Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

fajna babka z forum

ryby w diecie dziecka

Polecane posty

Nie wiem czy to troche nie za wczesnie dla rocznego dziecka? Ja zaczelam podawac jak mial 1,5 roku.Daje mu je 2 razy w tygodniu.Łosoś,tuńczyk itp...

ja łososia pierwszy raz na Boże Narodzenie podałam, mały miał rok i 3 tygodnie :) od tego czasu dostaje go dość często. poza tym mintaj,makrela, sola, halibut. ogólnie ryby jemy 2-3 razy w tygodniu.

Gość kijevna
to mojemu dawałam sporo przed roczkiem... łososia jak najbardziej, mój lubi też białe ryby, ale nazwy polskiej nie znam sorry - generalnie takie, które mają delikatny smak i też 1-2 razy w tygodniu

Gość pzrjgvs
ale łososie nie są za zdrowe.....

Gość zunjika
Dlaczego lososie nie sa zdrowe?

Gość pzrjgvs
Amerykański magazyn naukowy "Science" przestrzega przed jedzeniem łososi z hodowli. Badania wykazały, że zawierają one o wiele więcej substancji wywołujących raka niż łososie żyjące w naturalnych warunkach. Amerykańscy naukowcy przebadali 700 próbek mięsa łososia zakupionych w różnych częściach świata. Z testów wynika, iż hodowane ryby zawierają więcej dioksyn i innych substancji szkodliwych dla zdrowia niż te schwytane w morzach czy rzekach. Najgorzej pod tym względem wypadło mięso łososi pochodzących z hodowli w północnej Europie - w Szkocji i na Wyspach Owczych. Amerykańskie i brytyjskie służby odpowiedzialne za jakość żywności twierdzą jednak, iż poziom tych substancji w mięsie ryb jest zbyt niski, by stwarzał jakiekolwiek zagrożenie. Szkocka Organizacja Hodowców Łososi twierdzi nawet, że badania wprowadzają w błąd konsumentów. Dr John Webster, doradca organizacji uważa, że amerykańscy naukowcy robią "sensację z niczego": "Pamiętajmy, że mięso łososia zawiera kwasy tłuszczowe Omega 3, które są zbawienne dla zdrowia. Korzyści z jedzenia takiego mięsa wielokrotnie przekraczają jakiekolwiek ryzyko związane z minimalnymi zanieczyszczeniami znalezionymi w organizmach ryb". Webster dodał jednocześnie, że poziom dioksyn znalezionych w mięsie hodowlanych łososi jest wielokrotnie niższy niż zezwalają na to zarówno unijne, jak i amerykańskie przepisy.

Gość zunjika
O kurcze :O

Gość Ryby powinno się podawać
od momentu kiedy rozszerza się dzieciom dietę o mięso (dokładnie wtedy kiedy podajecie kurczaki, indyki i króliki). U nas akurat ryby są drogie, więc rzadko goszczą na polskich stołach i poniekąd tym samym znalezienie w Polsce słoika z posiłkiem rybnym dla niemowląt graniczy z cudem, ale na przykład na zachodzie jest ich mnóstwo i zaczynają się od 6 miesiąca (lub trochę rzadziej 5 miesiąca). Należy jedynie unikać ryb z gatunku dużych drapieżnych, ze względu na niebezpieczne stężenie rtęci w ich organizmie. Chodzi o m.in. miecznika, makrelę królewską, i kilka innych których tłumaczenia nazw nie mogę znaleźć. Są też rybki o trochę mniej groźnym stężeniu tego pierwiastka, ale zaleca się je wprowadzać dopiero po 6 roku (!) życia, a są to: tuńczyk, labraks, żaglicowate, gardłosz atlantycki, seriole, hiszpańska makrela z zatoki meksykańskiej, sandacz. Rybki to fantastyczne źródło jodu i omega-3 (dha i epa), witaminy d, cennych protein i wielu innych składników odżywczych.

Gość Ryby powinno się podawać
Jeśli chcielibyście dowiedzieć się jakie gatunki ryb są najczęściej serwowane dzieciom na (bogatszym niestety) zachodzie i północy, poszukajcie starych wypowiedzi dziewczyny o nicku Aaaby, która miała styczność ze słoikami dla niemowląt ze Szwecji i podpytajcie Gryzzeldy, która żyje w Norwegii i wie jakie gatunki są w słoikach dla tamtejszych niemowląt (poza tym Gryzzelda zajmuje się rybkami zawodowo, więc powinna sporo wam o nich powiedzieć wiedzieć). A osobom którym nie straszny angielski polecam ten (bardzo rzetelny zresztą) artykuł z BC: http://www.babycenter.com/0_should-your-kids-eat-fish-how-they-can-avoid-mercury-and-sti_10319857.bc?page=1