągnełam znalazłam prace na początku stycznie . Jak to mówią 20 pracy daja 80 % sukcesu? Czy tak?