Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciekawe jak inni mają

piramida potrzeb Masłowa

Polecane posty

lecąc od dołu piramidy- powiedzcie, której potrzeby nie macie zaspokojonej? ja potrzeby bezpieczeństwa... http://psychowiedza.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=16:piramida-potrzeb-maslov&catid=8:nurty-w-psychologii&Itemid=3 a swoją drogą potrzeby fizjologiczne i potrzeby bezpieczeństwa powinny być określane jako równorzędne.

wstydzicie sie? do poprzednika: jak sie dobrze zastanowisz, to sie zgodzisz...

Gość electropop
miłości i przynależności niestety 🖐️

Zazwyczaj sie dobrze zastanawiam. Możesz czuć się zagrożona i żyć dalej, a nie jedząc nie przeżyjesz. Albo możesz czuć sie zagrożona, ale i tak musisz iść się wysrać.

jak od czasu do czasu czegoś nie zjem i tak żyć będę jak mnie ktoś zabije to... wiadomo piramida jest nieprecyzyjna wg mnie zalezy jak sie na to spojrzy...

Gość podstępna kuciapa
nie mam zaspokojonej potrzeby szacunku

Obierasz zły kierunek myślenia, Bejbe. Potrzeby w piramidzie są hierarchizowane nie wg potęgi konsekwencji niezagwarantowania danej potrzeby, tylko siły danej potrzeby. Prawdopodobnie bardziej niż "potrzeba bezpieczeństwa" masz na myśli "potrzeba życia" która mieści się w potrzebach fizjologicznych.

nie obieram złego kierunku myślenia, tylko patrzę na to analitycznie, że się tak wyraże. zresztą mało istotne; każdy może mieć swoje zdanie. pytanie było inne ;)

Gość u mnie tylko potrzeby fizjolog
u mnie tylko potrzeby fizjologiczne są w pełni zaspokajane, reszta w stopniu niewielkim lub znikomym.

tfu, potrzeby fizjologiczne też nie w pełni - potrzeby seksualne nie są zaspokajane :O

No OK, choć miałam już nadzieję, że wreszcie powstanie jakaś konstruktywna ,tak rzadko tu spotykana, dyskusja ;) Wiesz, jest tam mało precyzji, ale wiele narzędzi, szczególnie tych w zarządzaniu, już tak ma ;)

...bo to zależy od stopnia i częstotliwości niezaspokojenia danej potrzeby... załóżmy, że masz do wyboru dwa warianty: A) dzieciństwo w rodzinie bogatej, ale pełnej psycholi b) normalnych, kochających rodziców, którzy w pełni zaspokojają potrzebę bezp. ale sporadycznie nie stać ich nawet na jedzenie generalnie potrzeby fizjologiczne i bezpieczenstwa wsolnie sa okreslone jako podstawowe i z tym sie zgadzam chociaz totalny brak akceptacji u ludzi i glod ciepla w kazdym srodowisku tez jest zabojczy po pewnym czasie... zalezy jak sie na to wszystko popatrzy

wiesz ... teoretycznie można się też pochlastać, bo nie ma się pieniędzy, ale piramida Maslowa zakłada człowieka zdrowego psychicznie i emocjonalnie.

Przykład podany przez Ciebie nasuwa mi nieco inne pytanie. Która sytuacja jest bardziej priorytetowa, żeby odebrać dziecko takiej rodzinie?

metafora . piramida zakłada co należy mieć by być zdrowym. niezaspokojenie potrzeb powoduje choroby, od jakichś anemii czy awitaminoz (przy braku zaspokojenia potrzeb fizjol.) po depresje czy nerwice i inne tego typu zaburzenia, które w efekcie także mogą kończyć się śmiercią. nie rozumiesz chyba sensu piramidy

Piramidy Maslowa uczono mnie na potrzeby zarządzania i motywowania zespołu. W tym kierunku mniemam, że rozumiem ją bardzo dobrze.

to uczono cie tego od dupy strony, niestety.

Wiesz, to Twoje zdanie. Uważam osoby przekazujace mi tę wiedzę za kompetentne. Poza nimi jest też odpowiednia literatura, która rzecze to samo co oni.

sytuacja A jest bardziej priorytetowa, a co za tym idzie potrzeba bezpieczeństwa okazuje się być istotniejsza...

poza tym brak seksu (niezaspokojenie potrzeby fizjologicznej) nigdy nie bedzie gorszy od życia w ciągłym stresie, poczuciu zagrożenia... wnioski nasuwają się same

a i jeszcze jedno, panie "uczony" :)- potrzeby samorealizacji nie da się zaspokoić w pełni