Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Dziewczyna z lipca

owoce morza dla dziecka

Polecane posty

Dziewczyny, czy dzieci mogą jeść owoce morza? Bo mój roczniak, który jest rybo- i tranojadem dziś zamiast swojego obiadu zeżarł nam całe nasze rosotto z robalami i był zadowolony jak diabli. I tak się zastanawiam, czy można mu normalnie to podawać, kiedy my mamy.

Jak mu smakuje to dobrze. Trzeba tylko uważać bo owoce może mają sporo rtęci i lubią uczulać także obserwuj poprostu dzieciaka:) a jak coś to ogranicz. Owoce dwa razy w tygodniu zupełnie wystarczą , więcej się nie zaleca.

heh, no właśnie ta rtęć jest największym problemem. Bo my wszyscy jesteśmy rybożerni i potrafimy dwa razy dziennie jeść ryby. Dziecku staramy się ograniczać, i tak pochłania wszystko, no ale ryby uwielbia- no to staramy się chociaż "sprawdzone" dla niego zdobywać. Ale w sumie fakt, nic mu nie dzieje po dzisiejszych owocach morza, wiec raz w tygodniu może się nimi żywić z nami :D

Kupujcie mu małe i młode ryby , te mają najmniej rtęci, najgorsze to tuńczyk i wszystkie ryby wieloletnie i duże. Jednak te duże i starsze są najbardziej wartościowe :/

Gość marina z morza
boże, są jeszcze takie głupie baby?! po co takie paskudztwo dziecku dawać!!! Daj mu coś zdrowego, odżywczego a nie jakieś gówniane robale!

ja tam osobiście bym nie jadła, bo dla mnie to paskudztwo jakieś, ale jeśli dziecko lubi... zwłaszcza, że są ponoć zdrowe. A swoją drogą ciekawe, bo żaden ze schematów żywienia jakie mam ich nie uwzględnia... A sprawdzałam od wczoraj wieczorem jak się topik pojawił :P

Gość do marina z morza
paskudztwo? ty pewnie dajesz pędzone kurczaki i parówki z wymion kozich :o

Gość POPRAWKA - OWOCE MORZA
NIE MAJĄ NIEBEZPIECZNEGO STERZENIA RTECI, TYLKO DUZE RYBY DRAPIEZNE KTORE ZYWIA SIE MNIEJSZYMI RYBAMI I ORGANIZMAMI PRZEZ CO METYLAN RTECI KUMULUJE SIE W NICH W NIEPOROWNYWALNIE WYZSZYCH PROPORCJACH! JAK CZEGOS NIE WIECIE NA 100%, TO NIE WPROWADZAJCIE LUDZI W BLAD!!!

Ale ja się nie pytam o osobiste zdanie na temat owoców morza, tylko o to, czy mogę je podawać! Wiem, że są bardzo zdrowe (pomijając metale ciężkie), a skoro dziecko je lubi, nie będę mu odmawiać. A pytam tutaj, bo też nie mogę znaleźć info w żadnym schemacie żywienia... ciekawe, czy to moje dziecko jest tak wyjątkowe, że je je, że nikt o tym nie wspomina :P

Gość mieszkam
we wloszec ja i moje dziecko jemy swieze owoce morza.kupuje czasmi jeszcze zywe:)nie ma lepszej dawki witamin.co do podawania malemu dziecku to mozna ale po roczku a muszeli od 1,5

Gość mieszkam
muszelki

Gość twoje dziecko nie jest wyjatko
we tylko mieszkasz w wyjatkowo ubogim spoleczenstwie w ktorym obowiazuja wyjatkowo ubogie schematy zywieniowe (skrojone na miare polskiego obywatela, jego kieszeni i ubogich upodoban kulinarnych). jak znasz inny jezyk poza polskim to korzystaj z zachodnich schematow zywieniowych.

Gość tramaaa
po 6 msc mozna dziecku podawac owoce morza.w Polsce nie sa one jeszcze popularne,dlatego nie ma ich w schematach,ale na zachodzie zalecaja po 6 msc wprowadzac. wazne by nie byly surowe.

! nie po 6 tylko po 12 miesiacu

w sumie macie rację. Choć uważam, że sposób żywienia (przynajmniej u dzieci) powinien być oparty na produktach regionalnych- stąd np dużo kasz u nas. A ze mój ma skończony rok, to la nas bez różnicy, czy po 6 czy 12 miesiącu. W każdym razie dzięki śliczne :)

i nie dlatego ze nie wolno a dlatego ze moga uczulac. mozna podac od 6 miesiaca ale trzeba obserwowac czy nie ma objawow reakcji alergicznych. a po 12 miesiacu to spokojnie, bo dziecko moze juz wszystko.

Znalazłam artykuł jakie rybki i jak przyrządzać:) Czy możesz podawać ośmiomiesięcznemu dziecku rybę? W jaki sposób najlepiej ją przyrządzać? Przeczytaj rady dietetyka. Dowiedziałam się, że mogę podawać mojej ośmiomiesięcznej Kasi dwa razy w tygodniu rybę. W jaki sposób najlepiej ją przyrządzać? Czy tak małemu dziecku to nie zaszkodzi? Bożenna z Krasnegostawu Ryby są równie cenne odżywczo jak mięso. Morskie zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (są niezbędne do prawidłowego rozwoju mózgu i siatkówki oka), łatwo przyswajalne białko, a także wapń, fosfor, magnez i cynk oraz jod, którego jest w nich więcej niż w innych produktach. Kawałeczek ryby (trzeba usunąć ości) proszę włożyć do wrzącej zupki i gotować z jarzynami 10 minut. Potem wyjąć rybę, jeszcze raz sprawdzić, czy nie ma w niej ości, i zmiksować z jarzynami. Na początku proszę podawać małej dwie, trzy łyżeczki takiej zupki i obserwować, jak córeczka na nią reaguje. Do zupek oprócz ryb morskich, np. soli, mintaja, morszczuka, łososia (lepszy jest dziki niż hodowlany), może Pani dodawać ryby słodkowodne, np. pstrąga, karpia, okonia, sandacza. W następnym miesiącu można już podać Kasi kawałek gotowanej ryby z jarzynką. W słoiczkach są też gotowe potrawy z rybą. Odpowiada: dietetyk dr Halina Weker. Od 17 lat kieruje Zakładem Żywienia w Instytucie Matki i Dziecka. Autorka przepisów kulinarnych dla najmłodszych, poradników o karmieniu zdrowych i chorych maluchów, współautorka schematu żywienia niemowląt. Wykłada również dietetykę pediatryczną na AM w Warszawie.

Gość Taaa, polskie słoiczki z rybą
to jest śmiech na sali. Przeanalizowałam składy słoiczków w 3 różnych firm i nie dość że każda ma tylko po jednej, góra dwóch takich ofertach rybnych, to na dodatek tylko jedna firma określiła w składzie nazwę ryby!!!!!! :o Reszta nie była nawet w stanie określić gatunku (widać ryba była niezidentyfikowanego pochodzenia) :o i opisali "filet z ryby morskiej" albo "ryba morska". Myślę sobie ...to zajebiście. :o O owocach morza to już w ogóle nie wspomnę bo w żadnym słoiku z obiadkiem dla niemowlątich nie dostaniecie w Polsce, a za granicą są np. z krewetkami.