Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hrrrrr brrrr

Najtańsza witamina D i K ............. JAKA ???

Polecane posty

Gość hrrrrr brrrr

Urodzilam troszke przed czasem. Od wczoraj w domku jesteśmy :) Wszystko mam gotowe, ale i ja i mąz przed wypłatą, a dzidzius juz jest i trzeba podawac witaminy, a pieniążków reszta. Co kupie w aptece najtaniej? Jaka nazwa i cena? Chodzi o witamine K i D

Gość macie dziecko a nawet 100 zł
na leki nie macie? smich:D

Gość misia bela misia kasia
wit k jest droga kosztuje ponad 30zł nie ma innych tańsza jest w kroplach a droższa w kapsułkach, wit d jeżeli weźmiesz receptę od lekarza to kosztuje nie całe 5zł wigantol ale zapytaj się lekarza od kiedy dawać wigantol bo ja mogłam dopiero po 8tyg

nie wszyscy maja kasy co nie miara, wiadomo na leki trzeba dać, ale mi np było szkoda na wit k ale co zrobić jak musi być podawana. Autorko jak byś miała jakieś pyt to z chęcią odpowiem ja mam córeczkę 11miesięczną aha jeżeli karmisz piersią to wigantol dziecko musi brac jeżeli butla to nie ma takiej potrzeby

Gość macie dziecko a nawet 100 zł
misia bela misia kasia--> szkoda ci było 30 zł???hahaha

tak bo nie mieliśmy w tedy pieniędzy mąż nie pracował,

wit k jest bardzo potrzebna pomaga w prawidłowej krzepliwości krwi tylko trzeba wiedziec żeby zaraz po podaniu tej wit dziecko wypiło mleko!!!!!

Gość ja tam zag eszczam kaszą manna
ale trzeba uważać na vigantol --> koszt niecałe 4 zł - mówili o tym w tv

Gość ja tam zag eszczam kaszą manna
ze jest jakaś felerna seria z dodatkiem jakieś gumy czy coś , ta seria ma datę ważność do 2014

ja tam daje wigantol i mojej córce nic nie jest a ma prawie rok

Gość witaminki, witaminki
wit D - pediatra na wizycie patronazowej dal mi recepte na vigantol i szok w aptece 3,20 zl :) a wit K ok. 30 i jak dla mnie to jest jakies naciaganie rodzicow. 4 lata temu urodzilam dziecko i nie bylo tego wymogu a teraz nagle noworodki jakies wybrakowane sa???!!

seria Vigantolu została wycofana z aptek z powodu zanieczyszczeń chemiczych wiec sprawdzie jakie macie serie Vigantol,k ropled oustne,r ozlu6r,500m cg/ml( 20000j. m./ml) nu m er serii : 66352 01,d ataw a2no 6ci 31.10 .2014 ; numers erii:6 633501d,a taw a2no6c3i 0.09.2014; numers erii:6 633402d, ataw a2no6c3i 0.09.2014; numers erii:6 619401d, ataw a2no5ci3 1.08.2014:' numers erii:6 619302d, ataw a2no5ci3 1.08.2014; numers erii:6 600401d, ataw aino5ci 30.06.2014; numers erii:6 600301d,a taw a2no5c3i 0.06.2014; numers erii:6 600201d, ataw a2no5c3i 0.06.2014; numers erii:4 03110{d, ataw a2no5c3i 0.06.2014; numers erii:6 565101d, ataw a2no6ci3 1.03.2014; nu mers erii: 6565201d, ataw a2no6c3i 1. 03.2041; numers erii: 6565003d, ataw a2no6ci2 8.02.2014; numers erii:6 557601d, ataw a2no6ci2 8.02.2014; numers erii:6 557501d, ataw a2no6ci2 8.02.2014; numers erii:6 557401d, ataw a2no5ci2 8.02.2014; numers erii:6 557301d, ataw a2no6ci2 8.02.2014; numers erii: 6557203d, ataw a2no5ci2 8.02.2014;

Pytam z ciekawosci - czy w Polsce podaje sie dzieciom zaraz po urodzeniu zastrzyk z wit K ? Tu gdzie mieszkam podaje sie zastrzyk i zadnych kropelek z wit K. Natomiast wit D3 podaje sie caly czas, nawet jesli karmi sie mlekiem modyfikowanym, nie ma na to rowniez wplywu sloneczna pogoda, ktorej u nas pod dostatkiem...

Gość witaminki, witaminki
malina - jest zastrzyk z wit K zaraz po urodzeniu w szpitalu i dlatego mnie dziwi dlaczego jeszcze jest wymagane podawanie dodatkowo, a wczesniej tego nie bylo

oczywiscie ze sie podaje i ja znowu slyszalam ze d3 sie zawsze podaje a K jak sie karmi piersia to tak a jak modyfikowanym to do 3 miesiaca zycia i tyle ja nie karmilam i nie podawalam bo nie bylo potrzeby

Gość Latoroslka
kolejny wymysł na naciąganie rodziców. Witamina K była podawana tylko w szpitalu w formie zastrzyku. Nie podawałam wit. K w domu! D tez podaje od święta ( w bardziej pochmurne dni). Jak mama karmiąca piersią ma dobrze zbilansowaną dietę i przyjmuje preparaty witaminowe to tez nie należy przesadzać z wit.D

Witaminę D podaje się dopiero po 4-6 tygodniach (niektórzy, jak ja podawali ją tylko czasami), witaminę K jeszcze później (ja nigdy nie podawałam)

Gość PoważniePoważnie
Zdaje się, że najtańszy i dobry jest Vigantol - jest na receptę więc refundowany.

Gość gość
Osobno te witaminy są drogie więc warto kupić tak czy siak 2 w 1 to koszt około 35 zł.

Gość Duży obwod
W aptece Gemini jest w promocji: 36 kapsułek za niecałe 16zł. KiD-Vitum

Gość RUDAMAMA
ZASTRZYK Z WIT K JEST PODAWANY PO URODZENIU. NIBY ZABEZPIECZA TO ZAPAS WITAMINY NA TYDZIEŃ, BO PO TYGODNIU- OD 8 DOBY TRZEBA (TAK MÓWIĄ LEKARZE) PODAWAĆ CODZIENNIE DO KOŃCA 3 MIES. D3 PODAJE SIĘ OD PIERWSZEGO DNIA DO UKOŃCZENIA ROKU. JAK CO KILKA LAT, ZMIENIA SIĘ MODA, TAK I W OPIECE NAD DZIEĆMI SĄ NOWE TRENDY... KTO, Z NAS SZARYCH LUDKÓW, MA WIEDZIEĆ, CO JEST FAKTYCZNIE POTRZEBNE, A CO JEST NACIĄGANIEM ?! WSZYSTKIM NAM JEDNAK ZALEŻY NA DOBRU MALUSZKA I ROBIMY TO, CO NAM INSTYNKT PODPOWIADA (BARDZO UCYWILIZOWANY, ALE INSTYNKT:)) NIE MOŻEMY WYŚMIEWAĆ, ZE KTOŚ PODEJMUJĄC SIĘ WYCHOWANIU DZIECKA NIE MA NA LEKARSTWA, BO TAKIE OSOBY TRZEBA WSPIERAĆ I PODZIWIAĆ, GDYŻ JA NIE JESTEM BOGATA, ALE TEŻ NICZEGO MI NIE BRAKUJE A WIDZĘ "JAK TOPNIEJE" KUPKA Z KASĄ, A GDYBYM JEJ NIE MIAŁA, TO FAKTYCZNIE CIĘŻKO BY BYŁO... POZDRAWIAM WSZYSTKICH I ŻYCZĘ POGODY DUCHA :)

Gość PoważniePoważnie
Ten link o wycofaniu jest nieaktualny - Vigantol wrócił na rynek, znów jest w aptekach

Gość Desireno
Ja tez podaję Vigantol i cieszę się że powrócił na rynek bo przynajmniej stosuję to co znam i co uważam że jest skuteczne :)

Witaminę K dostaje każdy noworodek po urodzeniu. Trzeba ją takrze podawać w domu po około tygodniu jak karmicie piersią .Kiedy jest podawane mleko modyfikowane nie podajemy. Wit D3 podajemy dziecku do ok 3 lat. Można zrobić przywy w miesiącach letnich. Pozdrawiam .Położna.